Μουσείο Τυπογραφείας

 Εορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε χθες στις 11 το πρωί και στην πόλη μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών η καθιερωμένη δοξολογία για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων. Ομιλήτρια για την ηρωική επέτειο ήταν η αντιδήμαρχος Χανίων και φιλόλογος κα Βαρβάρα Περάκη, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Η Εθνική Αντίσταση που τιμάμε σήμερα δείχνει και αποδεικνύει πώς κατά τον ποιητή, μπορεί ένας λαός να κάνει άλματα πιο γρήγορα από τη φθορά και πώς δεν εξαντλείται το ανεξάντλητο. Η Εθνική Αντίσταση και το παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός αφηγείται πώς οργανώνει ένας λαός τον αγώνα του για το αυτονόητο δίκιο, για την εθνική του αξιοπρέπεια και κυρίως πραγματοποιεί τον παντοτινό έρωτα του μύθου με την ιστορία, της αλήθειας με το δίκιο και πόσοι άνθρωποι, οι απλοί, οι καθημερινοί βγαίνουν στο “φως” της ιστορικής τους μοίρας και μεταμορφώνονται σε ένθεα όντα, έτσι απλά, γιατί η ελευθερία είναι αναγκαία σαν το νερό για να ζούμε στο ύψος των περιστάσεων, που συχνά ορίζουν οι άλλοι, αλλά νοηματοδοτούμε εμείς. Θυμάμαι, άρα υπάρχω. Σ’ αυτό μάλλον συμφωνούμε όλοι και η εθνική μνήμη είναι η πιο ασφαλής κιβωτός για τις τρικυμίες της φυλής μας…».

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής σε δήλωσή του στα “Χ.Ν.” είπε: «Τιμάμε σήμερα την επέτειο της μνήμης των ανθρώπων που αγωνίστηκαν το ’41 – ’44 κατά της Γερμανικής Κατοχής. Τιμάμε την ενωμένη Αντίσταση του Ελληνικού λαού, η οποία έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας και μας εξέπεμψε κι ένα διαχρονικό μήνυμα ότι στα δύσκολα και εθνικά ζητήματα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να συνενεργούμε με όλους τους άλλους. Στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις δεν μας οδηγούν πουθενά». Με δήλωσή του επίσης ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας υπογράμμισε τα εξής: «Η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα είχε πολλές ηρωικές πράξεις και σημαντικές στιγμές και η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, ο οποίος ήταν ο βαρύτερος φόρος σε όλη την Ευρώπη μετά τη Σοβιετική Ένωση. Ο ρόλος αναγνωρίστηκε διεθνώς και η σημασία ήταν μεγάλη με προεξάρχουσα την Αντίσταση κατά των εισβολέων και στην κρητική γη που καθυστέρησε τις στρατιές του Χίτλερ κατά ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά και η Αντίσταση που είχαμε εναντίον των Ιταλών και στη συνέχεια εναντίον των Γερμανών στα βόρεια σύνορά μας».  Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης τόνισε: «Τιμούμε σήμερα την Εθνική Αντίσταση, την αντίσταση του λαού μας απέναντι στη ναζιστική θηριωδία. Το γεγονός που αποτελεί την ειδικότερη αφορμή της σημερινής γιορτής, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ήταν μια πράξη ηρωική, την οποία θαύμασε ολόκληρη η Ευρώπη. Μία πράξη που μπόρεσε να γίνει, γιατί ενώθηκαν και συνεργάστηκαν οι οργανώσεις της αντίστασης, ξεπερνώντας ιδεολογικές διαφορές.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι λίγο μετά απ’ αυτή τη μεγαλειώδη πράξη, άρχισε να αναπτύσσεται το πνεύμα που οδήγησε στην τραγωδία του εμφυλίου. Ας θυμόμαστε πάντα την αντίθεση αυτή, ας απομονώσουμε τις φωνές του διχασμού και των ακροτήτων που πάντα -και σήμερα- υπάρχουν, κι ας κρατήσουμε ως μήνυμα της ημέρας, τη δυνατότητα της πατρίδας μας να μεγαλουργεί μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν υπάρχει ενότητα και πίστη». Για τη σημασία της Εθνικής Αντίστασης ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης που έδωσε το “παρών” στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων υπογράμμισε ότι «διαχρονικά έχουν αποδείξει οι Ελληνες, ότι όταν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, τον κίνδυνο ν’ απολέσουν το αγαθό της Ελευθερίας όλοι ενωμένοι προσπαθούν, αγωνίζονται, δίνουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν προκειμένου να τα διατηρήσουν. Ετσι η διάρκεια της Κατοχής, που ήρθε ο κατακτητής στην Ελλάδα όλοι οι συμπατριώτες μας ενωμένοι προσπάθησαν μία ολόκληρη πενταετία και έδωσαν τον αγώνα, έδωσαν τη μάχη για να διατηρήσουν αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι ιδανικό για την Ελευθερία τους. Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα, αλλά εξ ίσου μεγάλα που αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη κρίση εκτιμώ ότι αυτό το οποίο θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι να αφήσουμε κατά μέρος το εγώ και να λειτουργήσουμε με το εμείς κι όλοι μαζί ενωμένοι ξεχνώντας ό,τι μας χωρίζει και θυμούμενοι ότι μας ενώνει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

«ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΚΑ Νομού Χανίων 41 – 45 κ. Χρήστος Ανιτσάκης δήλωσε: «Η Εθνική Αντίσταση υπήρξε καθολική εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα και η αρχική ήταν από τα Οχυρά του Ρούπελ και της Αλβανίας, μετά η Μάχη της Κρήτης στην οποία ξεσηκώθηκε όλος ο λαός στις Δυνάμεις που μας επιτέθηκαν και μετά οργανώθηκε η Εθνική Αντίσταση αυτή καθ’ εαυτή κατά τα χρόνια της Κατοχής εναντίον του κατακτητή. Είχαμε πολλά θύματα, απώλειες, πολλοί ήταν αυτοί που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα και το μήνυμά μας είναι ότι ποτέ πια πόλεμος, όχι τέτοιες θυσίες, ειρήνη στον κόσμο». Δηλώσεις επίσης έκαναν ο γενικός γραμματέας και ο Ταμίας της Ενώσεως κ. Θεόδωρος Μπασιάς και Νίκος Δροσερός επισημαίνοντας: «Θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο πρόεδρος ότι η Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη έχει να επιδείξει κορυφαία γεγονότα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουνε προβληθεί ή έχουν αποσιωπηθεί. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Ρώμελ στην Αφρική έχασε τη Μάχη λόγω της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη» ανέφερε ο κ. Μπασιάς, ενώ ο κ. Νίκος Δροσερός είπε: «Ανήκω κι εγώ στην Ένωση που επρόκειτο για μία οργάνωση με μεγάλες δράσεις μέχρι το τέλος του πολέμου». Και στο Ηράκλειο Με επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, από τον υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, τις Αρχές του τόπου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών Οργανώσεων, κομμάτων, φορέων, τιμήθηκε και στο Ηράκλειο η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του ανέφερε: «Τιμούμε τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με ενότητα. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, την εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης είναι διαχρονικό, πρέπει και εμείς να αντιστεκόμαστε σε κάθε επιβουλή. Με κοινωνική συνοχή μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.