Μουσείο Τυπογραφείας

Εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Παταπίου

Στον Άγιο Πατάπιο είναι αφιερωμένη η εκκλησία που βρίσκεται στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και η  μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που σημάδεψε τα Χανιά και όχι μόνο ντύνοντας τα στα μαύρα με αφορμή το ναυάγιο του επιβατικού – οχηματαγωγού “Ηράκλειον” το 1966 και του αεροπορικού δυστυχήματος στην Κερατέα την ίδια μέρα το 1969.

Της Θείας Λειτουργίας στη μνήμη του Αγίου και στο μνημόσυνο που ακολούθησε στη μνήμη των νεκρών από τις δύο πολύνεκρες τραγωδίες προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Στη συνέχεια παρατέθηκε κέρασμα εντός της αίθουσας καλωσορίσματος του Δημοτικού Γηροκομείου για να συνεχιστεί ακόμα η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και οι καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των νεκρών του ναυαγίου στην πλατεία Τάλω.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του  ο 82χρονος ναυαγός Κωνσταντίνος Μπιρικάκης, ο οποίος κάθε χρόνο δίνει το παρών μαζί με την οικογένεια του ερχόμενοι από τον Σταυρωμένο, χωριό του Ρεθύμνου «Τα έχω πει και έχουν γραφεί τόσες φορές, αλλά όσο ζω θα το λέω πως έπρεπε γι’ αυτήν την τραγωδία να έχει γραφεί ένα βιβλίο με την αλήθεια. Ταξίδευα κι εγώ σ’ εκείνο το μοιραίο ταξίδι αλλά για καλή μου και καλή τύχη και όσων άλλων σώθηκαν οφειλόταν στο ότι όλο μας το κορμί είχε ως “ασπίδα” την καύσιμη ύλη του πλοίου. Δεν ξέρω αν υπήρχε δόλος ή αν ήταν από αμέλεια αυτό το ναυάγιο, αλλά σίγουρο είναι ότι η πόρτα δεν ήταν ασφαλισμένη καλά όπως η άλλη. Η θάλασσα ήταν μανιασμένη με τεράστια κύματα και ίσως και αυτός να ήταν ακόμα ένας λόγος που δεν μας έφαγαν καρχαρίες επειδή με κύματα δεν “κολυμπούν” στην επιφάνεια. Εκείνη την χρονιά ήμουν στο 30ο έτος της ηλικίας μου. Από τους διασωθέντες κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή. Ας είναι και αυτών η μνήμη αιωνία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.