Μουσείο Τυπογραφείας

Εορτασμός μάθησης – unit celebration

Στο πλαίσια εφαρμογής του νέου δίγλωσσου προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο απαιτούσε ανασκόπηση και ανάπτυξη του μαθησιακού περιβάλλοντος του προγράμματος σπουδών και των προσεγγίσεων στη διδασκαλία και τη μάθηση, φέτος στο σχολείο Μαυροματάκη – “Μητέρα”, όλα τα παιδιά προσεγγίζουν τα γνωστικά αντικείμενα μέσω τεσσάρων προεπιλεγμένων θεματικών ενοτήτων που η κάθε μία διαρκεί οκτώ εβδομάδες. Στις πρώτες οκτώ εβδομάδες το θέμα μας ήταν “Ποιοι είμαστε”.
Κάθε τάξη επέλεξε μία συγκεκριμένη περιοχή αυτής της ευρύτερης θεματικής ενότητας που τα παιδιά διερεύνησαν και ανέπτυξαν τη μάθησή τους. Στο τέλος της θεματικής ενότητας, οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν τη μάθηση των μαθητών με διάφορες μεθόδους. Μία από αυτές ονομάζεται “Unit Celebration” δηλαδή «Εορτασμός μάθησης».
Τη Δευτέρα λοιπόν, 20 Νοεμβρίου, ανοίξαμε τις πόρτες των τάξεών μας και προσφέραμε στους γονείς την ευκαιρία να έρθουν και να γίνουν μέρος αυτού του εορτασμού της μάθησης. Τα παιδιά ξενάγησαν τους γονείς τους, παππούδες και γιαγιάδες στο μαθησιακό “ταξίδι” τους, μοιράζοντας μαζί τους μερικά από τα πράγματα που διερεύνησαν αυτό το διάστημα. Συμμετείχαν σε διαδραστικές και ενεργητικές δραστηριότητες μάθησης και είχαν πραγματική εμπειρία ζωής για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά και πώς μέσα από τις ερωτήσεις των παιδιών διεξάγεται η διαδικασία της έρευνας και κατά συνέπεια της μάθησης.
Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλους τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες που έφθασαν στο σχολείο μας χαρούμενοι και γεμάτοι διάθεση δημιουργίας. Ακολούθησαν τα παιδιά τους, που είχαν τον ρόλο του ξεναγού και με τις δασκάλες τους παρούσες στην τάξη, να διευκολύνουν την ομαλή ροή του γεγονότος, συμμετείχαν, έπαιξαν, έγιναν παιδιά και στο τέλος εκφράσανε στο έντυπο την εμπειρία τους.
Στην ερώτηση «Τί σας άρεσε;» απάντησαν, «είδα το παιδί μου στην τάξη του και μπόρεσε να με ξεναγήσει μόνο του», «το παιδί μου ήθελε να μου τα δείξει όλα και ήταν η χαρά στο πρόσωπό του τεράστια», «αναρωτιέμαι πώς συνδυάζεται στην τάξη τόσο αρμονικά η χαρά με τη δημιουργία», έγραψε άλλη μανούλα, «η ξενάγηση της κόρης μου, στην τάξη της και σε δημιουργικές κατασκευές μαζί της ήταν μεγάλη χαρά μου». Στην ερώτηση «Τι ανακαλύψατε;» μία μαμά απάντησε «το δίγλωσσο πρόγραμμα και κυρίως τα αγγλικά αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς στα παιδιά μας».
Μεγάλη ήταν και η δική μας χαρά από τη συμμετοχή όλων αυτών των γονέων γιατί έτσι μπορέσαμε και υλοποιήσαμε τον όμορφο αυτόν “Εορτασμό Μάθησης”. Τα χαρούμενα προσωπάκια των παιδιών και των γονέων μας γέμισαν ικανοποίηση και δύναμη για να συνεχίσουμε.
Συγχαρητήρια και σε όλες τις δασκάλες του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου μας, που έδειξαν με αφοσίωση την τόσο σημαντική δουλειά τους και χάρισαν στους γονείς την ικανοποίηση και βεβαιότητα ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν με χαρά και ενθουσιασμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.