Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εορτασμός Αγίας Αικατερίνης

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης τόσο στη Σπλάντζια όσο και στα Περιβόλια Χανίων.
Στα γραφικά στενά της όμορφης συνοικίας της Σπλάντζιας και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον μεγαλοπρεπή ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ένα μικρό παλιό δίκλιτο εκκλησάκι, το οποίο έχει τη δική του ιστορία και είναι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη τον Ερημίτη και τη μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη που γιορτάστηκε και φέτος πανηγυρικά, συγκεντρώνοντας τόσο την παραμονή, όσο και χθες, ημέρα της εορτής εκατοντάδες προσκυνητές για ν’ ανάψουν στη χάρη Της ένα κερί και να προσευχηθούν.
Η Αγία Αικατερίνη είναι από τις πιο κοσμοαγαπημένες Αγίες της Ορθοδοξίας και παντού οι χριστιανοί κτίζουν Ναούς στο όνομά Της. Αρκετοί, μάλιστα ρήτορες πλέξανε τα καλύτερα εγκώμια και πολλοί υμνογράφοι συνέθεσαν τους ωραιότερους ύμνους. Οι μεγαλύτεροι αγιογράφοι ασχολήθηκαν με τη μορφή της και κάνουν τις πιο θαυμάσιες εικόνες γι’ αυτήν. Και αυτό επειδή είναι πολλά τα έργα όπως και τα θαύματα που έκανε. Η Αγία γεννήθηκε στην ελληνικότατη μεγάλη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια και η οικογένειά της ήταν από τις επισημότερες οικογένειες με βασιλική καταγωγή. Ηταν απόγονος των Πτολεμαίων, των βασιλέων της Αιγύπτου.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην ιστορική συνοικία της Σπλάντζιας αυτός ο τόπος λατρείας χρησιμοποιήθηκε ως φούρνος και μηχανουργείο που παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ αργότερα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας με τη συμβολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατάφεραν να απαλλοτριωθεί το κτήριο και ν’ αποκατασταθούν οι ζημιές που είχαν προκύψει για να λειτουργείται απ’ εκεί και μετά ως παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ
Στα Περιβόλια Χανίων σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της Αγίας Αικατερίνης στο ιστορικό Σιναϊτικό Μοναστήρι.
Για το ανακαινισμένο αυτό μοναστήρι, μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά ο Μιχάλης Ανδριανάκης σημειώνει σε βιβλίο του:
«Η παρουσία της Μονής Σινά στην περιοχή των Χανίων μαρτυρείται από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο της Κρήτης… Το Μετόχιο είναι κτισμένο μέσα στην εξαιρετικά εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει από νότια, μεταξύ των χωριών Μουρνιές και Περιβόλια. Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας είναι κτισμένα από τα χρόνια της Βενετοκρατίας τουλάχιστον, πολλά μοναστηριακά συγκροτήματα, που κατά το πλείστον ανήκουν σε άλλες Μονές, αλλά και ιδιωτικά αγροτικά συγκροτήματα, γνωστά επίσης ως μετόχια, που χρονολογούνται επίσης την ίδια περίοδο. Πολλά από τα αγροκτήματα αυτά περιήλθαν λίγο πριν από την τουρκική κατάκτηση του 1645 στις Μονές, προκειμένου να μην περιέλθουν στα χέρια των νέων κατακτητών. Μία σειρά από μικρές Μονές στο κέντρο συνήθως της μεγάλης αγροτικής περιουσίας δημιουργήθηκαν από τα μέσα του 16ου αιώνα μέχρι την Τουρκική κατάκτηση. Τα μετόχια της πεδιάδας των Χανίων στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ένα αρχιτεκτονικό τύπο, που προσεγγίζει στην οργάνωση των Ορθοδόξων Μονών. Αναπτύσσονται σε πτέρυγες ορθογωνίου σχήματος και περιλαμβάνουν χώρους κατοικίας των ιδιοκτητών, του εργατικού προσωπικού, αγροτικές εγκαταστάσεις (ελαιοτριβεία, ληνούς, αποθήκες προϊόντων και εργαλείων και άλλες αναγκαίες κατασκευές).
Τα μοναστηριακά μετόχια περιβάλλουν το ναό, συνήθως μικρών διαστάσεων και απλού αρχιτεκτονικού τύπου. Σε πολλά απ’ αυτά είναι ευδιάκριτος ο αρχικός πυρήνας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όπως και οι μεταγενέστερες επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο διατηρούν έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, που είχαν περάσει στη λαϊκή παράδοση. Το Μετόχιο της Μονής Σινά στα Χανιά έχει ανακτήσει σήμερα σε μεγάλο βαθμό το μνημειακό χαρακτήρα του, έχει ανασυγκροτήσει την αξιόλογη αγροτική περιουσία του με παραγωγικό τρόπο και έχει αρχίσει να παίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο στην περιοχή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα