Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Αιολικά πάρκα”

Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα ως εκ της θέσεώς της στον παγκόσμιο χάρτη, από απόψεως κλιματολογικών συνθηκών, να βρισκόταν έξω απ’ το επενδυτικό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η δημιουργία των λεγόμενων “αιολικών πάρκων” παραγωγής και εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια επικερδής επένδυση, που γίνεται αντικείμενο έντονων συζητήσεων στις τοπικές κοινωνίες και στους περιβαλλοντικούς κύκλους. Πρόκειται για υποδομές, κυρίως σε ορεινά σημεία και κατασκευάζονται δίκτυα υποσταθμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπογείως και υποθαλασσίως.
Σημεία απείρου φυσικού κάλους, που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, μετατρέπονται σε δάσος “σιδερένιων δέντρων”. Είναι σε έντονη οπτική επαφή και αλλοιώνουν το τοπίο. Μεταβάλλεται ο φυσικός χώρος, αφού καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα σε ακτίνα 2 χλμ. Από τον θόρυβο εξαφανίζεται η “ορνιθοπανίδα”, ό,τι πετούμενο, πουλιά, μέλισσες, πεταλούδες, μικροζωύφια, άγρια ζώα και απαξιώνεται η τοπική τουριστική κίνηση. Η αισθητική αντίληψη της εξωτερικής εμφάνισης είναι αρνητική ενώ ο συναισθηματισμός του καθενός δημιουργεί αντιδράσεις για το φαινόμενο που αντικρίζει.
Εντονότατη είναι η εικόνα αλλοίωσης του φυσικού τοπίου από φυτευμένες ανεμογεννήτριες σε κορυφογραμμές βουνών, όπου δεν υπάρχουν δέντρα, εκτός μερικών θάμνων. Τέτοια φαινόμενα έχουν αφήσει αρνητική εικόνα στην Κάρυστο Εύβοιας και κοντά στο Σούνιο στο νησί Αγ. Γεώργιος, όπως και στην κορυφογραμμή του Αιγάλεω. Οι Κυκλαδίτες νησιώτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχαν προσφύγει στο Σ.τ.Ε. φοβούμενοι για την αλλοίωση του τοπίου και την απαξίωση της τουριστικής βιομηχανίας στα νησιά Ανδρος, Νάξος, Πάρος, Τήνος. Στο ορεινό Ρέθυμνο οι κάτοικοι αντέδρασαν στην περιοχή Κουρούπα Αγ. Βασιλείου για διάνοιξη δρόμου προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εμπόδισαν τα μηχανήματα να προχωρήσουν στην ευρύτερη περιοχή και ανάγκασαν τους εργολάβους ν’ αποχωρήσουν, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν τα προβλεπόμενα απ’ την Περιφέρεια και το Δήμο, δικαιολογητικά διέλευσης βαρέων οχημάτων για την εν λόγω περιοχή.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά απ’ την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, να εκμηδενιστούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και να αναστραφούν οι δυσμενείς εντυπώσεις σε τουριστικές περιοχές, οι συζητήσεις γίνονται από ειδικούς πάνω στο θέμα. Οι εταιρείες προτιμούν περιοχές σε κορυφογραμμές, ώστε να μην υπάρχουν προστριβές.
Οι κακές οι γλώσσες λένε ότι τα δάση, που καίγονται στα ψηλά βουνά έχουν κάποια σχέση με τις πολυεθνικές, οι οποίες επενδύουν για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Αν βρεθούν οι εμπρηστές και ανακριθούν από ειδικευμένους μπορεί να φθάσουν σε κάποιο συμπέρασμα, ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτές. Με δεδομένο ότι κάθε καλοκαίρι, τον Αύγουστο με τα μελτέμια, οι φωτιές όλο πολλαπλασιάζονται και στη Ζάκυνθο κοντεύει να μην μείνει πουθενά πράσινο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εδάφη του νησιού ν’ αποτελούν στόχευση αλλαγής χρήσης.
Να πρόκειται για περιοχές, που δεν διακρίνονται για αξιοποίηση δεν θα ανέκυπταν σοβαρά προβλήματα. Οταν όμως οι ανεμογεννήτριες φυτρώνουν σε σημεία που ακμάζει η τουριστική βιομηχανία, προβληματίζεται η τοπική κοινωνία και αντιδρά με έντονη ανταγωνιστικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα