Μουσείο Τυπογραφείας

Ενωση δυνάμεων

16a

Η δημιουργία εμπορικού συνεταιρισμού με ενεργό και παρεμβατικό ρόλο στην αγροτική οικονομία θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την “Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Ελιάς Ν. Χανίων” και την “Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης” της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά που συνενώθηκαν και επίσημα.

Πλέον η ενοποιημένη ομάδα διαθέτει ένα δυναμικό 2.800 παραγωγών και όπως φάνηκε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών στη χθεσινή συνάντησή τους στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι, υπάρχει αρκετή πίστη στο νέο εγχείρημα.
«Θα ήταν αφελές να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια βήματα και στον τομέα της εμπορίας. Γι’ αυτό και πρώτο θέμα στη συζήτησή μας είναι η δημιουργία εμπορικού συνεταιρισμού. Θα καλέσουμε τους παραγωγούς που επιθυμούν να ξεκινήσουμε τις πρώτες συζητήσεις, γιατί είμαστε σε πρώιμο στάδιο και να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται και πώς μπορούμε να το προχωρήσουμε», ανέφερε ο γεωπόνος κ. Νίκος Mαραγκουδάκης.
Ολοι οι ειδικοί λένε ότι χωρίς συνεταιρισμούς οι παραγωγοί δεν θα έχουν ποτέ οφέλη ανάλογα του κόπου τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η αρνητική εμπειρία από τη λειτουργία των συνεταιρισμών στα Χανιά· πώς θα καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτές τις δυσκολίες, ήταν το επόμενο ερώτημα προς τον κ. Μαραγκουδάκη. «Ολα είναι θέμα της διάθεσης των ίδιων των παραγωγών και κατά πόσο θέλουν να ξεκινήσει και να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε ένα τέτοιο εγχείρημα», ήταν η απάντηση.
Οι διοργανωτές επεσήμαναν πως η δημιουργία της Ομάδας Παραγωγών με έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων τις δίνει νέες δυνατότητες πέρα από τη δουλειά που ήδη γίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση.
Από τη μεριά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά ο κ. Α. Καπνισάκης  αναφέρθηκε στη συνένωση των δύο ομάδων υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά που κάναμε με αντιπαραθέσεις την ίδια στιγμή που  οι παραγωγοί δεν έχουν ενημέρωση. Δυστυχώς, για θέματα πιστοποίησης και ποιότητας οι παραγωγοί μας δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα,  ούτε τα ελαιουργεία ακόμα».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Μαλακωνάκης και Καλαϊτζάκης, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Μιχελάκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Χαρτζουλάκης κ.ά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.