Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας

Ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ – Κύπρου μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μία νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Λακκοτρύπη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναδείξουν τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο τους με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Όπως επεσήμανε ο Ελληνας υπουργός, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κορυφαίο θέμα, το οποίο απασχολεί και θα απασχολεί την οικονομία και τα συμβούλια κορυφής των κρατών – μελών της Ε.Ε. «Διεκδικούμε να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ως δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και μία νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού» τόνισε ο κ. Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως “θεματοφύλακα” της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης, σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή. Όπως σημείωσε, ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ- Κύπρου μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μαζί με τη μονάδα του LNG μία νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι προωθούνται ο αγωγός T.A.P. (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και η υλοποίηση του κεντρικού διαδρόμου ενός κάθετου άξονα βορρά- νότου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα έχει φθηνή ενεργειακή ύλη, θα είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της και θα δοθεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων, εξέφρασαν εξάλλου οι δύο υπουργοί. Σε κοινή δήλωση, μετά τη χθεσινή συνάντηση των τριών υπουργών στη Λευκωσία, αναφέρεται ότι αποφάσισαν τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Πρόκειται για περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων. Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών – κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο. Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθησή τους ότι «η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μία ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, δήλωσε στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, χθες στη Λευκωσία. Ο Αιγύπτιος υπουργός σημείωσε πως η επανεξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο είναι μια επιλογή, που μελετάται, και ότι κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσουν με την εξαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο. Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι διαφαίνεται πως ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής θα είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου, δηλαδή στο Ιντκου και στην Νταμιέτα. Πρόσθεσε πως «τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα