Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

 Ενίσχυση ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα

Με ενίσχυση των δυνάμεων που ελέγχουν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης (Frontex), αλλά και με προσπάθειες πάταξης των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό προέκυψε από τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. με θέμα τα απανωτά κύματα ροής προσφύγων κυρίως από τις εμπόλεμες περιοχές στην Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Η σύνοδος ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους μετανάστες – θύματα των ναυαγίων στη Μεσόγειο. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκό συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ είχε χαρακτηρίσει ευρωπαϊκό το θέμα της ροής μεταναστών χωρίς χαρτιά προς τις χώρες του νότου. Ο ίδιος τόνισε πως θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της Ε.Ε. που ελέγχουν κυρίως τα θαλάσσια σύνορα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον να “σπάσουν” τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τα δίκτυα που χρησιμοποιούν για να βρίσκουν και να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην τραγωδία στα ανοιχτά της Ιταλίας και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει μια λύση για το θέμα αυτό και εκτίμησε πως ελπίζει σύντομα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να περάσουν οι υπηρεσίες της Ένωσης σε δράση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει ένα πολεμικό πλοίο και δύο σκάφη για περιπολίες στη Μεσόγειο και τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική τραγωδία στη Μεσόγειο και η σημερινή σύνοδος έχει να κάνει με τη διάσωση ζωών· σημαίνει να σώζεις αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους, αλλά σημαίνει επίσης να τσακίσεις τους δουλεμπόρους και να σταθεροποιήσεις την περιοχή». Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος υπενθύμισε πως η Γαλλία ήταν από τις χώρες που ζήτησαν να γίνει η σύνοδος αυτή, δήλωσε πως πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την ενίσχυση της παρουσίας της Ε.Ε. στη Μεσόγειο, αλλά και την καταπολέμηση των δικτύων των δουλεμπόρων. Η Σύνοδος ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών διεξήχθησαν στη βάση σχεδίου συμπερασμάτων το οποίο η ελληνική πλευρά κρίνει ικανοποιητικό. Το προσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Προτείνεται επίσης να «διπλασιαστεί» από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών – μελών της Ε.Ε., με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Ποσειδών στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης. Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5.000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης. Οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών διεξήχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα δέκα σημεία του σχεδίου δράσης που συζητήθηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο αποτέλεσε τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση προβλέπει:

1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: “Τρίτων” και “Ποσειδών”, με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση “Αταλάντα” μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν τακτικά και θα συνεργάζονται στενά για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μεθόδους των λαθρεμπόρων, τον εντοπισμό των οικονομικών τους πηγών και να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Η επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα, για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση εγκληματικών οργανώσεων.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

5. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν αναγκαίας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Ο Ο.Η.Ε.

Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, όπου μια σειρά ναυαγίων έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.600 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς, είναι “μια τραγωδία”, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο ύπατος αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. «Πρέπει να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική δυναμικότητα για να σώζονται ζωές στη θάλασσα, διότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι «οι Ιταλοί είχαν θέσει σε εφαρμογή μια πολύ αποτελεσματική επιχείρηση, τη Mare Nostrum, για να σώζονται ζωές», ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτή τερματίστηκε το περασμένο φθινόπωρο. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως δεν διαθέτουμε μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου», πρόσθεσε ο ύπατος αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες. Δήλωση Αλέξη Τσίπρα Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη για την Ε.Ε. να αναπτύξει μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, ειδικότερα στην πρώτη γραμμή των μεσογειακών χωρών. Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα τη μετανάστευση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα