Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενεργειακά αυτόνομα τα νέα δημόσια κτίρια από το 2019

Την υποχρέωση εξοικονόμησης και ενεργειακής αυτονομίας θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα νέα δημόσια κτήρια από την 1-1-2019 και όλα τα ιδιωτικά από την 1-1-2021. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ελάχιστες από αυτές έχουν βρει ευρεία εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο σεμινάριο εκπαίδευσης κι ενδυνάμωσης των Δήμων και της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Το σεμινάριο διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Άνεμος Ανανέωσης» και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

«Η γενική κατεύθυνση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια είναι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο κύριος ρόλος περνάει από το επίπεδο των κυβερνήσεων στο επίπεδο των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο αν. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος.
Σημείωσε δε ότι οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί τοπικά μέσα από το Πολυτεχνείο Κρήτης και ομάδες επιστημόνων από τα Χανιά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διάφορους τρόπους παρέμβασης όπως τα κτίρια μηδενικών εκπομπών, τη βιώσιμη ενέργεια σε ανοιχτούς χώρους (πλατείες κ.λπ.), την ανάπτυξη στρατηγικών φωτισμού (που περιλαμβάνει όχι μόνο το κομμάτι της εξοικονόμησης αλλά και του τι θέλουμε να φωτίσουμε), τη ορθολογική διαχείριση του νερού, τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση οικιακών λαδιών κ.ά.

Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε ο κ. Τσούτσος, ελάχιστες από αυτές τις εφαρμογές έχουν υιοθετηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό, ενώ οι στόχοι της εξοικονόμησης ενέργειας εξυπηρετούνται κυρίως λόγω… οικονομικής κρίσης.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα βρούμε μπροστά μας στο νέο ΕΣΠΑ, είναι τα καινούρια κτήρια του Δημόσιου Τομέα που από 1-1-2019 θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών αερίων. Αυτό σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα: χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και αυτοπαραγωγή μέσα από συστήματα φωτοβολταϊκών, βιομάζας κλ.π. Το ίδιο θα ισχύει και για όλα τα ιδιωτικά από 1-1-2021 κι αυτό είναι μια μεγάλη πίεση καθώς οι υπόλοιπες χώρες έχουν ετοιμαστεί αλλά εμείς καθυστερούμε», τόνισε ο κ. Τσούτσος.

Για τις αλλαγές στις κατευθύνσεις και τον τρόπο εφαρμογής των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Ανανέωσης» Νίκος Χρυσόγελος.
«Ο σχεδιασμός της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους πολίτες και να βασίζεται στα δυνατά σημεία μιας κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Χρυσόγελος και πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν δίνουν έμφαση σε βαριές υποδομές αλλά κυρίως σε άυλες διαδικασίες που αναδεικνύουν τα δυνατά χαρακτηριστικά της κοινωνίας, συνδυάζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξάλειψη της φτώχειας με νέες κατευθύνσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και καινοτομία.
«Άρα χρειάζεται να αντιληφθούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της επόμενης προγραμματικής περιόδου και -πέρα από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.- πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζει ο τρόπος που κάνουμε τον σχεδιασμό μιας τοπικής ανάπτυξης και μιας στρατηγικής μιας περιοχής», τόνισε ο κ. Χρυσόγελος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα