Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ενέργεια – Περιβάλλον – Βιώσιμη ανάπτυξη

Β’ τελευταίο άρθρο

Γιάννης Στ. Βουρδουμπάς                                          Εκδοση ΧΑΝΙΑ 2014
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., επ. Πανεπιστημίου                                             Bookstars – Free Publishing
Loughborough της Αγγλίας, λέκτορας από το 2005 στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης,
επιστημονικός σύμβουλος, ερευνητής, συγγραφέας,
αρθρογράφος “Χανιώτικα νέα”

Τριάντα ένα ενδιαφέροντα άρθρα που πρωτοδημοσιεύτηκαν στα “Χανιώτικα νέα” και αποτέλεσαν ένα βιβλίο 302 σελίδων. Τα κείμενα αυτά αναφέρονται (όπως γράφει ο συγγραφέας τους) βασικά στην οικονομία της Κρήτης, στην εφαρμογή των αειφόρων ενεργειακών τεχνολογιών στην Ελλάδα και την ελληνική περιφέρεια καθώς και στην αξιολόγηση της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την ανθρώπινη ανάπτυξη, περιβαλλοντικές επιδόσεις, τις ανισότητες και την ευτυχία των πολιτών.

Για να γράψει στη σελ. 259 ότι «καθώς είναι βέβαιο ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιφέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη ζωή μας στο μέλλον είναι σημαντικό η πόλη των Χανίων αφερός να προσπαθήσει να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα και τη συμβολή της στις κλιματικές αλλαγές, αφετέρου να προσαρμοστεί κατάλληλα με το να γίνει περισσότερο ευέλικτη και ευπροσάρμοστη σ’ αυτές. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μειώσει το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα της πόλης και τη βελτίωση της καθαρότητας του αέρα».
Βασική προτεραιότητα αποτελεί για τα Χανιά η βελτίωση της αειφορίας.  Με σχεδιασμό και υλοποίηση μιας σειράς δράσεων… ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με επάρκεια οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών για ασφάλεια και ευημερία του πληθυσμού μας.
Προσωπικά πιστεύω πως για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να ενδιαφερθεί άμεσα -ο ευαίσθητος δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας, καθώς και όλο το δημοτικό συμβούλιο, ανεξάρτητα από παραταξιακές αντιπαλότητες. Ακόμα πιστεύουμε πως το Πολυτεχνείο, το Τ.Ε.Ι. κ.λπ. θα πρέπει να συστρατευθούν με ευθύνη.
Στο δεύτερο άρθρο μου για το βιβλίο του Γιάννη Στ. Βουρδουμπά (που περιλαμβάνει δημοσιευθέντα κείμενά του στα “Χανιώτικα νέα” 2013-2014) με γενικό τίτλο “Ενέργεια – Περιβάλλον – Βιώσιμη Ανάπτυξη” θα αναφερθούμε ευρύτερα σήμερα.
Τα κείμενα αυτά εμπνέονται από τη γενικά προοδευτική αντίληψη του συγγραφέα τους.
Αλλά και από την πίστη του στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ιδεώδες και τους στόχους του για μετατροπή ως το 2010 της Ε.Ε. στην πιο δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία του πλανήτη… Στόχος που εν πολλοίς διαψεύστηκε. Με αυτή την προσδοκία, ο υπέρμαχος της προόδου και ανάπτυξης με έξυπνες εξειδικεύσεις και δράσεις. Ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες όπως η ιστορική και δυναμική Κρήτη.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ  ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ
Στο βιβλίο του προτάσσει το κείμενο με τον τίτλο: “Από τη στρατηγική της Λισσαβόνας στην Ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020 – Η πολιτική της έξυπνης εξειδίκευσης για την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και της Κρήτης.
Μια στρατηγική που λόγω κρίσης έχασε τη δυναμική της όπως σημειώνει ο κ. Βουρδουμπάς.
Για να την αναλύσει ευρύτατα στο βιβλίο του ο ειδικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Π.Κ. Ιωακειμίδης με τίτλο: “Η συνθήκη της Λισσαβόνας” παρουσίαση, ανάλυση, αξιολόγηση (εκδόσεις Θεμέλιο 2008).
Στο βιβλίο αυτό (το έχω παρουσιάσει στα “Χανιώτικα νέα”) ο φίλος καθηγητής γράφει και τα εξής: «Η συνθήκη της Λισσαβόνας που αρχικά με την ονομασία “Μεταρρυθμιστική Συνθήκη” προέκυψε από το αποτυχημένο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».
Είναι “Τροποποιητική συνθήκη” των υφισταμένων συνθηκών και είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και δυσανάγνωστο κείμενο, διατυπωμένο σε τεχνοκρατική γλώσσα που συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό πρωτοκόλλων και δηλώσεων.

ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Με ουσιαστική απόρριψη της πολιτικής – συνταγματικής Ευρώπης στο παρόν και στο μέλλον. Στη σελ. 29 του βιβλίου του καθηγητή Π.Κ. Ιωακειμίδη υποσ. 33 αναφέρεται το εξής: «Επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η “Συνθήκη της Λισσαβόνας” για την τροποποίηση της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις συνθήκες περι ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής κοινότητας υπογράφτηκε στη Λισσαβόνα στις 13 Δεκεμβρίου 2007», 2007/ C 306/ Οι Βρυξέλλες 17 Δεκεμβρίου 2007».
Ετσι η συνθήκη της Λισσαβόνας κατέλυσε το πολιτικό όραμα που πίστευε σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα με αλληλεγγύη.
Για να την μετονομάσει “Ευρωπαϊκή Ενωση” (χωρίς αλληλεγγυότητα) των μεγάλων και μικρών συμφερόντων.
Για να φθάσει αυτή η Ενωση σε αδιέξοδο από το 1909 παναπλώθηκε η Παγκόσμια οικονομική κρίση. Εγώ έγραψα τότε στα “Χ.Ν.”: «Εδώ τελειώνει η Ευρώπη». Ομως αυτή την αποτυχία της νέας γραφειοκρατικής αναλευθεριακής, α-πολιτικής Ευρώπης δεν κατάφερε να μετατραπεί ως το 2010 στην πιο δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία του πλανήτη.

Ο ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Ο αρθογράφος, καθηγητής, ερευνητής Γιάννης Βουρδουμπάς είχε το θάρρος να το επισημάνει στο αναφερόμενο (πρώτο άρθρο) στο βιβλίο του, για να γράψει: «Δυστυχώς, το 2007 – 2008 πολλές προβλέψεις και δεδομένα ανετράπησαν με την παγκόσμια οικονομική κρίση και το 2010 πολλοί από τους στόχους της Λισσαβόνας δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν». Μετά τη  σχετική αποτυχία της στρατηγικής της Λισσαβόνας η Ε.Ε. χάραξε τη νέα στρατηγική της για την ερχόμενη δεκαετία για το 2020, αναλύοντας όλη αυτή τη στρατηγική. Με τα σημεία της εμπραγμάτωσής της να είναι σημαντικά αλλά να γίνονται πολύ δύσκολα μέσα στο πλαίσιο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μεσογειακών και διεθνών δυσκολιών που επέρχονται.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Αναφερόμαστε, όμως, στις σκέψεις -προτάσεις του συγγραφέα, αρθογράφου, ακαδημαϊκού δασκάλου και ερευνητή  Γ. Στ. Βουρδουμπά για την ανάπτυξη της Κρήτης κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Αυτή, όπως γράφει, εστιάζεται στη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης που βασίζεται στους εξής άξονες:
1. Ανάπτυξη γεωργίας (την οποία βέβαια την παραγνωρίσαμε και την εγκαταλείψαμε). Αλλά και την παραγωγή προϊόντων με σηναντική προστιθέμενη αξία. Για να είναι προφανές ότι η Κρήτη έχει τους πόρους, την παράδοση και τις δυνατότητες για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξίας, τα οποία μπορούν να διατεθούν στις διεθνείς αγορές…

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
2. Η ανάπτυξη τουρισμού αποτελεί μια ισχυρή δύναμη για την κρητική και ελληνική οικονομία. Γιατί η Κρήτη έχει -λέει ο κ. Γ. Βουρδουμπάς- τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους. Με το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου τουρισμού που θα απεθύνεται στην παγκόσμια αγορά.
3. Ωστόσο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Κρήτη είναι πλούσια σε ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους. Οπου, η περαιτέρω αξιοποίησή τους μπορεί να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξή της.
Ξέρουμε πόσο πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αλλά και πόσο τις κατέχει ο κ. Γ. Βουρδουμπάς). Νομίζουμε όμως ότι η αειφορία καθώς και οι άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνονται μηχανισμοί νέας εκμετάλλευσης και περιβάλλοντος στις απόλυτες μορφές εφαρμογής και επιβολής της.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΥΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΑ
4. Τέλος στο θέμα ανάπτυξης του πολιτισμού καθώς και των τεχνολογικών πληφορικής και επικοινωνιών ο κ. Βουρδουμπάς επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του νέου (έτσι το ερμηνεύουμε) πολιτισμού (για τον οποίο γενικά ο Φρόιντ υποστήριζε ότι “αποτελεί πηγή δυστυχίας) θα είναι πληροφορικός και επικοινωνιακός. Ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού θα συμβάλλει εκτός των άλλων στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανάπτυξη της γεωργίας, των διατροφικών προϊόντων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της υγιεινής, ψυχαγωγίας κ.λπ.
Δηλαδή όλων των τομέων που βασίζει η Κρήτη την περαιτέρω ανάπτυξή της στο μέλλον, έχοντας τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Βέβαια, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κρήτη για τους 4 τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Βουρδουμπάς είναι σημαντικοί. Πιστεύω όμως (όπως και ο συγγραφέας των κειμένων για τα οποία γράφουμε σήμερα, αλλά και οι περισσότεροι νέοι της σημερινής-αυριανής Κρήτης) ότι είναι άμεση ανάγκη να ανανεωθούν με πιο δημιουργικές μορφές.
Τις οποίες ο κ. Βουρδουμπάς τις επισημαίνει αποφασιστικά σε όλα τα άρθρα-κείμενα του βιβλίου του, όπως στο δεύτερο σημαντικό κειμενό του με τίτλο “Από το κλασικό στο διαδικτυακό Πανεπιστήμιο” με υπότιτλο “Οι εξελίξεις στη μεθοδολογία της εκπαίδευσης και οι επιπτώσεις της”.
Για να αναπτύξει όλη την ως τώρα λειτουργία των παραδοσιακών πανεπιστημίων αλλά και των αναπτυσσόμενων ηλεκτρονικών πανεπιστημίων τόσο με τα πλεονεκτήματα όσο και με τα μειονεκτήματά τους.
Ισως όμως και αυτή η ηλεκτρονική Παιδεία να είναι ξεπερασμένη ως πιο διευκολυντικός μηχανισμός, αν δεν αλλάξει ριζικά ο σκοπός μιας Παιδείας που θα ασχολείται με γνώσεις για το παρόν της ζωής. Κυρίως όμως για τις επαναστατικές παιδευτικές γνώσεις και εμπειρίες για το μέλλον.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση προς το μέλλοντα χρόνο αφιερώνει 28 σελίδες μέγιστου ενδιαφέροντος στο βιβλίο του ο Αλβιν Τόπλερ που έχει τίτλο “Το σοκ του μέλλοντος” (κεφ. 18).
Πάντως όλα τα κείμενα (31 συνολικά) του βιβλίου του συγγραφέα-αρθρογράφου και δασκάλου Γιάννη Στ. Βουρδουμπά διαπνέονται από την ανησυχία -αναζήτηση ενός καλύτερου παρόντος, το οποίο αποτελεί το ανθρωπιστικό και επιστημονικό του υπόβαθρο για ένα πιο ουσιαστικό τολμηρό μέλλον.

ΜΕ “ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ” ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΙ
Θα ολοκληρώσουμε τα δυο κείμενά μας για την αρθρογραφία του σημαντικού συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων” κ. Γιάννη Στ. Βουρδουμπά με αποσπάσματα από το 19ο άρθρο του με τίτλο “Η έξυπνη πόλη (που μπορεί να αφορά τη δική μας πόλη, τα Χανιά).
«Στις αρχές του 21ου αιώνα, ο περισσότερος αστικός πληθυσμός του πλανήτη ζει πλέον σε πόλεις μεσαίου μεγέθους. Καθώς σταδιακά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άλλαζαν οι απόψεις για την κοινωνία, την τεχνολογία και την οικονομία μεταβλήθηκαν και οι απόψεις για τη λειτουργία των πόλεων και έγινε αντιληπτό ότι η ευημερία τους συναρτάται με την αποδοτικότητα, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητά τους… Μια τέτοια έξυπνη πόλη θα πρέπει να εστιάσει τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές της:
α. Στην οικονομία, για να προωθεί δραστηριότητες γνώσεων, για δημιουργία κατάλληλων επιχειρήσεων, καινοτομία τεχνολογίας με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
β. Στον τομέα των μεταφορών – κινητικότητας των πόλεων με προώθηση δραστηριοτήτων που θα ελαχιστοποιήσουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος κ.λπ..
γ. Στο περιβάλλον πράσινο, ανακύκλωση υλικών, αποφυγή ρύπανσης περιβάλλοντος.
δ. Ποιότητα ζωής, με προώθηση ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, επιμορφωτικών δραστηριοτήτων.
ε. Τοπική διακυβέρνηση. Προώθηση διαφάνειας, ενεργή συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων με δημιουργία και υλοποίηση των τοπικών πολιτικών και
στ. Τομέας κοινωνικών δικτύων. Προώθηση εθελοντισμού και δημιουργία πολλαπλών δομών για αύξηση της κοινωνικής συνοχής. Με στόχο – επιδίωξη για εκσυγχρονισμό – μετασχηματισμό της υπάρχουσας πόλης σε έξυπνη».
Το βιβλίο του εξαίρετου πολίτη και δασκάλου Γιάννη Βουρδουμπά δημιουργεί σε όλες τις σελίδες του σημαντικά ερεθίσματα σκέψης για πρόοδο τα οποία ξεπερνούν την αντιδημοκρατικότητα της συνθήκης της Λισσαβώνας καθώς και τις έμμονες θέσεις της για την μονοδιάστατη ανταγωνιστικότητα με επικυριαρχία που οδηγούν στο σημερινό και το αυριανό χάος!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα