Μουσείο Τυπογραφείας

Ένας βετεράνος της μάχης της Κρήτης κλείνει τα… 100

Στις 20/05/2021 θα συμπληρωθούν 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και λιγότεροι βετεράνοι επισκέπτονται το νησί κατά τους εορτασμούς της επετείου. Οι περισσότεροι πλέον, απ’ όσους βρίσκονται εν ζωή, είναι άνω των 100 ετών και η μετακίνηση τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Τέτοια είναι και η περίπτωση ενός απο τους τελευταίους μαχητές, του Βρετανού Jimmy Miller, ο οποίος στις 8/8/2020 θα συμπληρώσει τα 100 του χρόνια.

O κος Miller κατατάχτηκε το 1938 στον Βρετανικό στρατό και υπηρετούσε στο Βασιλικό Μηχανικό. Το 1940 μετατάχθηκε στο πυροβολικό ως χειριστής αντιαεροπορικού όπλου και το 1941 τον βρήκε στην Αίγυπτο . Εκεί με την ιδιότητα χειριστή πολυβόλου επάνδρωνε εμπορικό πλοίο για την άμυνα. Αποβιβάστηκε οικειοθελώς στη Σούδα Χανίων την ίδια χρονιά με τις δυνάμεις του Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος. Εν μέσω του χάους των βομβαρδισμών, κατά τύχη αναγνώρισε τον μοτοσυκλετιστή αγγελιοφόρο της πυροβολαρχίας του και ενώθηκε μαζί της. Το ξεκίνημα της Γερμανικής αεραπόβασης στις 20/5/41 τον βρίσκει κοντά στον Προφήτη Ηλία, στους τάφους των Βενιζέλων, να υπηρετεί σε μονάδα αντιαεροπορικών πυροβόλων. Στην περιοχή προσγειώθηκαν γερμανικά ανεμοπλάνα με σκοπό να καταλάβουν τα βαρέα πυροβόλα που κάλυπταν τον κόλπο της Σούδας και των Χανίων. Με λιγοστά όπλα και πυρομαχικά η μονάδα του Miller εξουδετερώνει επιτυχώς το πλήρωμα του ανεμοπλάνου που νωρίτερα πραγματοποίησε ανώμαλη προσγείωση.
Στις 27/5/41 ήρθε η διαταγή της υποχώρησης. Ενώ ο Miller βρίσκεται ήδη στη Σούδα διατάσσεται να πάει στις Στέρνες με βάρκα για να μεταδώσει την πληροφορία της υποχώρησης στις εκεί συμμαχικές δυνάμεις. Κατά την αποβίβαση του όμως, πιάνεται αιχμάλωτος από τους Γερμανούς. Μετά από δίμηνη παραμονή στο νησί και τη συμμετοχή του σε καταναγκαστικά έργα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με πλοίο. Από εκεί με τρένο στη Γερμανία και Τσεχοσλοβακία. Παραμένει σε στρατόπεδα αιχμαλώτων μέχρι την απελευθέρωση του απο τους Σοβιετικούς.
Δυστυχώς, η υγεία του κυρίου Miller δεν του επιτρέπει να επισκεφθεί την Κρήτη για την 80η επέτειο, αν και θα το ήθελε πολύ, όπως άλλωστε έπραξε και πολλές φορές στο παρελθόν. Ο Σύλλογος Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης εύχεται στον κύριο Miller χρόνια πολλά και τον ευχαριστεί από καρδιάς για την προσφορά του στην άμυνα του νησιού το 1941. Η απόδοση φόρου τιμής στους αγωνιστές του 1941, Έλληνες και ξένους, αποτελεί χρέος μας, καθώς σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία μας σήμερα.
Σκοπός του συλλόγου μας είναι η μνήμη αυτών των ανθρώπων να μη σβήσει ποτέ πράττοντας τα δέοντα όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου, αλλά όλο τον χρόνο, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές την ιστορική γνώση και εξασφαλίζοντας τη θύμηση των ιστορικών γεγονότων. Για το λόγο αυτό ο σύλλογος μας προσπαθεί να διοργανώσει παράλληλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια των επίσημων εορτασμών της 80ης επετείου το 2021. Πιστεύουμε πως με τη συνδρομή της πολιτείας, των αυτοδιοικητικών αρχών και κάθε συλλογικότητας ή πολίτη που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και θα επιτύχουν. Ευχαριστούμε δε ξανά, τον κύριο Miller που στηρίζει τόσο ένθερμα την προσπάθεια αυτή και ελπίζουμε στη στήριξη όλων των φορέων του νησιού.
Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου
Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.