Μουσείο Τυπογραφείας

Ένας επισκέπτης κρίνει και προτείνει

Κύριε διευθυντά,
Τυχαίνει να επισκέπτομαι συχνά πυκνά, τα τελευταία χρόνια την πόλη σας και ν’ απολαμβάνω τις αναρίθμητες  ομορφιές της. Φυσιολογικό λοιπόν, είναι να  δεθώ μαζί της και να έχω άποψη για κάποια θέματα. Όπως π.χ. για θέματα τα οποία σημαδεύουν την πόλη σας με τη διαιώνιση τους.
Ένα τέτοιο  θέμα αφορά την περιοχή, με τα cafe στην Ακτή Μιαούλη ( αναφέρονται σε αυτήν, οι Χανιώτες με την τούρκικη ονομασία της ) που δυστυχώς, διώχνει τον επισκέπτη λόγω της κακοσμίας που αναδύει.
Ρώτησα σχετικά κάποιους κατοίκους, αλλοι μου ειπαν για τις “ελαιοπαγίδες” που δεν χρησιμοποιούν οι καταστηματάρχες, άλλοι για το ανεπαρκές δίκτυο αποχέτευσης. Ένα ξέρω να σας πω, ότι αυτο το χάλι ΔΕΝ το βρίσκεις πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα !!
Πρέπει αυτή η αταξία, η οποία αποτελεί στίγμα για τα Χανιά, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.
Αντιδιαμετρικά τώρα, όλη η περιοχή από το Βυζαντινό Μουσείο, μέχρι τη Νέα Χώρα πρέπει να αναπτυχθεί και να αναδειχθούν οι ομορφιές της. Η Δυτ. Τάφρος είναι εγκαταλελειμμένη και εχει μετατραπει σε δωρεάν parking αυτοκινήτων, χωματουργικών μηχανημάτων και σε αδρανές εργοτάξιο.
Πρεπει κατάλληλα να φωταγωγηθούν και οι προμαχώνες αλλά και οι Τάφροι για να αναδειχθεί η Ιστορία τους.
Τα Χανιά μαζί με αλλες πόλεις της Κρήτης, κατά ένα περίεργο τρόπο, αντιστέκονται σθεναρά στη μετονομασία των τουρκικών τοπωνυμίων τους.
Σε αντιθεση όμως, οι γείτονες μας, δεν έχουν αφήσει  ούτε ένα Έλληνικό τοπωνύμιο… Είναι τελείως ακατανόητο και συνάμα απαράδεκτο, σε έντυπα του Δήμου Χανίων, να αναγράφονται τουρκικά τοπωνύμια, προς ικανοποίηση των γειτόνων μας και προσβολή των τόσων πεσόντων Ηρώων μας.
Οι ξένοι επισκέπτες, εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους, για την πλούσια Ιστορία των Χανίων και γενικότερα της Κρήτης. Διότι άλλες πόλεις στερούνται της πλούσιας και ενδιαφέρουσας Ιστορίας της Κρήτης και προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι, διογκώνουν τα Ιστορικά στοιχεία π.χ.  Η θανάτωση πέντε (5) Αμερικανών, από τους Αγγλους, αναφέρεται ως “η γενοκτονία της Βοστώνης”!!!
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η καθαριότητα που συναντά κανείς στα Χανιά είναι υποδειγματική και επαινετή  η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται γι αυτό.
Σάββατο αργά το βράδυ, Κυριακή νωρίς το πρωί, συναντάς τους οδοκαθαριστές  με τις χαρακτηριστικές τους στολές,να δίνουν τη μάχη τους, παρόντες παντού και πάντα .
Μπράβο και χίλια μπράβο τους !
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αισθάνονται ότι είναι ανεπιθύμητα στα Χανιά, λόγω του οτι δεν υπάρχει ίχνος των απαιτούμενων υποδομών. Το γεγονός αυτό συγκεντρώνει  πολλά πικρόχολα σχόλια από τους επισκέπτες της πόλης.
Τα Χανιά, αποτελούν την αιχμή του τουριστικού δόρατος  της Χώρας μας και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και γνώση για το πώς οι άλλες πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ο υπερτουρισμός που σημειώνεται στο Παλιό λιμάνι πρέπει ν’ απασχολήσει πολύ σοβαρά  τους αρμόδιους. Θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλοι πόλοι έλξης των τουριστών, όπως η περιοχή πριν τη Νέα Χώρα και την Ακτή Μιαούλη. Θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του Τουριστικού μοντέλου, όπως συνέβη στην Ισπανία και να μελετηθούν, οι δράσεις του Δήμου Αλμπύ και του Ντουμπροβνικ που ομοιάζουν πολύ με τις ιδιαιτεροτητες των Χανίων.
Να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία με ένα απόφθεγμα του πάντα επίκαιρου Νίκου Καζαντζάκη.
“Η Ελλάδα επιζεί μέσα από ατομικές περιπτώσεις που κάνουν θαύματα. Το κράτος σταθερά υπολειτουργεί, το ίδιο και οι συλλογικές προσπάθειες, όπως και οι περισσότεροι θεσμοί, που ποτέ δεν έπιασαν τόπο, σε αυτούς τους αναρχικούς εγωιστές, που είναι οι Νεοέλληνες.”
ΜΦΧ
Ιωάννης Φακής, Άνδρος

3 Σχόλια

 • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ ~ ~ Απάντηση

  Κύριε Φακή, η παλιά πόλη των Χανίων δεν έχει αυτό που ονομάζετε υπερτουρισμό. Τρεις μείνες το χρόνο ( Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) έρχονται πολλοί τουρίστες στην παλιά πόλη, και τους θέλουμε να έρχονται τόσοι, γιατί από αυτό συντεηρείται η παλιά πόλη και από αυτό ζούμε σε τελική ανάλυση σχεδόν όλοι οι Χανιώτες. Οι πολλοί τουρίστες είναι στην παλιά πόλη από τις εφτά το βράδυ ως τις 11 το βράδυ, αυτό είναι, τις υπόλοιπες ώρες είναι αρκετοί αλλά δεν γίνεται και ο χαμός. Εφτά μήνες το χρόνο οι τουρίστες είναι από λίγοι ως καθόλου. Τα Χανιά δεν είναι λοιπόν Βενετία και καλό είναι να μην βάζουμε στα μυαλά άμυαλων δημάρχων πως πρέπει να διώχνουμε τουρίστες για να… αναβαθμιστούμε ποιοτικά, κάτι τετοιο είναι καθαρή ανοησία και οδηγεί σε αυτοκτονία της πόλης μας. Τα Χανιά επίσης δεν είναι Ντουμπρόβνικ, οι ξένοι που έρχονται στα Χανιά έρχονται στα Χανιά ακριβώς γιατί δεν είναι Ντουμπρόβνικ, μου το έχουν πει πολλοί ξένοι πως τους αρέσει η φυσικότητα και απλότητα των Χανίων ενώ απεχθάνονται το κυριλάτο, το προσποιητό και το ακριβό του Ντουμπρόβνικ. Τα Χανιά είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους τουρίστες και αυτό το οφείλουν στο τουριστικό προϊόν όπως αυτό υπάρχει και όπως λέει ο Άγγλος: Never change a winning team! Από αυτήν την άποψη λοιπόν νομίζω πως, αν και έρχεστε συχνά στα Χανιά, δεν τους κάνετε σωστή ανάγνωση σχετικά με τον τουρισμό. Στα υπόλοιπα σας δίνω απόλυτο δίκιο, η βρόμα από τους υπονόμους και η εικόνα από την Δυτική Τάφρο μέχρι στην Νέα Χώρα είναι απαράδεχτα φαινόμενα.

 • [Πατσουράκης Μιχαλης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Βρίσκω τις επισημάνσεις σας πολύ σωστές!
  Ας τις διαβάσουν και οι αρμόδιοι στον Δήμο μας!

 • [HLIAS] ~ ~ ~ Απάντηση

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ . ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΟΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΝΟΜΩΝ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΑ ΓΚΟΛΤΕΝ ΜΠΟ’Ι’ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟ ΦΕΙΣ ΜΠΟΥΚ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ……. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ [ΞΑΜΟΛΗΘΟΥΝ] ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ 5-6 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΕΛ ΕΩΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ…ΒΡΟΜΑ ΚΑΙ ΜΥΓΟΚΟΥΝΟΥΠΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΙΑΔΙΑ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ……ΚΑΙ [ΣΤΟΧΟΣ] ΤΗΝ [ΠΡΟΚΟΠΗΣ] ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ….ΗΛΙΚΙΑΚΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.