Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εναρξη θηρευτικής περιόδου στα Χανιά: Το κυνήγι του λαγού

Στις 16 Σεπτεμβρίου “ανοίγει” η θηρευτική περίοδος του λαγού στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και διαρκεί μέχρι 7 Ιανουαρίου, Τετάρτες, Σάββατα, Κυριακές.

Aπό την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή η θηρευτική αθλοπαιδεία αποτελούσε και αποτελεί αγαπημένη ενασχόληση των κατοίκων της Δυτικής Κρήτης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αρτεμις ετιμάτο ιδιαίτερα στην Αρχαία Κυδωνία και στις άλλες περιοχές του Νομού μας! Φέτος, παρά την κρίση, μέχρι την 7.9.2017 είχαν εκδοθεί 1750 θηρευτικές άδειες από τον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Χανίων!
Ο λαγός είναι ζώο θηλαστικό της οικογένειας των Λεποριδών, η οποία υπάγεται στην τάξη των Λαγομόρφων.

Πρόκειται για νεότερη ταξινόμηση, γιατί η παλαιότερη είχε κατατάξει τον λαγό και το κουνέλι στην τάξη των τρωκτικών. Λαγός και κουνέλι ομοιάζουν στη σωματική κατασκευή, ξεχωρίζουν όμως αρκετά μεταξύ τους από το ότι ο λαγός έχει μεγαλύτερο μέγεθος, τα οπίσθια άκρα είναι πολύ μεγαλύτερα και τ’ άκρα των αυτιών και το ραχιαίο τμήμα της ουράς είναι μαύρα.
Πιο εύκολα διακρίνεται το μαύρο μέρος της ουράς, όταν ο λαγός τρέχει, γιατί τότε την κρατά διαρκώς κάτω!

Τα κουνέλια και οι λαγοί είναι αυστηρά χορτοφάγα ζώα, γι’ αυτό και η κατασκευή των δοντιών τους διαφέρει σημαντικά από την κατασκευή των δοντιών των τρωκτικών.

Στο πάνω σαγόνι διατηρούν ένα μικρότερο ζεύγος κοπτήρων που βρίσκεται αμέσως πίσω από το βασικό ζεύγος και κρύβεται ολόκληρο ή μέρος του απ’ αυτό. Τα δόντια αυτά είναι σκεπασμένα τελείως με σμάλτο (στα τρωκτικά έχουν σμάλτο μόνο μπροστά) και αυξάνονται συνεχώς επειδή όμως τρίβονται και συνεχώς το ένα πάνω στο άλλο, με τις κινήσεις του σαγονιού από πλευρά σε πλευρά, οι κόψεις που φθείρονται βαθμιαία κι έτσι δεν αναπτύσσονται υπερβολικά. Ο οδοντικός τύπος είναι 1:2/1, C:Ο/Ο, PM:3/2, M:2-3/3. Ο λαγός είναι μοναχικό και νυκτόβιο ζώο.

Την ημέρα κάθεται ξαπλωμένος σε ρηχά κοιλώματα του εδάφους, όπου το σώμα του εφαρμόζει τελείως, αντίθετα δε από τα κουνέλια, δεν σκάβει ποτέ υπόγειες στοές. Ενώ είναι ξαπλωμένος, κρατά τα οπίσθια πόδια διπλωμένα κάτω από το σώμα του με τρόπο, ώστε, όταν νιώθει κίνδυνο, να μπορεί να πετιέται προς τα εμπρός με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αν κατά την ώρα της βοσκής αισθανθεί πως απειλείται, σηκώνεται ελαφρά στα πόδια ή παίρνει κάθετη θέση και επισκοπεί τον χώρο που τον περιβάλλει.

2017_09_08_09_22_360002Αν αναγκαστεί να το βάλει στα πόδια, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και με ελιγμούς ζίγκ – ζάγκ, την τελευταία δε στιγμή μπροστά στον εχθρό καρφώνει τα μπροστινά πόδια και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του.
Η κίνηση αυτή τον φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση απέναντι του εχθρού, ο οποίος αιφνιδιάζεται από τον ελιγμό και δεν μπορεί να περιστραφεί σε τόσο μικρό χώρο, όπως αυτός. Οι λαγοί είναι φυτοφάγα ζώα με προτίμηση στα λάχανα, στα φύλλα, στους τρυφερούς βλαστούς, στα τεύτλα, αλλά και στις τρυφερές ρίζες των δένδρων.

Οταν βραδιάζει, μπαίνουν συχνά σε καλλιεργημένα χωράφια, ο ένας πίσω από τον άλλο, πολλοί μαζί, γρήγορα όμως σκορπίζονται και ο καθένας ενεργεί για λογαριασμό του. Οι λαγοί είναι γόνιμοι σ’ όλες τις εποχές του έτους. Κατά το τέλος του χειμώνα που ο οργασμός τους βρίσκεται στο αποκορύφωμα του, γίνονται πολύ επιθετικοί απέναντι στους ομοίους τους και τα αρσενικά συνάπτουν σφοδρούς αγώνες για την κατάκτηση των θηλυκών.

Μερικές φορές μάλιστα, τα κτυπήματα που δίνουν με τα δυνατά οπίσθια πόδια τους μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο στον αντίπαλο. Τα θηλυκά γεννούν ως 4 φορές τον χρόνο από 2-5 μικρά κάθε φορά, οι περισσότερες όμως γεννήσεις σημειώνονται τον Απρίλιο.

2017_09_08_09_22_360003Ο Αριστοτέλης, για να δείξει τη μεγάλη γονιμότητα του ειδους, γράφει: «τα μεν τέτοκε, τα δε τίκτει, τα δε κύει»! Τα μικρά από την πρώτη στιγμή της γεννήσεως τους έχουν ανοικτά τα μάτια και είναι τελείως καλυμμένα με τρίχωμα. Οταν φτάνουν σε ηλικία 3) περίπου ημερών, γίνονται ανεξάρτητα. Δεν έχουν μυρωδιά και έτσι σκύλοι ή αλεπούδες ή ζουρίδες περνούν από δίπλα τους χωρίς να τα ανακαλύψουν. Η μητέρα τους τα επισκέπτεται 2-3 φορές καθημερινά για να τα θηλάσει.
Εκτός από τον κοινό ευρωπαϊκό λαγό (Lepus europaeus), ο οποίος διαιρείται σε κατηγορίες υποειδών, υπάρχουν περισσότερα από 12 είδη, από τα οποία τα περισσότερα είναι αφρικανικά και ασιατικά, αλλά δεν ομοιάζουν πολύ στην εμφάνιση. Οι λαγοί στην Κεντρική Ευρώπη είναι πολύ πιο μεγαλόσωμοι από τους ντόπιους.

2017_09_08_09_22_360005Η θήρευσή τους αρχίζει εκεί τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Δεκέμβριο. Στις ομαδικές κυνηγετικές εξορμήσεις θηρεύονται και 300 λαγοί σε μία μέρα.

Το κρέας πωλείται από τους κυνηγετικούς συλλόγους και ο κυνηγός εάν θέλει να πάρει λαγό πρέπει να τον αγοράσει! Για όποιον συλλάβουν να θηρεύει παράνομα υπάρχουν βαρύτατες χρηματικές ποινές, οι οποίες και εκτελούνται. Εδώ μεγάλη ζημιά στο είδος αυτό κάνει η παράνομη θήρευση κατά την νύχτα, η οποία εξολοθρεύει τοπικούς πληθυσμούς. Μπορεί να συγκριθεί με την ζημιά μόνο που προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων!

Η θήρευση άνευ σκύλου ονομάζεται θήρα ενώ με σκύλο κυνηγεσία, (ο κύων, του κυνός, του κυνός ηγούμαι=κυν-ηγώ)!
Η κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2017-2018 καθορίσθη από 20 Αυγούστου 2017 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018 με το υπ’ αριθμόν 2064/6907 2/27-6-2017 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα