Μουσείο Τυπογραφείας

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Εναλλακτικός και ποιοτικός τουρισμός

tourismossΜΕ τον τουρισμό φέτος να σπάει κάθε ρεκόρ (λέγεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες!), αναρωτιόμαστε γιατί δεν δίνεται το ανάλογο βάρος, ώστε να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση του “προϊόντος”. Που καλώς ή κακώς αποτελεί μια ανάσα ζωής για πολλούς σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι συγκυρίες ευνοούν την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα δοθέντος ότι, εδώ και μερικά χρόνια, έχει παγιωθεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου καθώς και σε χώρες της βόρειας Αφρικής, μια “νέα” κατάσταση πραγμάτων.
Έτσι:
– η Τουρκία (πραξικόπημα), η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία έπαψαν να προσελκύουν τουρίστες εξαιτίας της ανασφάλειας που υπάρχει λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης και των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Επιπλέον,
– ο πόλεμος στη Συρία, με εμπλεκόμενους πολλούς “ελέφαντες”, κυρίως δε οι ανηλεείς βομβαρδισμοί ΗΠΑ, Ευρωπαίων και Ρώσων, μεγαλώνει την ανασφάλεια -και το προσφυγικό- στην περιοχή.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ στην Ελλάδα, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που διερχόμαστε, η κατάσταση είναι πιο ασφαλής. Ο Ελληνικός Τουρισμός, αν οργανωθεί σωστά, αναπτυχθεί σε γερές και βιώσιμες βάσεις (όχι ευκαιριακά, όπως πάει να γίνει), διαφημιστεί μεθοδικά κ.λπ., μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο τομέα που θα συμπαρέσυρε ποικιλοτρόπως και όλη τη χώρα στην ανάπτυξη.

ΝΕΕΣ παράμετροι του ελληνικού τουρισμού είναι από τη μια η Ρωσία κι από την άλλη η Κίνα: ειδικότερα, με το άνοιγμα της κινέζικης αγοράς στη χώρα μας, είναι δυνατόν να έχουμε μια συνεχή ροή Κινέζων τουριστών, αυξανόμενων μάλιστα κάθε χρόνο!

ΚΑΙ μπορεί μεν, λόγω κρίσης, οι μισθοί των εργαζομένων να μειώθηκαν δραματικά, όμως οι τιμές του τουριστικού προϊόντος παραμένουν απ’ ό,τι φαίνεται σταθερές. Αυτό αποτελεί πρόσθετο ελκυστικό στοιχείο για τους ξένους. Πλην όμως του ήλιου, της θάλασσας και του πολιτισμού, απαιτείται και ποιότητα υπηρεσιών…

ΜΕ ΤΗΝ κλιματική αλλαγή που αναπόφευκτα έρχεται, πιθανόν να έχουμε στο νησί μια επιμήκυνση του τουρισμού όλο το χρόνο. Φυσικά, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του. Ειδικότερα, αυτό που λείπει στην Κρήτη, εκτός από τους μόνιμους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, είναι μια μεγάλη τουριστική σχολή ανωτάτου επιπέδου (Ecole Hôtelière), όπως ας πούμε αυτή της Λοζάνης, στην Ελβετία. Είναι ένα αίτημα, όχι μόνο των καιρών, αλλά και της πραγματικής ποιοτικής ανόδου του τουρισμού στην Κρήτη. Εκτός κι αν το εκρηκτικό φαινόμενο του τουρισμού αποτελεί μια «φούσκα», όπως αφήνεται να εννοηθεί από χθεσινό δημοσίευμα (“Χ.ν.”, 13-9-17)

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ 14 Σεπτεμβρίου 2017 ~ 11:56 ~ Απάντηση

    Σχετικά με την “φούσκα”. Η Ελλάδα, αν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό στην χώρα μας (κάτι που δεν είναι πιθανό όσο είμαστε μέλος της Ε.Ε.), θα έχει πάντα ένα μεγάλο αριθμό σταθερών τουριστών που θα έρχονται ανεξαρτήτως από την κατάσταση σε άλλες χώρες, αυτό το μέρος του τουρισμού μας δεν έχει σχέση με καμία φούσκα. Για τους άλλους που πήγαιναν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, που τώρα είναι επικίνδυνες λόγω πολέμων και πολιτικής αστάθειας: Μέχρι να γίνουν χώρες όπως η Τουρκία και η Συρία πάλι “κανονικές” χώρες, θα περάσουν δεκαετίες, ως τότε μπορούμε να πείσουμε ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών μας, που πήγαιναν σε αυτές τις χώρες, πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόλογος προορισμός και μετά την κρίση στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η Ελλάδα έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τουριστικό τομέα. Όσοι έρχονται στην Ελλάδα, έρχονται και ξανάρχονται. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες με τουριστικό προϊόν (Ιταλία, Ισπανία, Μαύρη Θάλασσα κ.α.), πουθενά δεν συναντάς την φυσική και απλή ομορφιά της Ελλάδας. Αυτήν πρέπει να προσέξουμε, να την προστατέψουμε και να την προσφέρουμε με γνώσεις, επαγγελματισμό και αγάπη (μην μιλάμε πάντα για τουρίστες δίχως ποιότητα, αυτό είναι προσβλητικό, λανθασμένο και προκαλεί επιζήμια νοοτροπία) , χωρίς όμως να αφαιρέσουμε το μεσογειακό “χρώμα” από την τουριστική μας προσφορά, ούτε, επίσης, την ελληνική απλότητα και γενναιοδωρία (αυτό που πάει να κάνει ο κ. Βάμβουκας). Ο τουρισμός για την Ελλάδα δεν είναι απλά μια ανάσα, είναι η βάση της οικονομίας μας και η κινητήριος δύναμη για τις επαγγελματικές δραστηριότητες
    των περισσότερων Ελλήνων, επίσης μας υποχρεώνει να διατηρούμε την χώρα μας ευπαρουσίαστη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.