Μουσείο Τυπογραφείας

Εναλλακτικές δράσεις στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

»Ομάδες και συλλογικότητες παρουσίασαν τις σκέψεις τους σε εκδήλωση στα Χανιά

Με γνώμονα αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αυτοδιαχείρηση και οι αδιαμεσολάβητες από χρήματα σχέσεις, ομάδες και συλλογικότητες επιχειρούν να δώσουν μια άλλη διάσταση σε τομείς όπως ο αθλητισμός, οι τέχνες, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα εργαζομένων, μεταναστών και άλλων κοινωνικών ομάδων.
Πρωτοβουλίες που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες παρουσιάστηκαν το Σάββατο το βράδυ στον χώρο του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών στο πλαίσιο της ανοιχτής ημέρας γνωριμίας μαζί τους.
Μεταξύ αυτών το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, ένας χώρος με κύριο πολιτικό πρόταγμα την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση της αδικίας, ο οποίος έχει φιλοξενήσει πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα κι έχει δώσει χώρο σε άλλες συλλογικότητες, ενώ λαμβάνει τις αποφάσεις του μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις.
Η μουσική συλλογικότητα Yar Aman κατέχει μια ξεχωριστή θέση στα μουσικά δρώμενα των Χανίων. Οι εκδηλώσεις της οργανώνονται από την ίδια (μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από μια ανοιχτή συνέλευση) και γίνονται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, χωρίς αντίτιμο, έχοντας συχνά τον χαρακτήρα της κοινωνικής – πολιτικής παρέμβασης.
Γκολ (ή τρίποντο) στην πλήρως εμπορευματοποιημένη και δήθεν. Ο αθλητικός αυτο-οργανωμένος σύλλογος “Ασπάλαθος” διαθέτει ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. «Εναντιωνόμαστε στην “no politica” λογική καθώς θεωρούμε ότι είμαστε πολιτικά και όχι κομματικά όντα και έχουμε φωνή ενάντια στον φασισμό, τον σεξισμό, τον ρατσισμό και ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυπικής ή άτυπης εξουσιαστικής τάσης», επεσήμαναν τα μέλη του συλλόγου που μίλησαν το βράδυ της εκδήλωσης.
Δύο ξεχωριστά εγχειρήματα στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, με κοινό τόπο την αρχή της αυτο-οργάνωσης, αποτελούν η αναρχική εφημερίδα δρόμου “Άπατρις” και το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων (ΚραΧ).
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στην καλλιτεχνική ζωή των Χανίων της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία, όπως ανέφεραν μέλη της, λειτουργεί από το 1998, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και χαράσσει την πορεία της μέσα από συλλογικές διαδικασίες, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας των μελών της.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας γνωριμίας στο Στέκι παρουσιάστηκαν και έγινε αναφορά και σε άλλες πρωτοβουλίες από τον χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.