Μουσείο Τυπογραφείας

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων είναι “ευρωσκεπτικιστές”

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που θα προσέλθει στις ευρωκάλπες αναμένεται να ψηφίσουν με “ευρωσκεπτικισμό”. Οι ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να πάρουν το 31% των ψήφων, αλλά αυτό δείχνει και την ειρωνεία του όλου θέματος, αφού, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε περισσότερη Ευρώπη. Αυτό αναφέρει μια από τις πλέον αξιόπιστες δεξαμενές σκέψης που είναι η βρετανική δεξαμενή σκέψης Open Europe.

Η βρετανική δεξαμενή σκέψης διενήργησε έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας φαίνεται ότι οι προβλέψεις για την πρόθεση ψήφου στις ερχόμενες εκλογές του ευρωκοινοβουλίου οδηγούν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων προς τα διάφορα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σχεδόν στο 31% των ψήφων στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι 6% περισσότερο από ό, τι το 2005, όπου έλαβε το 24,9% των ψήφων και 164 έδρες επί συνόλου 766 εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από αυτές τις εκλογές, τα κόμματα αυτά θα μπορούσαν, επομένως, να συσσωρεύσουν συνολικά 218 έδρες στις 751 ήτοι, αύξηση της τάξης των 54 εδρών σε σύγκριση με την τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι δύσκολο να προβλεφθεί, διότι τα μέρη που συνθέτουν τον ευρωσκεπτικισμό είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και ενσωματώνουν μια σειρά από γνώμες και απόψεις που εκτείνονται από τα παραδοσιακά κόμματα των κυβερνήσεων μέχρι εκείνα των αυθεντικών και συνειδητών νεο-φασιστών. Όμως τίποτα δεν τα εμποδίζει να αποτελέσουν ένα συνεκτικό μπλοκ.
Παρά τα καλά αποτελέσματα που εμφανίζουν τα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να διαμορφώνεται κυρίως από τα κόμματα που υποστηρίζουν το status quo, δηλαδή τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, ήτοι ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έστω και αν έχουν λιγότερες έδρες.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης «Open Europe», η προσεχής ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων μελών για 5 χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει ειρωνικά στο να γίνει το Κοινοβούλιο πιο ολοκληρωτικών μεθοδεύσεων. Με την αποδυνάμωση κρίσιμων μεταρρυθμιστικών κανόνων, ενισχύοντας την τάση για συντεχνιακές διευκολύνσεις των δύο βασικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Σοσιαλιστών και Χριστιανοδημοκρατών), που επιδιώκουν να απομονώσουν τις αντι-Ε.Ε. δυνάμεις και να φέρουν το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή σε κατάσταση να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους με επίκεντρο τις Βρυξέλλες.

Το παιχνίδι, παρά το ότι δεν είναι στημένο φαίνεται και από το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Οι μετρήσεις που έκανε η δεξαμενή σκέψης Open Europe δείχνουν ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές 43%, το ίδιο όπως και το 2009. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε ότι από την εισαγωγή των άμεσων εκλογών το 1979, το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε από 62% σε 43%, αντανακλώντας εν μέρει ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα καθώς η Ε.Ε. έχει επεκταθεί πέρα από τη βασική ομάδα των αρχικών κρατών μελών της Ε.Ε., φέρνοντας σε χώρες με χαμηλές προσελεύσεις όπως η Σλοβακία.

Τα σημεία που προηγήθηκαν αφορούν τη γενική εξελικτική εικόνα, σύμφωνα με αξιόπιστη έρευνα από εξειδικευμένη δεξαμενή σκέψης. Τι έχει σηματοδοτήσει όμως την όλη αυτή εξέλιξη; Τι άλλο μπορεί να συμπεράνει ακόμη και ένας πρωτάρης αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων. Η πολιτική που δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο, ήτοι από τότε που είδαμε τη διάχυση της οικονομικής κρίσης, είναι στη βάση της εικόνας που αναμένεται να εξέλθει από τις κάλπες σε λίγες εβδομάδες. Η πολιτική αυτή γνωστή ως πολιτική λιτότητας που γεννήθηκε μέσα στα γερμανικά μαγειρεία της Μέρκελ και του Σόιμπλε, είχε ανάγκη από τοποτηρητές σε εθνικό επίπεδο. Δυστυχώς για τη χώρα μας, φαίνεται ότι βρέθηκαν αρκετοί και σιγά – σιγά αρχίζουν να βγαίνουν στη φόρα και μάλιστα από τα ίδια τα παιδιά τους.

Η πολιτική αυτή δημιούργησε συνθήκες εξαθλίωσης σε αρκετές χώρες του νότου της Ε.Ε. Αυτή είναι και η βάση της ανόδου του νεοφασιστικού ευρωπαϊκού κινήματος με εγκληματικές ήδη, περγαμηνές στα θησαυροφυλάκιά της.

Μόλις πριν λίγες μέρες έγραφα για τις αθλιότητες του άξονα Παρίσι – Βερολίνο, με βάση δημοσίευση πρώην συμβούλου του νυν οσφυοκάμπτη – τοποτηρητή της Μέρκελ στην Κομισιόν. Εκεί διαβάζουμε ότι όσοι μπόρεσαν να αντιδράσουν κατάφεραν να περισώσουν τις οικονομίες τους. Εδώ συγκυβερνώντες και τα κανάλια τους επιμένουν να θέλουν να μας πείσουν για … πρωτογενές πλεόνασμα. Και όμως κινδυνεύουν να μας πείσουν να τους ψηφίσουμε σε λίγες εβδομάδες, για να αποδείξουμε, για μια ακόμη φορά ότι δεν είμαστε σε θέση να βγούμε από την κρίση, μέσα στην οποίαν μας έχουν σπρώξει με ανελέητα μέσα και μεθόδους.

Εμείς πρέπει να επιμείνουμε. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να ξεμπροστιάσουμε τους υποκριτές, αυτούς που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, ώστε να φτάσουν στο στόχο τους, που περιορίζεται στη διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα. Τόσο οι ευρωεκλογές, όσο και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τους ταγούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτά που είναι σε όφελος μας και όχι αυτά που πηγάζουν από ξένα μαγειρεία.

Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη μεγέθυνση της φασιστικής νοοτροπίας, όλοι όσοι εξέθρεψαν τα τερατουργήματα νέο-ναζί, πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να μας κοροϊδεύουν, λέγοντάς μας ότι βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων. Όλοι όσοι είναι υπόλογοι για πράξεις και παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν. Οι χαμένες ευκαιρίες έχουν τελειώσει και οι υπόλογοι δεν είναι οι απλοί πολίτες που επιδίδονται καθημερινά στον αέναο αγώνα επιβίωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.