Μουσείο Τυπογραφείας

Eνα πρωτότυπο μάθημα υγιεινής διατροφής

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για ένα πρωτότυπο μάθημα υγιεινής διατροφής ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Δάσκαλοι κάποια απ’ τα παιδιά της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Χανίων και μαθητές τα παιδιά της Α2 τάξης του 13ου Δημ. Σχ. Χανίων. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ERASMUS+. Aριστοι δάσκαλοι τα πρωτάκια του Λυκείου, άριστοι μαθητές τα πρωτάκια του Δημοτικού, καταχάρηκαν και τα μεν και τα δε την όλη διαδικασία. “Μανθάνειν διά του παίζειν”, μια βασική παιδαγωγική αρχή που καλά κρατεί απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτής της αρχής και το “μανθάνειν διά του τρώγειν!”…
Είμαστε ό,τι τρώμε, το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν, και το πέρασαν, τα μεγάλα στα μικρά παιδιά. Προς μεγάλη ικανοποίηση των υπευθύνων καθηγητριών του προγράμματος, της Εύης Μαναβάκη και της Στεφανίας Αρχοντάκη, αλλά και της δασκάλας της Α2 τάξης του 13ου Δημ. Σχ. Χανίων Μαρίζας Βαμβάτσικου.
Πάντα τέτοιες όμορφες δράσεις στα σχολεία μας! Συγχαρητήρια και στους δασκάλους και στους μαθητές που υπηρετούν σε σχολεία ανοιχτά στη ζωή και στην κοινωνία.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Την Πέμπτη 16 Μαΐου, ομάδα μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων ετοίμασε δεκατιανό γεύμα για τμήμα της Α’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου με κριτσίνια, μπάρες με ταχίνι και μέλι, κρητικό ντάκο και φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τον τίτλο The Guardians of Europe, το οποίο διεξήγαγε Κοινωνικές Εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
Το 4ο ΓΕΛ κατά το τρέχον σχολικό έτος υλοποίησε δράσεις που προέβαλαν τον Υγιεινό Τρόπο Ζωής και αφορούσαν τη Φυσική Δραστηριότητα και τη Διατροφή. Σύνθημα της εκστρατείας είναι το BODY TALKS – MIND LISTENS. Γιατί το σώμα μας μιλάει και το μυαλό μας ακούει τις ανάγκες του με προσοχή. Στην τελευταία για αυτή τη σχολική χρονιά δράση τους, οι έφηβοι μαθητές ετοίμασαν και προσέφεραν οι ίδιοι το γεύμα, το οποίο σέρβιραν με ξεχωριστό τρόπο και ιδιαίτερο κέφι. Μίλησαν και έπαιξαν με τα μικρά παιδιά, αποκομίζοντας όλοι τους μια μοναδική εμπειρία γνώσης και χαράς.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Εύη Μαναβάκη, Στεφανία Αρχοντάκη

Με την ομάδα Erasmus του σχολείου μας, αποφασίσαμε να κάνουμε μια πράξη, από την οποία ωφεληθήκαμε όλοι μας. Επισκεφτήκαμε το 13ο Δημοτικό Σχολείο και δώσαμε σε ένα τμήμα της πρώτης τάξης ένα κατάλληλο πρωινό γεύμα για να φάνε οι μαθητές. Το φαγητό το φτιάξαμε μόνοι μας στο σπίτι μας, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, και εκείνο το πρωί στο σχολείο. Μόλις τελειώσαμε την παρασκευή του γεύματος, το σερβίραμε στα παιδιά που μας περίμεναν με ανυπομονησία. Στην συνέχεια καθίσαμε δίπλα τους γνωρίζοντάς τα. Μιλούσαμε για τα αθλήματα που κάνουν και πώς τους φαίνεται το σχολείο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να μάθεις από αυτά τα τόσο μικρά παιδιά. Είναι ωραίο να γνωρίζεις καινούργια άτομα, και αυτή η δράση μας έδωσε αυτήν την ευκαιρία!
Αμαλία Λιοδη

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να προτείνουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά. Ετσι, μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων ετοιμάσαμε ένα υγιεινό δεκατιανό, ως μια θρεπτική πρόταση για τους μικρούς μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Στύψαμε πορτοκάλια και τους προσφέραμε φυσική πορτοκαλάδα. Φτιάξαμε παραδοσιακά ντακάκια, με κρητικό παξιμάδι, λάδι, ρίγανη και μυζήθρα. Επιπλέον, φτιάξαμε μπάρες δημητριακών. Αφού οι καθηγήτριές μας, η κα Μαναβάκη Εύη και η κα Στεφανία Αρχοντάκη μίλησαν στους μικρούς μαθητές για την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη της, στη συνέχεια τους προσφέραμε όλα αυτά που είχαμε ετοιμάσει. Οι μαθητές της Α΄ τάξης Δημοτικού φάνηκε να καταευχαριστήθηκαν την προσφορά μας. Ηπιαν τις πορτοκαλάδες και έφαγαν ό,τι άλλο τους κεράσαμε. Τους άρεσαν όλα. Στη συνέχεια μιλήσαμε μεταξύ μας οι μαθητές του Λυκείου και τα παιδιά του Δημοτικού. Χαίρομαι που συμμετείχα σε αυτήν τη δράση που έγινε μέσα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Κοινωνικές εκστρατείες”. Αισθάνθηκα ικανοποίηση και ευχαρίστηση που μας δόθηκε η ευκαιρία να στείλουμε ένα τόσο σημαντικό μήνυμα στα παιδιά του Δημοτικού, ότι δηλαδή είμαστε ό,τι τρώμε και ότι προσέχοντας τη διατροφή μας, προσέχουμε την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τις καθηγήτριες Εύη Μαναβάκη και Στεφανία Αρχοντάκη για την υποστήριξη της δράσης και του προγράμματος.
Ανδρέας Μπαδογιάννης

Περάσαμε πολύ καλά με τα παιδιά καθώς μπορέσαμε να θυμηθούμε τα παλιά και οι καθηγητές μας και εμείς, τα παιδιά από το λύκειο. Ξεφύγαμε από τη ρουτίνα μας περνώντας τον χρόνο μας πολύ όμορφα συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή για να περάσουμε το μήνυμα της καλής διατροφής στα μικρότερα παιδιά.
Αρια Μακράκη

Θεωρώ πως η επίσκεψη μας στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων ήταν μια πολύ θετική εμπειρία.
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει ένα θλιβερό ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία και αυτό καθιστά την υγιεινή διατροφή ένα θέμα υψίστης σημασίας. Επιβάλλεται λοιπόν η γαλούχηση όλων από την παιδική ηλικία στην σωστή διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής.
Για αυτόν τον λόγο χαίρομαι που μέσα από την καμπάνια του λύκειο μας συμβάλαμε στην επίτευξη αυτού του σημαντικού σκοπού.
Ειρήνη Μπασιά

Την Πέμπτη 16/4 μας φιλοξένησε στον χώρο του σχολείου το 13ο Δημοτικό Χανίων στα πλαίσια της καμπάνιας του ERASMUS+ που συμμετέχει το σχολείο μας. Ετοιμάσαμε λοιπόν κολατσιό στο κάθε παιδί, προπαντός με υγιεινά υλικά και χειροποίητες παρασκευές αλλά πάνω από όλα με μεράκι και αγάπη για την υγιεινή διατροφή!
Το σχολείο μας υποδέχτηκε πολύ θερμά, όπως και εμείς προσφέραμε το κολατσιό στα παιδιά της Α’ δημοτικού. Εδειξαν να το ευχαριστιούνται εφόσον δοκίμασαν από όλα όσα τους είχαμε ετοιμάσει. Αφότου τα παιδιά τελείωσαν το φαγητό, μιλώντας μαζί τους νοσταλγήσαμε και εμείς την παιδική μας ηλικία. Η προσπάθειά μας να περάσουμε το μήνυμα της υγιεινής διατροφικής συνήθειας στέφθηκε λαμπρά!
Οπως επίσης και η συναναστροφή μας με τα παιδιά μικρότερων ηλικιών ήταν πηγή αναμνήσεων καθώς έκαναν την εμπειρία αυτή ακόμα πιο συγκινητική και όμορφη.
Σοφία Μαλινάκη

Την Πέμπτη 16/5, είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το Δημοτικό δίπλα από το σχολείο μας, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για τα θετικά μιας καλύτερης διατροφής. Οι μικροί μας φίλοι μάς υποδέχτηκαν χαρούμενοι, και το διασκέδασαν όσο και εμείς, μιας και λάτρεψαν το υγιεινό πρωινό που τους είχαμε ετοιμάσει.
Μάνος Τσομπανάκης

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.