Μουσείο Τυπογραφείας

Ενα πανόραμα της σύγχρονης φωτογραφίας

Ένα πανόραμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής φωτογραφίας αποτελεί το 2ο Chania International Photo Festival, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές στο Φεστιβάλ άγγιξαν τις 324 από 75 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται 355 έργα, μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες των 12 μελών της κριτικής επιτροπής.
«Στο φεστιβάλ υπήρχαν 16 κατηγορίες αλλά δεν θέλαμε να παρουσιαστούν ανά κατηγορία. Αυτό που επιδιώξαμε είναι να δώσουμε ένα στίγμα ότι φωτογραφία είναι τα πάντα, ανεξάρτητα από το αν είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, πορτρέτο ή τοπίο κ.λπ.», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 2ου Chania International Photo Festival και της Blank Wall Gallery Μάρκος Δολόπικος.
Ερωτηθείς για το πώς έχει επηρεάσει την τέχνη της φωτογραφίας η τεχνολογική εξέλιξη ο κ. Δολόπικος υπογράμμισε ότι η φωτογραφία γνωρίζει μια εκρηκτική ανάπτυξη. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μια έρευνα υπολογίζεται ότι κάθε μέρα τραβιούνται 6,5 εκατομμύρια φωτογραφίες. Δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό αλλά σίγουρα αυτό σημαίνει ότι η φωτογραφία θα έχει ζωή για πολλά χρόνια ακόμα. Άσχετα αν αυτό είναι ψηφιακή φωτογραφία, φιλμ ή οτιδήποτε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες τέχνες είναι εκείνη με την οποία ασχολείται περισσότερος κόσμος», σχολίασε ο κ. Δολόπικος, ενώ υπογράμμισε ότι παρατηρείται ταυτόχρονα μια επιστροφή στο φιλμ.
«Η εικόνα σίγουρα είναι ένα πολύ ισχυρό μέσον στην εποχή μας. Ειδικά αν αποδοθεί και σωστά», συμπλήρωσε ο κ. Δολόπικος.
Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο ΚΑΜ στις 16 Αυγούστου θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.