Μουσείο Τυπογραφείας

Ενα έργο που δεν έγινε στον Αποκόρωνα

Κύριε διευθυντά
οταν διαβάζεις και δεν σε έχει εγκαταλείψει η μνήμη, πάντα κάτι σου έρχεται στο μυαλό και ενεργοποιεί καταστάσεις όχι ξεχασμένες, απενεργοποιημένες που όμως για την εποχή τους ήταν θέματα σημαντικά στην τότε επικαιρότητα.
Επειδή πάντα, όπου βλέπω γραφτό με την υπογραφή του κ. Αντώνη Πλυμάκη, το διαβάζω, γιατί προσωπικά εκτιμώ τις γνώσεις, την μακρόχρονη πείρα του και ιδιαίτερα όσα αφορούν και ενδιαφέρουν το Νομό μας, από το Μπάλο μέχρι και τη μαδάρα της “Γρας το σωρό”.
Ετσι διαβάζοντας για το “παρ’ ολίγον μεγάλο έργο στον Αποκόρωνα” στα “ΧΝ”, έκανα αναστροφή της θύμησής μου και την γύρισα, όπως σωστά χρονολογεί, περίπου 30 χρόνια πίσω, όταν κι εγω έπαιζα σε ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό, στον τομέα της, ενώ σήμερα τα πάντα που παρακολουθώ από τον “πάγκο” των “απόμαχων βετεράνων”.
Και να γίνω πιο σαφής: Για την περίπτωση στην οποία αναφέρεται “το παρ’ ολίγον μεγάλο έργο” ο κ. Αντώνης Πλυμάκης με πρωταγωνιστή τον απόδημο Μιχάλη Μαστραντωνάκη, είχα γράψει μια σχετικά μεγάλη απαντητική επιστολή στα δημοσιεύματα της τότε έγκυρης και με μεγάλη κυκλοφορία εφημερίδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν Αποκορωνιώτες την “Φωνή του Αποκορώνου” του αείμνηστου φίλου, του Γιώργη του Χαβρέ (Χαβρεδάκη).
Από τις στήλες της “ΦτΑ” με ανακοινώσεις του ο Μαστραντωνάκης έκανε γνωστά τα οράματά του και την διάθεσή του να βοηθήσει το χωριό του, τα Πεμόνια και γενικότερα τα χωριά της Αποκορωνιώτικης ρίζας με ανάπτυξη δράσεων, τουριστικού ενδιαφέροντος όπως το περιγραφόμενο “τελεφερίκ” το οποίο θα είχε προορισμό της “Γρας το σωρό” όπου θα γινόταν και χιονοδρομικό κέντρο/πίστα, και αν δεν υπήρχε χιόνι, όπως πάλι έγραφε θα φρόντιζε για την τεχνητή παραγωγή του. Πράγματα λίγο παράξενα. Οπως τότε είχα γράψει, με δεδομένο ότι τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, οι νοτιάδες και οι θερμοκρασίες γενικά δεν είναι όμοια με εκείνα του λευκού όρους των Αλπεων όπου το χιόνι διατηρείται για πολύ χρόνο, όπως το χρειάζονται οι πίστες των χιονοδρομιών.
Επειδή όπως άφηνε να εννοηθεί, ο Μαστραντωνάκης, η πρόθεσή του ήταν να συστήσει κάτι σαν πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης; όμιλο; όπως η ΑΝΕΚ, η ΕΤΑΝΑΠ που ήταν τότε φρέσκιες στο Νομό μας και φυσικά και για τους Αποκορωνιώτες και με αρχικό κεφάλαιο, όπως έγραφε πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Τότε το ευρώ δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Αλλωστε στην Αμερική ζούσε, και “πόνταρε” προφανώς και στη συμμετοχή των αποδήμων Αποκορωνιωτών εκεί. Επαναλαμβάνω επειδή τα ποσά των κεφαλαίων ήταν αρκετά σημαντικό, με την επιστολή μου εκείνη είχα προτείνει για την τουριστική αξιοποίηση των χωριών της Αποκορωνιώτικης ρίζας αυτή η εταιρεία, ο όμιλος ή οποία άλλη μορφή θα είχε να επιλέξει σε κάθε χωριό δέκα με δεκαπένε παλαιά εγκαταλελειμένα ή όχι σπίτια να τα αναπαλαιώσει και να τα κάνει σύγχρονα και χρηστικά προκειμένου να τα χρησιμοποιεί για τουριστικά καταλύματα, και στο κάθε χωριό να οργανώσει έναν κοινόχρηστο χώρο, για να μαζεύονται όσοι θα διέμεναν εκεί και κυρίως να διαμορφωθιύν και να συντηρηθούν οι δρόμοι επικοινωνίας μεταξύ των χωριών και με τα πλησιέστερα αστικά κέντρα για την άνετη επικοινωνία και διαμονή.
Τα αρχικά λεφτά όπως γράφω ότι ήταν πολλά εκατομμύρια δολάρια, ο Μαστραντωνάκης ανέφερε για έξι εκατομμύρια. Την επιστολή μου εκείνη η “ΦτΑ” την είχε δημοσιεύσει και μάλιστα με θετικά σχόλια στην κριτική της και μου είχε τηλεφωνήσει σχετικά ο Χαβρές.
Τελειώνοντας να πω ότι η προσπάθεια έμεινε στις εξαγγελίες και με το χρόνο ξεχάστηκε και όπως καταλήγει ο κ. Πλυμάκης θέματα υγείας ήταν η αφορμή. Επειδή δεν γνωρίζω για την τύχη του Μαστραντωνάκη και πιο συγκεκριμένα αν ζει ή έχει πεθάνει, γι’ αυτό όσο χρησιμοποίησα το όνομα αυτό, δεν το συνδέω με κάποιον χαρακτηρισμό. Εύχομαι να ζει και να έχει υγεία καλή.
Οσο τώρα για το “τελεφερίκ” και την πίστα των χιονοδρομιών, και με όσα μας λένε οι μετεωρολόγοι και όσα προβλέπουν για το μέλλον, της “Γρας ο σωρός”… θα καταντήσει φαλακρή από χιόνι κορυφής, λόγω των κλιματικών αλλαγών που προβλέπουν για τον πλανήτη μας και τα χωριά της Αποκορωνιώτικης ρίζας όλο και θα αραιώνουν από ανθρώπους που θα τα κατοικούν.

Γιάννης Χατζηδάκης
π. Δήμαρχος Βάμου

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.