Μουσείο Τυπογραφείας

Ενα “διαμάντι” από το Μουσείο Τυπογραφίας

Μια πρωτότυπη αφίσα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας το 1896, κοσμεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας. Η αφίσα είναι μια δωρεά στο Μουσείο από τον Β. Καλαϊτζή Μουντάκη και είναι μία από τις ελάχιστες πρωτότυπες που σώζονται σήμερα παγκοσμίως!
Tην αφίσα -που βρίσκεται σε περίοπτη θέση – μπορούν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά όλοι όσοι επισκέπτονται το Μουσείο Τυπογραφίας.
Η σημασία της -εκτός από το προφανές, ότι αναφέρεται δηλαδή στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες- είναι διττή: πρόκειται για μία από τις πρώτες αφίσες που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας, αφού, μέχρι τότε δεν υπήρχαν αφίσες!

Από τις πρώτες αφίσες στην Ελλάδα
Για την ιστορία να πούμε πως η αφίσα ως μέσο επικοινωνίας “γεννήθηκε” στο Παρίσι, γύρω στο 1850, ενώ στη χώρα μας έφτασαν αρκετές δεκαετίες μετά. Μάλιστα, οι πρώτες επαγγελματικές αφίσες στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τη δεκαετία 1910-1920.
Οσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα, στις 25 Μαρτίου 1896 έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί. Πρόκειται για αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, μια διοργάνωση που γίνεται από τότε, μέχρι και σήμερα, κάθε 4 χρόνια. Η ημερομηνία 25 Μαρτίου, μέρα έναρξης των σύγχρονων Ολυμπιακών, συνέπιπτε τότε με την εθνική μας επέτειο, ωστόσο με βάση το καινούργιο ημερολόγιο, η ημέρα αυτή είναι η 6η Απριλίου, σαν χθες δηλαδή, οπότε και γιορτάζεται η “Ολυμπιακή ημέρα”.
Οι Ολυμπιακοι Αγώνες αναβιώσαν από τον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1894 όταν και ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.