Μουσείο Τυπογραφείας

Εν αναμονή πράξεων για την εξαίρεση μνημείων από το Υπερταμείο

■ Νέες υποσχέσεις χθες από τη γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. Μαρία Βλαζάκη

6AΗ εξαίρεση των μνημείων και χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τα 10.119 ακίνητα που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο» δεν θα περιλαμβάνει αστερίσκους, υποστήριξε η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες.
Η κα Βλαζάκη ανέφερε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της εξειδίκευσης της εξαίρεσης, που αποτελούν τη θεσμική «θωράκιση» των μνημείων, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση που θα κατοχυρώνει ότι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα η κα Βλαζάκη για το ζήτημα της εκχώρησης στο «Υπερταμείο» ακινήτων του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και μνημείων, επεσήμανε αρχικά ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία ανάμειξη με το θέμα της εκχώρησης των 10.119 ακινήτων.
Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) μαζί με τη διευκρίνιση τι αντιστοιχεί σε κάθε ΚΑΕΚ, «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ταχύτατα ξεχώρισαν τα ακίνητα τα οποία έχουν σχέση με αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, αποθήκες αρχαιοτήτων και γενικότερα με ακίνητα εκτός συναλλαγής, στα οποία το ΥΠΠΟ έχει αρμοδιότητα».
«Επειτα δόθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο και από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της εξειδίκευσης της εξαίρεσης», σημείωσε η κα Βλαζάκη και συμπλήρωσε ότι η εξαίρεση των μνημείων θα είναι μια εξαίρεση χωρίς αστερίσκους.
«Ο νόμος 4389 του 2016 αρθ. 196 αναφέρεται στην εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων και αυτή τηρείται», ανέφερε και επεσήμανε ότι για να διασφαλιστεί στο διηνεκές ότι δεν θα κινδυνεύσουν τα μνημεία να γίνουν αντικείμενο συναλλαγής καταγράφεται θεσμικά η εξειδίκευση της εξαίρεσης και θα υπάρξει καινούρια υπουργική απόφαση.
Κλείνοντας πάντως την τοποθέτησή της άφησε αιχμές κατά των κυβερνήσεων των πρώτων μνημονιακών χρόνων σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς εκχωρήσεις είχαν γίνει στο παρελθόν, το διάστημα 2011 – 2014, χωρίς εξαιρέσεις τότε».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.