Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμφραγμα… στην Υγεία

Χρονίζει το πρόβλημα της μη λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων, που θα μπορούσε να δώσει “ανάσα” σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από καρδιολογικά νοσήματα. Από το 2000 μέχρι σήμερα -ελλείψει του Αιμοδυναμικού στο Νοσοκομείο- οι περισσότεροι Χανιώτες ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μεταφέρονται άμεσα σε ιδιωτικές κλινικές ή σε Νοσοκομεία στο Ηράκλειο ή την Αθήνα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος με δυσάρεστες εξελίξεις. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα που χρειάζονται μία απλή στεφανιογραφία είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν σε ιδιωτικές Δομές στα Χανιά ή στο Ηράκλειο για να κάνουν μια απλή στεφανιογραφία.

Η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος θα μπρούσε να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των εμφραγμάτων “σώζοντας ζωές” με μια σειρά από διαγνωστικές και θεραπευτικές εξετάσεις όπως: Διαγνωστικές στεφανιογραφίες, Αγγειοπλαστική στεφανιαίων με μπαλόνι, τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων STENT κ.ά. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Αθανάσιου Πρα, το Αιμοδυναμικό Τμήμα ίσως είναι δυνατόν να λειτουργήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού τότε ολοκληρώνεται η μετεκπαίδευση του μόνιμου καρδιολόγου που θα το στελεχώσει. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο κ. Πρας το Αιμοδυναμικό Τμήμα υπάρχει από τη σύσταση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Αγ. Γεώργιος”, ωστόσο, η λειτουργία του δεν ήταν ποτέ μόνιμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο παρελθόν είχαν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες από τον νευροχειρουργό κ. Αρχοντάκη, αλλά και κάποιες κινήσεις από τον αγγειοχειρουργό κ. Μάριο Μουστάρδα (είχαν τοποθετηθεί στεντ στην αορτή). Προϋπόθεση για να λειτουργήσει Αιμοδυναμικό Τμήμα είναι να οργανωθεί κάτι που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο, καθώς όπως επεσήμανε «το δημόσιο είναι κάπως αργό στις διαδικασίες και η επεμβατική καρδιολογία είναι μια υποειδικότητα που απαιτεί πολύ καλή οργάνωση, τεχνογνωσία, πιστοποίηση κ.ά». «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε μόνιμα κάποιον, ενώ γινόταν και πολλές μεταβολές ιατρών, ερχόταν δηλαδή για 2 – 3 χρόνια και έφευγαν, άλλαζε το προσωπικό και δεν ήταν σταθερό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο με την έννοια ότι βρέθηκε ένας πολύ καλός καρδιολόγος που έχει μόνιμη θέση στην Καρδιολογική Κλινική, ο οποίος πηγαίνει και μετεκπαιδεύεται στο ΠΑΓΝΗ επί δύο χρόνια, ο κ. Διακάκης. Η μετεκπαίδευσή του τελειώνει σε λίγους μήνες, -περίπου τον Μάρτιο- καθώς κρατάει περίπου τρία χρόνια. Ετσι εντός των επομένων μηνών σε συνεργασία πάντα με τους γιατρούς του ΠΑΓΝΗ θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το Αιμοδυναμικό Τμήμα», ανέφερε ο κ. Πρας και πρόσθεσε: «Βέβαια καλό θα ήταν να είχαμε 1 – 2 γιατρούς ακόμα στο Αιμοδυναμικό Τμήμα για να μπορεί να γίνεται απερίσπαστα η λειτουργία του και να ξεφεύγει από την δευτεροβάθμια αποστολή του, ώστε να έχει προοπτικές. Οι στεφανιογραφίες είναι δουλειά τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, αλλά μπορούν να γίνουν αν υπάρχει ο αγγειογράφος και σε δευτεροβάθμιο».

ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Ελλείψει του Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών από τα Χανιά κατευθύνεται προς τις ιδιωτικές Κλινικές ή προς δομές του Ηρακλείου. Διακόσιοι ασθενείς ετησίως, όπως εκτίμησε ο κ. Πρας, εισάγονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και στη συνέχεια προωθούνται για στεφανιογραφία σε ιδιωτικές δομές ή προς το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον κ. Πρα η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε oι ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή αυτοί που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα να μπορούν να κάνουν στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές στο Νοσοκομείο Χανίων και να μην είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν σε ιδιωτικές δομές. «Με τις στεφανιογραφίες βλέπεις τις βλάβες και με την αγγειοπλαστική τοποθετείς στο αγγείο το “μπαλονάκι”. Αυτά είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση ενός αρρώστου», εξήγησε. Εάν θα μπορούσε το Αιμοδυναμικό Τμήμα να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Χανίων, τότε όλα τα περιστατικά εμφραγμάτων θα μπορούν να στεφανιογραφούνται. Επίσης, στην πρώιμη αντιμετώπιση ενός εμφράγματος θα γίνεται πρωτογενής αγγειοπλαστική καθώς μέχρι σήμερα γίνεται ο δεύτερος κατά σειρά τρόπος αντιμετώπησης, η θρομβόλυση. «Μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε πρωτογενής αγγειοπλαστική δεδομένου ότι δεν δουλεύει το Αιμοδυναμικό εργαστήριο.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.:
«Ελλείψεις δίχως τέλος»
Για παράδειγμα εάν κάποιος πάθει έμφραγμα κάνουμε τη λεγόμενη θρομβόλυση με ειδικά θρομβολυτικά φάρμακα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναλόγως πώς πάει ο άρρωστος, τον στέλνουμε έξω για στεφανιογραφία», επεσήμανε. «Η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος θα αναβαθμίσει το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, ενώ θα ωφελήσει και πολλούς ασθενείς που έχουν υποστεί συγκεκριμένου τύπου εμφράγματα, διότι μπορούμε να προλάβουμε ορισμένες καταστάσεις π.χ. με την αγγειοπλαστική να προλάβεις να ανοίξεις το αγγείο και να αποφύγεις τη θρομβόλυση που εγκυμονεί αιμορραγικούς κινδύνους. Εαν το Τμήμα λειτουργήσει σε τακτική βάση, τότε οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται στο Ηράκλειο ή να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα για μια στεφανιογραφία ή μια αγγειοπλαστική. Η προσφορά του Τμήματος σε επίπεδο βελτίωσης παροχής υπηρεσιών είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή η αρχική παρέμβαση σε κάποια εμφράγματα, τα οποία δείχνουν ότι ο ασθενείς κινδυνεύει», τόνισε ο κ. Πρας. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου του γενικού πληθυσμού, ακολουθούν τα ατυχήματα, ο καρκίνος κ.ά. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 20.000 εμφράγματα ετησίως λόγω προδιαθεσικών παραγόντων όπως κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, διαβήτη, κληρονομικότητα, στρες, κατάθλιψη κ.ά «Η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος θα είναι μια σημαντικό πρόοδος για το Νοσοκομείο Χανίων, για τα Χανιά. Πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί…», κατέληξε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χανίων ακόμη και σε… χαρτοβάμβακα. Ο Αξονικός Τομογράφος δεν λειτουργεί από τον Ιούλιο και αναμένεται να αντικατασταθεί προσωρινά από έναν εφεδρικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο Μαγνητικός Τομογράφος “έφτασε”, αλλά όχι και το απαιτούμενο προσωπικό για να τον λειτουργήσει. Αναφερόμενος στη σημασία λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων Ανδρέας Λιοδάκης τόνισε ότι η λειτουργία του θα βοηθήσει το Νοσοκομείο ως τριτοβάθμιο για να μπορεί να “κρατήσει” ορισμένα καρδιολογικά περιστατικά και να μη χρειάζεται να τα παραπέμπει είτε στο Ηράκλειο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Επεσήμανε πως η πρόγνωση συγκεκριμένων περιστατικών θα βελτιωθεί σημαντικά εάν λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό στο Νοσοκομείο Χανίων. Για να γίνει αυτό πάντως, ο ίδιος τόνισε, χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων, ο Αξονικός Τομογράφος λόγω αυξημένων βλαβών έχει μείνει εκτός λειτουργίας από τα μέσα Ιουλίου με δραματικές συνέπειες για το επίπεδο περίθαλψης που μπορεί να παρέχει το Νοσοκομείο Χανίων την ώρα που η προσέλευση στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα αυξάνεται σημαντικά. Προσωρινή λύση πρόκειται να δοθεί με την εγκατάσταση του εφεδρικού Αξονικού Τομογράφου που υπάρχει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Οπως γνωστοποίησε ο κ. Λιοδάκης ο εφεδρικός Τομογράφος έχει έρθει στο Νοσοκομείο Χανίων και ίσως από το Σαββατοκύριακο να μπορεί να λειτουργήσει.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ “ΗΡΘΕ” ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Ο Μαγνητικός Τομογράφος έχει ήδη εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο όπως επεσήμανε κ. Λιοδάκης, ο οποίος εξήγησε ότι «έχουν ξεκινήσει να γίνονται σε πειραματικό επίπεδο κάποιες πρώτες μαγνητικές τομογραφίες, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά το απαραίτητο έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται για να μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Διότι ενώ η εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για το Νοσοκομείο, το Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργεί με το λιγότερο προσωπικό που είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια. Ολο το Ακτινολογικό Τμήμα έχει μείνει με έναν ειδικευόμενο ιατρό! Εύλογη απορία είναι πώς εγκαταστάθηκε ο Μαγνητικός Τομογράφος χωρίς να προβλέπεται καμία πρόσληψη νέου γιατρού ή νέου τεχνολόγου στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων, που ήδη λειτουργεί σε όρια ασφαλούς εφημέρευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων.

ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΟΒΑΜΒΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ!

«Δυστυχώς, αυτές τις μέρες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χανίων πέραν του Αξονικού Τομογράφου είναι πολλές και σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιοδάκης και πρόσθεσε λέγοντας: «Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα δεδομένο ότι σε εφημερία θα μπορούμε να ζητήσουμε υπέρηχο σε επείγουσα βάση και αυτό έχει να κάνει με τις ελλείψεις προσωπικού στο Ακτινολογικό. Δεν είναι δεδομένο στην εφημερία ότι μπορούμε να ζητήσουμε ανά πάσα στιγμή μια λήψη ούρων κι αυτό έχει να κάνει με τις ελλείψεις στο Μικροβιολογικό. Εάν προσθέσουμε τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα υλικά η εικόνα είναι δραματική. Για παράδειγμα αυτές τις μέρες στα επείγοντα περιστατικά δεν υπάρχει καν χαρτοβάμβακας για να σκεπάζουμε τα κρεβάτια που έρχονται οι ασθενείς!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα