Μουσείο Τυπογραφείας

Εμφαση σε αγροτικό και τουριστικό τομέα από τον Γιώργο Μυλωνάκη (video)

Eλλειψη διεκδικητικότητας και ολιγωρία στο θέμα της αντιμετώπισης των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες καταλογίζει στη σημερινή Δημοτική Αρχή ο υποψήφιος δήμαρχος Κισσάμου και επικεφαλής του συνδυασμού “Κίσσαμος – Πρωτεύουσα δύναμη” Γιώργος Μυλωνάκης.

2
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρώην δήμαρχος Μυθήμνης και Κισσάμου παίρνει θέση για το θέμα του Μπάλου και του Ελαφονησίου, μιλάει για σημαντικά έργα που εκκρεμούν και περιγράφει το δικό του αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή.

• Έχετε διατελέσει δήμαρχος Μυθήμνης και επί μια θητεία στον Καλλικρατικό Δήμο Κισσάμου. Γιατί επιδιώκετε μια ακόμα θητεία;
Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο να ασχοληθώ ξανά με τα κοινά γιατί είχαμε αφήσει πολλά πράγματα ανολοκλήρωτα στην πρώτη μας θητεία. Κι αυτό λόγω του χρόνου της πρώτης καλλικρατικής Δημοτικής Αρχής Κισσάμου όπου το 2011 αναλάβαμε 3 πρώην καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν και η θητεία μας κράτησε 3,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε ξεκινήσει ένα πλάνο που δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί και δεν φάνηκαν τα αποτελέσματα. Ουσιαστικά μιλάμε για 2,5 χρόνια καθαρής θητείας γιατί έπρεπε να συνενώσουμε υπηρεσίες, να λύσουμε θέματα διοίκησης και οικονομικά μέχρι να βρει τα πατήματά του ο νέος Δήμος. Δηλαδή ασχολούμασταν με θέματα επιβίωσης. Τα καταφέραμε, ξεπεράσαμε τις δυσκολίες, οργανώσαμε τον Δήμο αλλά δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το έργο που είχαμε σχεδιάσει. Όχι, ότι δεν κάναμε έργο. Θα κάναμε όμως πολύ περισσότερα αν βρίσκαμε έναν Δήμο στρωμένο.

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Χ.ν.» ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα σας ως δημάρχου. Ενδεικτικά αναφέρω το θέμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου για το οποίο, όπως είπε, ξεκίνησε μια μελέτη το 2008 αλλά το 2014 όταν ανέλαβε δεν είχε γίνει τίποτα. Τι απαντάτε;
Αυτό ήταν ένα διαδημοτικό έργο των Δήμων Μηθύμνης και Κισσάμου. Δεν μπορώ να κρύψω ότι δεν πήγε καλά η μελέτη. Ό,τι όμως δεν πάει καλά δεν το αφήνουμε στην τύχη του. Ήταν δύσκολες οι αδειοδοτήσεις όμως τώρα έχουν κάποια πράγματα απλοποιηθεί. Το 2016 για το τμήμα από το Κακοπέρατο και μέχρι το Στάδιο Κισσσάμου εγκρίθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σημαίνει ότι το έργο μπορεί να πάρει αδειοδοτήσεις. Το ό,τι η Δημοτική Αρχή άφησε το έργο στην άκρη δεν έχουμε εμείς ευθύνη. Εμάς προτεραιότητά μας είναι για το κομμάτι που αδειοδοτείται να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και μόλις βρούμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα να το εντάξουμε.

• Πρόσφατα ο Νομός υπέστη τεράστιες ζημιές από τις θεομηνίες. Υπήρξαν παραλείψεις;
Οι θεομηνίες ήταν πρωτόγνωρες. Όμως η Δημοτική Αρχή δεδομένου ότι πήρε 800.000 ευρώ χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε ήδη να είχε αποκαταστήσει υην προσβασιμότητα στην αγροτική οδοποιία. Η δημοτική οδοποιία έχει κάπως αποκατασταθεί αλλά η αγροτική οδοποιία είναι εντελώς εγκαταλελειμμένη. Τώρα κάνει κάποιες αναθέσεις. Θα μπορούσε όμως να είχαν γίνει ενέργειες από την αρχή.

• Μπάλος και Ελαφονήσι είναι δύο περιοχές «κόσμημα» που χρειάζονται προστασία αλλά ακόμα υπάρχουν θέματα, όπως π.χ. η στάθμευση. Τι προτείνετε γι’ αυτές;
Εμείς θα πρέπει να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αυτό που βρήκαμε. Αυτό για να το πετύχουμε θα πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες που βάζει για το Λαφονήσι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ). Έτσι, μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης που δημιουργείται και θα έχει την εποπτεία, θα ρυθμιστεί η κατάσταση. Είμαστε υπέρμαχοι αυτής της διαδικασίας γιατί θεωρούμε ότι θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Ανάλογες ενέργειες πρέπει να γίνουν και για τον Μπάλο.

• Για το θέμα των χαμηλών εισπράξεων που ανέφερε ο κ. Σταθάκης τι απαντάτε; Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εισπράξεις από τις καντίνες επί των ημερών του ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ επί της δικής σας διοίκησης ήταν 800.000 ευρώ…
Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 20% αύξηση της επισκεψιμότητας. Στα 5 χρόνια λοιπόν είναι λογικό να είναι διπλάσιες οι εισπράξεις. Από την άλλη, αφού έχουμε διπλάσιες εισπράξεις που πάνε τα λεφτά; Καλό είναι να εισπράττουμε, αν και για εμένα δεν είναι πρώτο μέλημα των παραλιών αυτών η είσπραξη αλλά η λειτουργία τους που θα πρέπει όπως είπε να μπει σε άλλη βάση, όμως αφού έχουν διπλασιάσει τις εισπράξεις θα πρέπει να μας πουν και τι έργα έχει ωφεληθεί ο Μπάλος ή η Γραμβούσα από αυτές τις εισπράξεις…

• Για το θέμα του ΒΟΑΚ η ανακοίνωση που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών ότι θα περιληφθεί το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος μέσα από τα 32 χλμ προαίρεσης σας ικανοποιεί;
Θεωρούμε το έργο αυτό ως το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή. Από το 2010 είχαμε ενοχλήσει υπηρεσίες, είχαμε γράψει στον Τύπο, είχαμε κάνει παρεμβάσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι η εξέλιξη αυτή μας δικαίωσε. Είχαμε πει άλλωστε από τότε ότι ο φόρτος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έδειχναν οι παλιές μετρήσεις. Κι αποδείχθηκε από τις νέες μετρήσεις ότι είναι 1,5 φορά παραπάνω. Το, δε, κόστος όπως έδειξε η μελέτη του ΟΑΚ είναι από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο 12 εκατ. ευρώ ανά χλμ ενώ από Χανιά προς Κίσσαμο είναι 5,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια όλη αυτή η διαδικασία για να ολοκληρωθεί πλήρως θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η παράκαμψη Κισσάμου…
• Η παράκαμψη είναι ένα έργο που «σέρνεται» για χρόνια. Τι προτίθεστε να κάνετε;
«Σέρνεται» γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή λέει ότι έργα που δεν την αφορούν δεν ασχολείται. Είναι όμως δυνατόν τέτοια έργα να μην μας ενδιαφέρουν. Αν δεν τρέξουμε και δεν πιέσουμε εμείς ως Δήμος που θα επωφεληθούμε από αυτά τα έργα ποιος θα τρέξει; Άρα είναι προτεραιότητα για εμάς να κάνουμε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται για να προχωρήσει και να έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διεκδικήσεις κι αυτό ήταν που δεν έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

• Χρεώνετε, δηλαδή, έλλειψη διεκδικητικότητας στον κ. Σταθάκη;
Ναι, διότι σε όλα τα έργα που ωφελούν την περιοχή μας πρέπει να έχουμε λόγο. Και δεν εννοούμε απλώς να τα να διεκδικείς αλλά να πιέζεις. Να πιέζεις χωρίς να τσακώνεσαι. Να διεκδικείς με σεβασμό και να προχωράς. Σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε αν είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή.

• Ποιο είναι το δικό σας αναπτυξιακό όραμα για την Κίσσαμο;
Το όραμά μας συνδέεται με τα έργα που είπαμε συν κάποια που αφορούν την άρδευση και την ύδρευση. Υπάρχουν θέματα σε αυτό τον τομέα, έχουμε 2 λιμνοδεξαμενές που έχουν εγκαταλειφθεί, έχουμε τον Πλάτανο, τη Γραμβούσα και τις Λουσακιές που έχουν προβλήματα ερημοποίησης. Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει κάποιες ενέργειες για τον Πλάτανο και τις Λουσακιές αλλά θεωρώ ότι δεν φτάνουν. Πρέπει να διεκδικήσουμε να βρούμε κι άλλο νερό και υπάρχει τρόπος. Έχουμε επίσης θέμα με το νερό στα Λιβάδια που είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή. Όλα αυτά μαζί με την πόλη της Κισσάμου, με μια κυκλοφοριακή μελέτη, με αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου και του ιστορικού κέντρου κ.λπ. θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα. Ο Δήμος μας είναι ένας Δήμος αγροτικός και τουριστικός και αυτοί οι τομείς θα πρέπει να ενισχυθούν.

• Μπορεί ένας μικρός Δήμος να “τρέξει” σημαντικά έργα;
Μπορεί, αν βάλεις προτεραιότητες θα βρεις και τα χρήματα. Βέβαια ο δήμαρχος με κατηγορεί ότι όταν έφυγα έδιωξα υπαλλήλους. Θέλω λοιπόν να του απαντήσω ότι όταν ήμουν εγώ δήμαρχος είχα 3 υπαλλήλους κι 1 ειδικό συνεργάτη. Συνεργαζόμουν όμως με τον Δήμο Χανίων για τις μελέτες. Φεύγοντας έδιωξα 2 υπαλλήλους αλλά ο νόμος του έδινε το δικαίωμα να πάρει άλλους 2. Του άφησα, δε, μια προγραμματική σύμβαση με την Αντιπεριφέρεια που θα μπορούσε να του προχωρήσει τα θέματα. Επιπλέον, του έδινε ο νόμος το δικαίωμα από το 2018 να έχει 4 ειδικούς συνεργάτες. Για ποιο λόγο δεν τους πήρε; Θα μπορούσε να είχε καλύψει το κενό των τεχνικών υπηρεσιών και με το παραπάνω.

• Προχωρήσατε σε μια μεγάλη ανανέωση στο ψηφοδέλτιό σας. Πού βάζετε τον πήχη στις εκλογές;
Όποια δημοτική ομάδα κατεβαίνει στοχεύει να πάρει τις εκλογές. Η ανανέωση για εμένα είναι επιβεβλημένη. Πρέπει κι άλλοι άνθρωποι να μπουν στα κοινά γιατί όσοι ανακατεύονται πολλά χρόνια κουράζουν. Επειδή, λοιπόν, δεν έχω μάθει να λειτουργώ δημαρχοκεντρικά, θέλω όλοι μαζί, νέοι και παλιοί συνεργάτες, να προχωρήσουμε και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.