Μουσείο Τυπογραφείας

Ελπιδοφόρα αμφισβήτηση

Στην Αμερική του Τραμπ, αυτό που συμβαίνει με τους νέους είναι μια προσπάθεια αφύπνισης των συνειδήσεων. Iσως ο Τραμπ χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως ένας από τους πιο αποτυχημένους προέδρους των ΗΠΑ.
Στον αντίποδα παραμένει ο… Μπαράκ Ομπάμα που σε μια συγκέντρωση του κόμματός του, αναφερόμενος στους νέους, αποκάλεσε το διαδικτυακό κίνημα των αμφισβητιών του Tik Tok εναντίον του Τραμπ ως «μεγάλη αφύπνιση» των Αμερικανών. Οι νέοι που βλέπουν και βιώνουν τα πάντα γύρω τους, πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη, το σωφρονιστικό σύστημα και την κλιματική κρίση.
Η αμφισβήτηση ξεκίνησε στις ΗΠΑ και μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα, ώστε οι πολιτικοκοινωνικές ταλαντώσεις που υπάρχουν στον πλανήτη -ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- να ισορροπήσουν.
Δεν είναι μόνον οι νέοι των ΗΠΑ. Και οι νέοι της Τουρκίας αμφισβητούν έντονα τον “σουλτάνο” τους: κύμα dislikes εναντίον των ανακοινώσεων του ισχυρού άνδρα της χώρας, του Ερντογάν, εκδηλώνεται στο μόνο ίσως χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος δίωξης και φυλάκισή τους: στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Εκεί φαίνεται το ψέμμα της δήθεν δημοφιλίας του Ερντογάν. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η καταπίεση στη γείτονα χώρα -μόλις προχθές φυλακίστηκαν άλλοι 6 “αντιφρονούντες” δημοσιογράφοι- ώστε η κατάσταση να οδηγεί αρκετούς νεαρούς Τούρκους στο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Πολλοί Τούρκοι μεταναστεύουν όπου μπορούν: είναι δε η πρώτη φορά που η μετανάστευση δεν οφείλεται στην αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών, αλλά στο «δεν μπορώ να αναπνεύσω στη χώρα μου».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.