Μουσείο Τυπογραφείας

Ελλειψη βιταμίνης “D” στους Χανιώτες

Eρευνα επιβεβαιώνει το “μεσογειακό παράδοξο”

Blackboard with the chemical formula of Vitamin DΠερίπου το 78% των Χανιωτών παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018, έρχονται να επιβεβαιώσουν το λεγόμενο “μεσογειακό παράδοξο” σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, παρά την υψηλή ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη του “ηλίου”.

Ο γιατρός και μέλος της ερευνητικής ομάδας Μ. Φραγκάκης

Ο γιατρός και μέλος της ερευνητικής ομάδας Μ. Φραγκάκης

H μελέτη πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Κλινικής “Iasis” – Γαβριλάκη και χρησιμοποιήθηκε δείγμα 3.618 ανδρών και γυναικών, άνω των 16 ετών, από μια δεξαμενή συνολικά 5.000 ασθενών. Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διεξήγαγαν οι γιατροί Μ. Φραγκάκης, Σ. Βιττωράκης, Αντ. Παπαδάκη, Α. Καζή, Στ. Νιφοράτου – Δασκαλάκη, Ηλ. Γαβριλάκης και Μ. Παπαδάκης, παρουσιάστηκαν στο 19ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο που ξεκίνησε την Παρασκευή στα Χανιά και διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
«Η έρευνα επιβεβαίωσε το λεγόμενο “μεσογειακό παράδοξο” δηλαδή ότι στις χώρες της Μεσογείου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, που έχουμε πολύ υψηλή ηλιοφάνεια, έχουμε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D», σημείωσε ο Μανώλης Φραγκάκης από την ερευνητική ομάδα.
Ειδικότερα η έρευνα κατέδειξε ότι ένα ποσοστό 77,9% των ανθρώπων στον Νομό Χανίων παρουσιάζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Το ποσοστό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα υψηλά, ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι υψηλότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου έχουν διεξαχθεί αντίστοιχες έρευνες.
Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του φαινομένου ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε πως τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά: «Πρώτον, παίζει ρόλο το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας, καθώς μεταξύ 34 και 41 μοιρών, δεν βοηθάει ώστε να έχουμε μεγάλη απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας γιατί δεν πέφτουν κάθετα οι ακτίνες του ηλίου. Δεύτερον, δεν βοηθάει το σκουρόχρωμο δέρμα που έχουμε, τρίτον είναι πιθανόν να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση και τέταρτον σε σύγκριση με τους λαούς της Ευρώπης που έχουν πιο υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, έχουμε διαφορετική διατροφή».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε ότι οι βορειοευρωπαίοι καταναλώνουν τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός), που δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη D, ενώ αντίθετα από τη διατροφή των Ελλήνων αυτά λείπουν. Τόνισε, πάντως, ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζονται και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει πολλές ώρες μέσα σε ένα γραφείο ή στο σπίτι χωρίς να τον βλέπει ο ήλιος και χωρίς να έχει επαφή με τη φύση.
Καταλήγοντας ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η πρόσληψη της βιταμίνης μέσω τροφών που την περιέχουν (π.χ. σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, κρόκος αυγού ή και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες) αλλά και μέσα από την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ο διευθυντής της μονάδας μαστού στο ΠΑΓΝΗ Γιάννης Ασκοξυλάκης

ο διευθυντής της μονάδας μαστού στο ΠΑΓΝΗ Γιάννης Ασκοξυλάκης

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της μονάδας μαστού στο ΠΑΓΝΗ Γιάννης Ασκοξυλάκης η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας έχει προχωρήσει διαγνωστικά και θεραπευτικά με τη βοήθεια της σύγχρονης βιο-τεχνολογίας. «Μπορούμε πλέον πλην ελαχίστων περιπτώσεων να λέμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια χρόνια νόσος», τόνισε ο κ. Ασκοξυλάκης. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για διαρκεί έλεγχο του πληθυσμού: «Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται πολύ καλά. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι οι γυναίκες κάποιας ηλικίας να ελέγχονται και να εξετάζονται από έναν γιατρό. Κι αυτό διότι δυστυχώς η απάντηση ότι οι εξετάσεις είναι “καθαρές” δεν ισχύει. Ένα ποσοστό 10% του καρκίνου του μαστού δεν φαίνεται ούτε στη μαστογραφία, ούτε στο υπερηχογράφημα, ούτε στη μαγνητική. Γίνεται αντιληπτός μόνο με την ψηλάφηση, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αυτοεξέταση που πρέπει να διδάσκονται οι γυναίκες αλλά και η εξέταση από έναν γιατρό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τιμή στον γιατρό Σεραφείμ Καστανάκη

P1050519Για την πολύχρονη και πλούσια προσφορά του στην ιατρική και τον άνθρωπο, η Ιατρική Εταιρεία Χανίων βράβευσε κατά την τελετή έναρξης του 9ου Παγκρητίου Ιατρικού Συνεδρίου τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Σεραφείμ Καστανάκη. «Πρόκειται για έναν γιατρό ο οποίος διακρίθηκε ως μάχιμος κλινικός γιατρός, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση του κλινικού προβλήματος, υψηλό επιστημονικό επίπεδο και στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση του ασθενή, επιλέγοντας πάντα με προσοχή διαγνωστικές ενέργειες και θεραπευτικές πράξεις που δεν έθεταν τον ασθενή σε κίνδυνο», σημείωσε για τον τιμώμενο η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων Λουκία Καλογεράκη. Αμέσως μετά ο κ. Καστανάκης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τη δεοντολογική άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και στην αίθουσα “Ασκληπιός” θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα για τις συστηματικές παθήσεις και τον οφθαλμό (09:30-11:00), για τις διαταραχές φώνησης και κατάποσης (11:00-12:30), για την οσφυική δισκοπάθεια (12:30-14:00) ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη για την επεμβατική χειρουργική στην αντιμετώπιση των παθήσεων ήπατος- παγκρέατος (14:00-14:30)
.Στην συνέχεια στρογγυλή τράπεζα για τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων (16:00-17:30), για τον καρκίνο του ορθού (17.30-19.00), για την χειρουργική θώρακος (19:00-20:30).
Σήμερα το πρωί, (στην αίθουσα Γαληνός) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα για την φροντίδα γηριατρικού ασθενή με γνωστική ευπάθεια (09:00-10:30) και για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο στους νέους (10:30-11:30). Στη συνέχεια στρογγυλή τράπεζα για επίκαιρα θέματα ογκολογίας (11.30-13.00) και για τα συχνά αιματολογικά προβλήματα (13.00-14.30).
Ακολούθως στρογγυλή τράπεζα για την πρόληψη της θρομβοεμβολικής νόσου(16.00-17.30), για τα συχνά αιματολογικά προβλήματα (13:00-14:30) και για τη νεφρική συμμετοχή σε διάφορα νοσήματα (17:30-19:00).
Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει, (αίθουσα Ιπποκράτης) στρογγυλή τράπεζα για τα επίκαιρα καρδιολογικά θέματα στεφανιαία νόσος-υπέρταση (09:00-10:30), στρογγυλή τράπεζα για τα επίκαιρα καρδιολογικά θέματα (10:30-12:00), στρογγυλή τράπεζα για τις διαταραχές πήξεως (12:00-13:30). Θα ακολουθήσει διάλεξη για τον κλινική ασθενή, ιατροδικαστική προσέγγιση από τον Σταμάτη Μπελιβάνη (13:30-14:00). Η τελετή λήξης του συνεδρίου θα γίνει στις 14:00-15:00.
Ακόμη την Κυριακή, (στην αίθουσα Ασκληπιός) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα για τα επίκαιρα γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα (9.00-10.30), στρογγυλή τράπεζα για νεότερες προσεγγίσεις στη μαιευτική (10:30-11:30). Στις 12:00 θα ακολουθήσει διάλεξη για τον διαβήτη της κύησης από τον Νικ. Κεφαλογιάννη.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα για επίκαιρα παιδιατρικά θέματα (12:30-14:00). Την ίδια μέρα, (στην αίθουσα Γαληνός) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα για τα σύγχρονα θέματα γαστρεντερολογίας (09:00-10:30), επίσης στρογγυλή τράπεζα για τη διασυνδετική ψυχιατρική (10:30-11:30), στρογγυλή τράπεζα για την προσέγγιση αγγειακών παθήσεων (11.30-13.30).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.