Μουσείο Τυπογραφείας

Ελλειψη εργατικών χεριών

Σε αναζήτηση εργατών για το μάζεμα της φετινής σοδειάς βρίσκονται πολλοί ελαιοπαραγωγοί στα Χανιά.
Eιδικά αυτήν την περίοδο παρότι έχουν έλθει πάρα πολλοί μετανάστες εργάτες, διαπιστώνεται ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και όλα αυτά σε μια χρονιά που η παραγωγή ελαιολάδου δεν αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τα ημερομίσθια, αυτά παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια ξεκινώντας από 25 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και τα 40 ευρώ, ανάλογα την εμπειρία, την απόδοση και τη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για την παροχή κατοικίας και φαγητού.
Από τους παραγωγούς υπάρχει διάθεση για ασφάλιση των εργατών με την αγορά εργόσημων καθώς μπορούν να το βάλουν στα έξοδα τους και το ποσό να εκπέμψει από τη φορολογία τους. Το εργόσημο  υπολογίζεται στο 10% του ημερομισθίου, ενώ οι εργάτες είναι   κυρίως Αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής, αλλά και τελευταία πολλοί Σύριοι, Αιγύπτιοι και μετανάστες από χώρες της Αφρικής.

Κάμπος Χανίων – Αλικιανός
«Oλος ο κόσμος ψάχνει αυτήν την εποχή εργάτες γιατί μαζεύουν όλοι και υπάρχει ζήτηση. Και αυτό παρότι υπάρχουν κάποιοι εργάτες που είναι σχεδόν μόνιμοι και δουλεύουν το καλοκαίρι στα πορτοκάλια, μετά στα αβοκάντο και μετά στις ελιές» μας ανέφερε μεγάλος παραγωγός από την περιοχή του κάμπου της Αγιάς.
Ο ίδιος επισήμανε πως τα ημερομίσθια κυμαίνονται από  25 έως 40 ευρώ. «Πολλοί μαζεύουν “σιμισιακές” και μοιράζονται το λάδι και με τον ιδιοκτήτη και υπάρχει και η πληρωμή με το κιλό που μπορεί να φτάσει στα 15 λεπτά το κιλό οι ελιές με βάση το ζύγισμα που γίνεται στο ελαιουργείο», μας είπε άλλος παραγωγός από την περιοχή του Αλικιανού.
Κολυμπάρι – Βουκολιές
Από 30 έως 35 ευρώ υπολογίζεται το ημερομίσθιο για τους εργάτες γης στην περιοχή του Κολυμπαρίου και των Βουκολιών όπου υπάρχουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ελαιώνες του Νομού. «Η διαφορά στο ημερομίσθιο έχει να κάνει με το αν δίνεις ή όχι σπίτι στους εργάτες. Με σπίτι το μεροκάματο είναι γύρω στα 30 χωρίς σπίτι πάει στο 35. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που πληρώνονται με το κιλό του καρπού. Δηλαδή παίρνουν 9 ή 10 ή 12 λεπτά το κιλό στον καρπό με βάση τα στοιχεία του ελαιουργείου. Αν κάποιος μαζεύει καλά μπορεί και να του βγει και 80 ευρώ το μεροκάματο αν έχει υψηλή απόδοση, αν δεν έχει μπορεί να πέσει και στα 25 ευρώ», μας ανέφερε παραγωγός της περιοχής.

Κίσσαμος
«Στην Κίσσαμο τα μεροκάματα είναι γύρω στα 35 ευρώ με τους εργάτες να μένουν σε σπίτι που ενοικιάζουν οι ίδιοι και χωρίς τα έξοδα του βραδινού τους φαγητού.  Αν το σπίτι παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη των ελαιόδεντρων τότε το μεροκάματο πέφτει στα 30 ευρώ. Αυτά σε γενικές γραμμές βέβαια γιατί όλα εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση και πόσο μεγάλη περιουσία έχεις. Αν δώσεις δουλειά για 3-4 μήνες τότε μπορεί να δώσεις και μικρότερα μεροκάματα», μας είπε ιδιοκτήτης από την περιοχή.

Πλατανιάς
«Το ημερομίσθιο μπορεί να φτάσει και στα 40 ευρώ αν πάρεις έναν εργάτη για 5 μέρες. Αν όμως κλείσεις συμφωνία μαζί του  για π.χ.  2 μήνες  επειδή έχεις πολλές ελιές μπορεί να πληρωθεί και 30 ευρώ και να τους δίνεις φαγητό ή σπίτι.  Είναι πολλοί και οι εργάτες εκείνοι που παίρνουν “σιμισιακές” τις ελιές, δηλαδή που πληρώνονται με  το μισό λάδι από αυτό που θα μαζέψουν και το εμπορεύονται οι ίδιοι», μας είπε παραγωγός από την περιοχή.
Ο ίδιος επισήμανε πως οι αγρότες  πλέον θέλουν να πληρώνουν εργόσημο γιατί στην ουσία παίρνουν  πίσω τα χρήματα τους, ωστόσο πρόβλημα υπάρχει με το εργόσημο όταν ο εργάτης δεν έχει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, βρίσκεται δηλαδή παράτυπα στη χώρα.

1 σχολιο

  • [Βασιλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ξέρόυμε αυτή τη δουλειά για έχουμε δουλεψε σε Ελιές και ξέρουμε να χρησιμοποιήσούμε τα μηχανήματα σας Ευχαριστώ πάρα πολύ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.