Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελληνοτουρκικός Διάλογος

Οι διερευνητικές επαφές για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) που είχαν σταματήσει το 2016, επαναρχίζουν για 61η φορά περί το 3ο 10ήμερο του Αυγούστου. Η διαμεσολαβήτρια Άνγκελα Μέρκελ θεώρησε σκόπιμο για δικούς της λόγους, να γίνουν οι συζητήσεις επί χαμηλού επιπέδου και όχι επί ουδετέρου, αλλά επί τουρκικού εδάφους.
Στους διπλωματικούς κύκλους γίνεται μεγάλη κουβέντα, διότι πρόκειται για φλέγον θέμα, ύστερα από την πρόσφατη κρίση με το Ορούτς Ρέιτς τον περασμένο Ιούλιο. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται φυσιολογικά, επειδή φημολογείται ότι οδηγούμεθα σ’ αυτό τον γύρο των διερευνητικών επαφών κατόπιν πιέσεων.
Στον ελληνικό Τύπο διαβάζουμε ότι επιτείνονται οι διαβουλεύσεις να τελειώσουν “μια ώρα αρχύτερα”, να ταυτιστούν κάπως οι αντικρουόμενες απόψεις, ώστε οι επαφές να συνεχιστούν επί ανωτάτου επιπέδου και να ληφθούν αποφάσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Μεγάλη σημασία δίδουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία για την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Αθηνών – Άγκυρας. Η βρετανική έκδοση του “Economist” σε άρθρο του “Η Ελλάδα και η Τουρκία αποφεύγουν τη σύγκρουση προς το παρόν”, δείχνει την ανησυχία των ξένων για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φράση “προς το παρόν” λέει πολλά.
Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες διερευνητικές επαφές επί σειρά 10ετιών δεν απέφεραν θετικά αποτελέσματα ένεκα της αδιάλλακτης στάσης των Τούρκων. Απαιτούσαν οι συζητήσεις να γίνουν επί όλων των θεμάτων επί των οποίων έχουν διαφορές με την Ελλάδα, εκτός απ’ την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που για την ελληνική πλευρά είναι το μοναδικό θέμα.
Επιμένουν οι Τούρκοι στα δικά τους. Να περιορισθεί ο ελληνικός εναέριος χώρος στα 6 ν.μ., όπως είναι τα χωρικά ύδατα. Να διευθετηθούν οι εναέριες πτήσεις στο F.I.R. Αθηνών και να γίνει αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν το καθεστώς των νήσων του Αιγαίου. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν καταστροφική για την Τουρκία και ο Κεμάλ Ατατούρκ ενέχεται για πράξεις εθνικής μειοδοσίας. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος αποτελεί την πρώτη αποδόμηση του Κεμάλ. Δε λέει, όμως, στον τουρκικό λαό πόσο πατριώτης φάνηκε ο Κεμάλ, όταν κατάφερε να μην ισχύσει η επαχθής για την Τουρκία Συνθήκη των Σεβρών το 1920, την οποίαν κατάφερε να ακυρώσει.
Η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να τινάξει στον αέρα τα Μ.Ο.Ε. και για τούτο πρέπει να ετοιμαζόμαστε πως θ’ αντιδράσει η Τουρκία, διότι η Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Πάντως θα είναι χαμένη υπόθεση αν δεν αξιοποιηθεί τώρα η συγκυρία να εξασφαλισθεί και η θαλάσσια ζώνη στην περιοχή του Καστελόριζου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Γεια Χρήστο τι κάνεις. Το τηλέφωνό σου ίσως έχει κάποιο πρόβλημα και μου λέει ότι ο αριθμός δεν αντιστοιχεί πήρα το11888 και μου έδωσε τον ίδιο αριθμο. Είμαστε καλά και πριν δύο μέρες έγινα παππούς αγοράκι όλα καλά μόνο που δεν πήγαμε Αθήνα λόγω covid 19 καλή συνέχεια στις διακοπές σου χαιρετισμούς στην Ελένη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα