Μουσείο Τυπογραφείας

«Η Ελλάδα πρέπει και θα παραμείνει στο ευρώ»

«Η χώρα πρέπει και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», ξεκαθαρίζει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα”. Παράλληλα, εκτιμά ότι σε περίπτωση εκλογών είναι εφικτή η επίτευξη αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα προ μνημονίου επίπεδα», ενώ σε ό,τι αφορά την ανεργία αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει «πρόγραμμα δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας για τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας» που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον ο κ. Σταθάκης μιλά για «αντικατάσταση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από «έναν φόρο μεγάλης περιουσίας». Στην επισήμανση – ερώτηση, πόσο πιθανόν είναι να απογοητευτούν οι ψηφοφόροι σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης απαντά ότι«ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει ένα συνετό και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο είναι σε θέση να εφαρμόσει ανεξάρτητα από την απολύτως απαραίτητη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Κανείς, όμως, απ’ εμάς δεν θεωρεί ότι η διαδρομή προς την ανάταση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας θα είναι εύκολη. Η συμμετοχή των πλέον ενεργών τμημάτων της κοινωνίας είναι καθοριστική για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος».

• Σε περίπτωση εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι έτοιμος να κυβερνήσει; Και με ποιους θα συνεργαστεί, γιατί φαίνεται δύσκολο να καταφέρει αυτοδυναμία.

Πιστεύω ότι σε περίπτωση προσφυγής στην κάλπη είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι και προς το συμφέρον της χώρας, καθώς μία ισχυρή κυβέρνηση έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα επιδιώξουμε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής. Επί της παρούσης δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές συγκλίσεις με τα κόμματα που ενδέχεται να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, η τοποθέτηση των άλλων πολιτικών σχηματισμών θα διαφοροποιηθεί μπροστά από το ενδεχόμενο της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης για τη χώρα.

• Ωστόσο, από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχει διαμορφωθεί ενιαία άποψη για την οικονομική πολιτική δεδομένου ότι έχει πολλές συνιστώσες. Η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα στον “ΣκΑΪ” περί ειλημμένης απόφασης να μην τηρηθεί ούτε καν η δίμηνη παράταση του μνημονίου που αποφασίστηκε απ’ το Eurogroup σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή; Εσείς τι δρόμο πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα;

Η δέσμευση σχετικά με τη μη υλοποίηση μέτρων που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις των μνημονίων είναι καθολική απ’ όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η τρόικα και η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησαν με τη δίμηνη παράταση να δεσμεύσουν την μελλοντική κυβέρνηση με μέτρα προειλημμένα ήδη από το Μεσοπρόθεσμο. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Συνολική διαπραγμάτευση για την απομείωση του δημοσίου χρέους, αντικατάσταση του μνημονίου με ένα άλλο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και η εφαρμογή του προγράμματος που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

• Αν πουν οι δανειστές της χώρας διά της τρόικας ότι ή τηρείτε τα συμφωνημένα ή κόβονται τα δάνεια τι θα απαντήσετε; Τι στάση θα τηρήσετε;

Η Ελλάδα παραμένει εντός της “παγίδας του χρέους” και η σχετική αναχρηματοδότηση που απαιτείται αναπαράγει την ανάγκη για συνέχιση της λιτότητας. Σήμερα, πλέον, είναι αποδεκτό από τους περισσότερους διεθνείς Φορείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ενα σχέδιο βάσει του οποίου το χρέος θα καταστεί βιώσιμο είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών. Επίσης είναι ευρύτατα αποδεκτό από διεθνείς Φορείς ότι η απόσπαση πλεονασμάτων της τάξης του 4% και 5% ετησίως είναι αδύνατη και καταστροφική για τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αρα, στο σκέλος του δημοσίου χρέους υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης κοινών τόπων. Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων ισχυρίζομαι ότι στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις των μνημονίων ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν καθώς χρησιμοποίησαν τα μνημόνια ως ευκαιρία για να προωθήσουν μία συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι ουδέποτε σταμάτησε να υποστηρίζει και να προωθεί τις νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις”. Αρα αυτό που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτον το ότι έχει μία διαφορετική ατζέντα πολιτικών αλλαγών για τις οποίες είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί και δεύτερον το ότι διαθέτει την πολιτική βούληση στον βαθμό που δεν φέρει τις δεσμεύσεις του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού των σημερινών κυβερνητικών κομμάτων.

θα επιδιώξουμε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής

• Το δίλημμα “ευρώ η δραχμή” μπορεί να τεθεί; Κι αν τεθεί ποια είναι η θέση σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη στάση σε αυτό το θέμα. Η χώρα πρέπει και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Δεν νομίζω όμως ότι ζήτημα εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής το θέτει οποιοσδήποτε άλλος πέρα από την ίδια την κυβέρνηση και τους ακραίους εκπροσώπους της όπως ο κ. Γεωργιάδης. Κανένας παραγωγικός Φορέας εντός της χώρας και κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων δεν προβάλει αυτό το σενάριο ως πιθανό. Αρα, την ανακίνηση του θέματος την κατανοώ αποκλειστικά ως τμήμα της κινδυνολογίας και των άκομψων πολιτικών παρεμβάσεων για την ανάσχεση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.

• Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα για εκατομμύρια Ελληνες. Σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε άμεσα και αυξήσεις στα επίπεδα του παρελθόντος; Ή κάτι τέτοιο είναι ουτοπία δεδομένου ότι η οικονομία δεν αντέχει;

Οπως προβλέπει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προ μνημονίου επίπεδα. Το μέτρο θα επηρεάσει με στοχευμένο τρόπο τα κατώτερα στρώματα και θα τονώσει άμεσα την εσωτερική κατανάλωση καθώς πρόκειται για εισόδημα που θα κατευθυνθεί σε βασικές ανάγκες που σήμερα δεν μπορούν να καλυφθούν.

• Πώς θα αντιμετωπίσετε την ανεργία; Τι μέτρα θα λάβετε;

Η πολιτική των μνημονίων στηρίζονταν στη λανθασμένη αντίληψη ότι το σοκ της εσωτερικής υποτίμησης -που προκάλεσε την αλματώδη αύξηση της ανεργίας από το 2010 και μετά- θα οδηγούσε σε επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η λογική αυτή οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση καθώς η ανεργία και η συρρίκνωση της κατανάλωσης δημιούργησαν έναν υφεσιακό κύκλο από τον οποίο η χώρα ακόμα δεν έχει εξέλθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιστρέψει αυτή τη λογική. Εμείς πιστεύουμε ότι η συντονισμένη αύξηση της απασχόλησης μπορεί να οδηγήσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για αυτό τον λόγο έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα άμεσης δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας για τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, που ούτως ή άλλως κατευθύνονται στη χώρα για να χρησιμοποιηθούν σε ανάλογα προγράμματα και από ένα σημείο και μετά εν μέρει θα αυτοχρηματοδοτείται. Ανάλογες μελέτες έχουν εκπονηθεί και από το Ινστιτούτο της Γ.Σ.Ε.Ε. και από το Ινστιτούτο “Brugel” της Νέας Υόρκης, που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση. Πέρα όμως από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα δώσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου.

• Πώς κρίνετε το φορολογικό σύστημα και το ΕΝ.Φ.Ι.Α.; Στ’ αλήθεια θα καταργήσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.;

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ένας εξόφθαλμα κοινωνικά, άδικος φόρος η εφαρμογή του οποίου δεν συνάδει με τις σύγχρονες μορφές φορολογίας που συναντά κανείς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στοχοποιεί τον θεσμό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα αγνοώντας τις μορφές με τις οποίες συσσωρεύεται ο πλούτος σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής θα αντικαταστήσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας και σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει ένα νέο απλοποιημένο και σταθερό φορολογικό σύστημα με σύγχρονα εργαλεία όπως το περιουσιολόγιο.

• Αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνει μία σιγουριά πως θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θα αλλάξουν όλα. Τα ίδια έλεγαν και άλλοι υποψήφιοι πρωθυπουργοί που όταν έγιναν εξουσία ξέχασαν πολλές από τις υποσχέσεις τους. Εχετε σκεφτεί ποσό πιθανό είναι να απογοητεύσετε τους ψηφοφόρους σας; Και μετά τι;

Ο λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει άλματα στη σιγουριά και στην αυτοπεποίθηση που τον διαπνέει. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει ένα συνετό και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο είναι σε θέση να εφαρμόσει ανεξάρτητα από την απολύτως απαραίτητη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Κανείς, όμως, απ’ εμάς δεν θεωρεί ότι η διαδρομή προς την ανάταση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας θα είναι εύκολη. Η συμμετοχή των πλέον ενεργών τμημάτων της κοινωνίας είναι καθοριστική για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

• Το τελευταίο διάστημα έχει όντως αρχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου από κύκλους τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται απλώς για προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών, ώστε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική και να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως αυτά που λέγονται έχουν βάση;

Είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που τρομάζει την υφιστάμενη πολιτική ελίτ της χώρας. Είναι πολύ δυσάρεστο το ότι ο κ. Στουρνάρας ως διευθυντής της ΕΤΕ παραβίασε την ουδετερότητα που επιτάσσει η θέση του και ο θεσμός που εκπροσωπεί. Επίσης είναι σαφές ότι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη λιτότητα έχει πλέον πανευρωπαϊκή απήχηση και ως εκ τούτου δέχεται πυρά και από κέντρα του εξωτερικού. Ωστόσο, η μορφή και ο χαρακτήρας των αντιδράσεων πέρα από το ότι στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να δείχνουν και μία φοβία και απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία καθώς υπονοείται από την κα Βούλτεψη π.χ. ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι κάτι το καταστροφικό για τον τόπο. Για εμάς η προσφυγή στην κρίση του λαού δεν είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας αλλά, αντίθετα, εγγύηση για μια διαφορετική πορεία για τη χώρα. Η Δημοκρατία και οι δημοκρατικές εκλογές δεν αποτελούν κίνδυνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.