Μουσείο Τυπογραφείας

Η Ελλάδα πέμπτος φθηνότερος τουριστικός προορισμός για τις γιορτές

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των φθηνότερων προορισμών στην Ευρώπη σ’ ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή διαμονή για τον Δεκέμβριο περιλαμβανομένης της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με έρευνα της Trivago, η χώρα μας είναι ο πέμπτος φθηνότερος προορισμός με βάση τις on-line ξενοδοχειακές τιμές για τον Δεκέμβριο στη σχετική λίστα που συγκρίνει στοιχεία από 24 ευρωπαϊκές χώρες.
Ετσι, η μέση on-line ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο διαμορφώνεται στα 72 ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012.

Θετικά μηνύματα για το 2014
Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του EUROMONITOR για την τουριστική κίνηση στο 2014 στην Ευρώπη, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η WTM, όπως κάθε χρόνο.
Η συνολική ταξιδιωτική δαπάνη έπειτα από μείωση 0,2% το 2012, πέρασε σε θετικό έδαφος (1,4%) το 2013 και για το 2014 η εκτίμηση κάνει λόγο για αύξηση 1,6%.
Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του εισερχόμενου τουρισμού στις χώρες – προορισμούς θα αυξηθούν κατά 2,8% έναντι 2,4% το 2013 και 1,4% το 2012.
Οι δε αφίξεις – ταξίδια θα αυξηθούν κατά 2,7% έναντι ισόποσης αύξησης το 2012 και αύξησης 3,1 το 2012.
Θετικό θα είναι το κλίμα και στις αερομεταφορές με ανάπτυξη 1,8%.
Μάλιστα γίνεται εκτίμηση ότι το 2017 η αξία των πωλουμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών θα φθάσει τα 15,4 δισ. δολ.

Τουριστικό χωριό στην Κασσιόπη Κερκύρας
Το μοντέλο αυτό ονομάστηκε ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου). Στις 15 Νοεμβρίου λοιπόν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα πρώτα δύο προεδρικά διατάγματα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών με τα οποία εγκρίνονται ΕΣΧΑΔΑ.
Πάμε για το ακίνητο, που η έκταση ανέρχεται στα 447 στρέμματα και χωρίζεται σε δύο ζώνες.
Στην α’ ζώνη, 182 στρέμματα ορίζεται ότι θα δημιουργηθεί παραθεριστικό – τουριστικό χωριό με μέγιστη κάλυψη 50% και συντελεστή δόμησης 0,2 επί του συνόλου της ζώνης.
Επομένως θα χτιστούν 36.400 τ.μ. εκ των οποίων έως 7.280 θα είναι ξενοδοχείο και τα υπόλοιπα 29.100 τ.μ. κατοικίες και βοηθητικές εγκαταστάσεις που αντιστοιχεί υποθετικά ως μέγεθος σε περίπου 200 κατοικίες.
Αξιοσημείωτο πάντως:
– Είναι ότι επιτρέπεται ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό μόλις 30 μέτρα για την κατοικία της νομοθεσίας είναι τα 100 μέτρα.
– Στην β’ ζώνη 265 στρέμματα περιλαμβάνονται όλες οι δασικές εκτάσεις και δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις.

Ελκυστικά Μουσεία
Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού έφερε έσοδα και επισκέπτες στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εισπράξεις των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 16,4% αγγίζοντας τα 32 εκατ.
Πάντως, οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι οι εισπράξεις θα μπορούσαν να κινούνται ετησίως σε πολύ υψηλότερα επίπεδα με την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών για το οκτάμηνο, στα μουσεία αυξήθηκαν κατά 17,2%, έφθασε 2.353.884 σε σχέση με την ίδια περίδο πέρυσι και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 25,4% φθάνοντας σε 5.693.214.

Πανάρχαιες ελιές της Κρήτης
γίνονται καυσόξυλα
Από την  “Οικονομική ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” μαθαίνουμε πως σε καυσόξυλα μετατρέπονται οι πανάρχαιες ελιές της Κρήτης. Οργανωμένα συνεργεία που έχουν αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι, καταφθάνουν με πριόνια και χωρίς να ρωτήσουν κανένα καταστρέφουν ολόκληρους ελαιώνες κόβουν μέχρι και δέντρα 2.000 ετών.
Αλλά και ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες τους που δυσκολεύονται οικονομικά, αποφασίζουν να κόψουν τα αιωνόβια δέντρα, καθώς δεν τους αποφέρουν πια καρπούς ή εισόδημα.
Οι υπόλοιποι παρατηρούν ανήμποροι την αποψίλωση του τοπίου.

Διαγωνισμοί και πάμε
• 15 Ιανουαρίου 2014: Δράσεις Πληροφόρησης και Δημοσιότητας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας για το διάστημα 2014 – 2015 της Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 550.000.
• 14 Ιανουαρίου 2014: Κατασκευή Λ. Καραμανλή Λάρισας, Περ. Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 5.000.000.
• 21 Ιανουαρίου 2014: Βελτίωση δρόμου Τρικάλων Θεσσαλίας / Δασαρχείο Τρικάλων, με προϋπολογισμό 1.800.000.
• 03 Φεβρουαρίου 2014: “Σύμβουλος Δημοσιότητας και προβολής των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”.
Προϋπολογισμός του έργου: 600.000 ευρώ.

«Ακόμα και στην Κούβα
φτιάχνουν γήπεδα γκόλφ»
Η τάση που επικρατεί σήμερα διεθνώς είναι να δημιουργούνται προορισμοί γκολφ που έχουν εξελιχθεί σε ελκυστικές τουριστικές περιοχές με ποικιλία προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και με σύνθετες υποδομές, τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος πρόεδρο στης ΤΕΜΕΣ, φορέα υλοποίησης της περιοχής ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Costa Navarino στην Πύλο της Μεσσηνίας.
Τόνισε, επίσης, ότι «μέχρι και στην Κούβα ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε πριν από 2 χρόνια την προώθηση της κατασκευής στην Κούβα 16 γηπέδων γκόλφ που θα περιλαμβάνουν επαύλεις οι οποίες θα πωληθούν σε πλούσιους αλλοδαπούς».

Η Ellinair “απογειώνεται”
για τους Ρώσους επισκέπτες
Το πρώτο ιδιόκτητο αεροσκάφος της Ellinair -τύπου Rj 85, χωρητικότητας 96 θέσεων- της νέας ελληνικής αεροπορικής εταιρείας του Ομίλου Μουξενίδη τροχοδρόμησε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα της Ελλάδας με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μεταφέροντας τουλάχιστον 550 – 600 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες από το 1,3 εκατ. ευρώ που αναμένεται το 2014 να επισκεφθούν τη χώρα μας, έναντι 400 χιλιάδων που μετέφερε το τουριστικό πρακτορείο του Ομίλου το 2013.
Οπως εκτίμησε ο Ρώσος υφυπουργός Ευγένιος Πισαρέφσκι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη, το 2014 θα επισκεφθούν τη χώρα μας 1,2 – 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες έναντι 1 εκατ. το 2013. Στόχος της Ellinair είναι με έδρα τη Θεσσαλονίκη να συνδέει από το καλοκαίρι 20 πόλεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την Ελλάδα με πέντε αεροσκάφη.
Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αγορές μίσθωσης και άλλων αεροσκαφών πιθανότατα τύπου Airbus Α320, ώστε μέσα στο 2014 να ξεκινήσουν και αυτά να εκτελούν δρομολόγια, δημιουργώντας μια σταθερή αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομίλου Μουξενίδη, το 2015 περισσότεροι από 700 χιλιάδες επισκέπτες θα διακινηθούν προς την Ελλάδα μέσω του τουριστικού πρακτορείου του Ομίλου.
Στη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ο Ομιλος λειτουργεί σήμερα 70 και πλέον γραφεία ενώ έχει επεκταθεί και σε χώρες των Βαλκανίων της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Τα μνημεία στη γυάλα
Ενα πρωτότυπο θέαμα θα αντικρίζουν από εδώ και πέρα οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες του Λονδίνου, που θα διέρχονται από μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της βρετανικής πρωτεύουσας, την icadily Circus. Μια γιγαντιαία διαφανής σφαίρα, ύψους 9 μέτρων και κατασκευασμένη από ειδικό υλικό (φωτογραφία), θα περιβάλλει το άγαλμα του θεού Ερωτα, που δεσπόζει στη συγκεκριμένη πλατεία. Η τοποθέτηση κρίθηκε αναγκαία για να προστατέψει το άγαλμα από ενδεχόμενους βανδαλισμούς. Το άγαλμα του φτερωτού θεού φιλοτέχνησε ο σερ Αρθουρ Γκίλμπερτ το 1893 και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα του Λονδίνου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.