Μουσείο Τυπογραφείας

Ελαιόλαδο

Στους δέκα αν ρωτήσεις, θα σου απαντήσουν οι εννέα γνώστες και όχι μόνο.
Στην πραγματικότητα στη χώρα μας, που βγάζει ένα από καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, ο παραγωγός αλλά και ο καταναλωτής δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι, οι παραγωγοί είναι ελάχιστοι αυτοί που τους ενδιαφέρει η ποιότητα, συνεχίζουν την ελαιοκαλλιέργεια για την παραγωγή ελαιοκάρπου και εν συνέχεια την συλλογή για την έκθλιψη ελαιολάδου, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα που χρειάζονται για την προστασία του ελαιοκάρπου για να παράγουν άριστη ποιότητα ελαιόλαδο, λόγω άγνοιας παράγουν κακής ποιότητας, τις περισσότερες φορές, επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα άγνωστης προέλευσης.
Ανημέρωτοι οι περισσότεροι, συγκεντρώνουν τις ελιές σε νάιλον σακιά και εκθλίβουν τις ελιές σε ελαιουργεία χωρίς πιστοποίηση, με ό,τι χειρότερο για την υγεία τη δική τους, αλλά και του καταναλωτή από τον καρκινογόνο πλαστικοποιητή, αλλά και στα ελαιουργεία που συνεργάζονται δεν απαιτούν να είναι πιστοποιημένα και να τηρούν τις προϋποθέσεις για την έκθλιψη ελαιοκάρπου για παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιολάδου. Ο δε καταναλωτής ανημέρωτος ψωνίζει στα κουτουρού, εμπιστεύεται εντελώς λανθασμένα ελαιόλαδα αμφίβολης ποιότητας, χύμα, από πλανόδιους ή από καταστήματα εμφιαλωμένα, χωρίς να διαβάζει την ετικέτα, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η τιμή.
Ποιο είναι το καλό ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο, ως γνωστό είναι ο χυμός του καρπού της ελιάς και εφόσον έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές στο ελαιουργείο και στον παραγωγό, ως αναφέραμε παραπάνω, βγαίνει άριστο. Το καλό ελαιόλαδο είναι αυτό που η επεξεργασία έγινε μόνο με μηχανικές μεθόδους και όχι με χημικές και η θερμοκρασία κατά την έκθλιψη δεν υπερβαίνει τους 28 βαθμούς Κελσίου και δεν έρχεται σε επαφή με πλαστικά και τηρείται μεγάλη καθαριότητα και αποθηκεύεται σε ανοξείδωτα δοχεία, έτσι δεν χάνεται το άρωμα και η γεύση του, παίζει μεγάλη σημασία στην ποιότητα του ελαιολάδου η οξύτητα, άριστη είναι η από 03-08. Συντηρείται για ένα έτος σε ανοξείδωτα δοχεία, μετά μειώνονται τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και το άρωμά του.
“Παλιό κρασί – καινούριο λάδι”, έλεγαν οι παλιοί μας· το λάδι οξειδώνει κάθε μέρα από μόνο του, είναι δε πολύ δύσκολη η αποθήκευσή του.

Γιάννης Ρουμπεδάκης
ελαιουργός

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.