Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκτυπώνοντας τον… κόσμο του αύριο

» Πρωτοποριακό σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης υλικών παρουσιάστηκε στα Χανιά

Η σύγχρονη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) που μπορεί να δώσει υλική υπόσταση σ’ ένα σχέδιο βιομηχανικού εξαρτήματος ή ακόμα και σε μια καλλιτεχνική ιδέα, παρουσιάστηκε χθες σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Πάρκου Χανίων.

1Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Δίκτυο “Πράξη”, μίλησαν για την τρισδιάστατη εκτύπωση τα στελέχη της ιταλικής εταιρείας “Protocube srl” με έδρα το Τορίνο, Dania Tirone και Leonardo Peretti.
Οπως εξήγησαν η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει είτε να κατασκευαστεί ένα μοντέλο, σε μικρότερες διαστάσεις, ενός οποιουδήποτε αντικειμένου προκειμένου να δοκιμαστεί η λειτουργικότητά του ή σε διαφορετική περίπτωση να γίνει μαζική παραγωγή κάποιου προϊόντος.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν, η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις εταιρείες που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και άλλες μικρότερες βιοτεχνικές μονάδες, ενώ άλλες μορφές αξιοποίησής της αφορούν την κατασκευή κοσμημάτων και χρηστικών αντικειμένων.
Το εντυπωσιακό στοιχείο πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δίνει υλική υπόσταση σε ψηφιακά σχέδια, ενώ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ακριβές και λειτουργικό αντίγραφο ενός οποιουδήποτε υπαρκτού αντικειμένου αρκεί να γίνει ένα “σκανάρισμα”.
Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Αρχικά σχεδιάζεται το αντικείμενο που ενδιαφέρει σε ψηφιακή μορφή και στη συνέχεια γίνεται μετατροπή του αρχείου σε μία μορφή που είναι κατάλληλο για το πρόγραμμα του τρισδιάστατου εκτυπωτή. Ακολούθως, πραγματοποιείται το τρισδιάστατο τύπωμα και τέλος η παραγωγή του αντικειμένου. Ουσιαστικά η τεχνολογία του “3D Printing” βασίζεται στη χρήση κάποιων ειδικών σκονών οι οποίες δίνουν υλική υπόσταση στο σχέδιο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν αντικείμενα με διαφορετική πρώτη ύλη ανάλογα με το τι χρειάζεται ο κατασκευαστής.
3Συγκεκριμένα, όπως εξήγησαν οι άνθρωποι της “Protocube” τα αντικείμενα που δημιουργεί ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να είναι είτε από γύψο, είτε από ρητίνη, είτε από πλαστικό, είτε από νάυλον, είτε κάποιο μέταλλο κ.λπ.
Επίσης διευκρίνισαν ότι η ταχύτητα της παραγωγικής διαδικασίας του τρισδιάστατου εκτυπωτή εξαρτάται από την περιπλοκότητα των αντικειμένων που παράγονται, το πόσο δηλαδή σύνθετη είναι η μορφή τους, ενώ υπογράμμισαν ότι η τεχνολογία του “3D Printing” εξασφαλίζει ότι μπορεί να δοθεί μεγάλη έμφαση ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια του αντικειμένου.
Ο μόνος περιορισμός ίσως που θέτει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι οι διαστάσεις του αντικειμένου, καθώς όταν πρόκειται για πολύ μεγάλο αντικείμενο η “εκτύπωση” γίνεται σε περισσότερες από μία φάσεις και στη συνέχεια τα διαφορετικά κομμάτια συνδέονται.
Σε κάθε περίπτωση οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές φαίνεται να ανοίγουν έναν νέο δρόμο, σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία, που μέχρι χθες έμοιαζε απλώς αδιανόητος…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα