Μουσείο Τυπογραφείας

Εκτός λειτουργίας το σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ

Εκτός λειτουργίας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες το ειδικό σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ τύπου Sea Track που υπάρχει στην παραλία της Νέας Χώρας, με τον Δήμο να καταβάλει προσπάθειες να το φτιάξει παρότι πρόκειται για καινούργιο εξοπλισμό.
Ζευγάρι Δανών, εκ των οποίων η σύζυγος είναι ΑμεΑ και επισκέπτονται τα Χανιά για διακοπές επικοινώνησαν με τα “Χ.Ν.” και εξέφρασαν τα παράπονά τους τονίζοντας πως επιλέγουν την περιοχή για αυτήν ακριβώς την παροχή.
Πρόκειται για τον κ. Svend Herlig Pedersen με τη σύζυγο του Charlotte που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά για τρίτη φορά. Όπως μας εξήγησε η κα Charlotte εξαιτίας μια σοβαρής ασθένειας δεν είναι σε θέση να κινηθεί παρά μόνο σε αναπηρικό καρότσι που σπρώχνει ο σύζυγος της. Για τον λόγο αυτό είχε να μπει στη θάλασσα για πολλά χρόνια και όταν πέρυσι διαπίστωσαν πως στην παραλία της Ν. Χώρας τοποθετήθηκε Sea Track η χαρά τους ήταν απερίγραπτη. Ωστόσο φέτος η κα Charlotte κατάφερε να κάνει μόλις τρία μπάνια στη θάλασσα αφού ο μηχανισμός του Sea Track χάλασε και η κινούμενη καρέκλα… έμεινε στη μέση. «Είμαι τόσο στεναχωρημένη διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπω στη θάλασσα και να κολυμπήσω» μας είπε.
Το ζευγάρι Δανών είναι λάτρεις της Κρήτης και θέλουν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα Χανιά, εκφράζοντας την προσδοκία το ειδικό σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ να επιδιορθωθεί και να συνεχίσει εξυπηρετεί κάθε άνθρωπο που έχει κινητικά προβλήματα και θέλει να χαίρεται τη θάλασσα. Όπως μας είπαν τους απομένουν ακόμη 4 μέρες διακοπών στα Χανιά και ελπίζουν μέχρι τότε η ζημιά να αποκατασταθεί.
Ζητήσαμε από τον κ. Svend να μεταφέρει το αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι το Sea Track και τότε διαπιστώσαμε ότι ο χαλασμένος μηχανισμός του ειδικού συστήματος πρόσβασης δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. «Κοιτάξτε, έχουμε μια δυσκολία να μετακινήσουμε το καρότσι πάνω στην παραλία γιατί “κολλάει” στην άμμο αφού δεν υπάρχει ειδικός διάδρομος από την ξαπλώστρα μέχρι το σημείο» παρατήρησε. Πράγματι στην περιοχή που αναπλάστηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αφού τοποθετήθηκε Sea Track στην παραλία, δεν υπάρχει ξαπλώστρα ΑμεΑ, αποδυτήρια Αμεα και τουαλέτα για Αμεα! Συνεπώς πρόκειται για μια λειψή υποδομή αφού δεν τηρείται η αλυσίδα προσβασιμότητας για ΑμεΑ.
Οι ίδιοι ζουν στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας. Όπως μας εξηγούν, ελλείψεις για την πρόσβαση ΑμεΑ υπάρχουν σε κάποια παλιά κτήρια πολυκαταστημάτων που δεν έχουν ανελκυστήρες, όχι όμως και σε δημόσιες υποδομές. «Τα Χανιά είναι μια τουριστική πόλη, όλα θα έπρεπε να λειτουργούν σωστά εδώ» σημείωσε ο κ. Svend.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες είχε χαλάσει και το Sea Track στην παραλία των Αγ. Αποστόλων και επρόκειτο να έρθει ο αντιπρόσωπος της εταιρίας από το Ρέθυμνο για να φτιάξει τα δύο μηχανήματα ώστε να είναι ξανά λειτουργικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.