Μουσείο Τυπογραφείας

Εκτός “ατζέντας” οι άστεγοι

Νεκρός βρέθηκε χθες το πρωί στο κέντρο των Χανίων ένας άστεγος υπήκοος Πολωνίας. Ενας ακόμα νεκρός στην Ελλάδα του 2013 που καταδεικνύει το τεράστιο έλλειμμα κοινωνικών δομών που σε μία -κανονική- ευρωπαϊκή χώρα λειτουργούν ως ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας για όσους βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο.
Ενα έλλειμμα που εντείνεται κάθε μέρα ακόμα περισσότερο από τη δίνη της πολιτικής των περικοπών, των χαρατσιών, των λουκέτων και της ανεργίας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση υπό την εποπτεία και τις ευλογίες της τρόικας.
Ενα έλλειμμα που θα έπρεπε, ωστόσο, να καλύψουν, με όποιον τρόπο έχουν τη δυνατότητα, οι τοπικές αυτοδιοικητικές Αρχές (Δήμοι και Περιφέρεια) δημιουργώντας κατάλληλες δομές όπως λαϊκά υπνωτήρια.
Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε μάλιστα να αξιοποιηθεί η συνδρομή φορέων και συλλογικοτήτων που έχουν πολύτιμη εμπειρία από σχετικές δράσεις, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, οι “Γιατροί του Κόσμου”, ομάδες για τους αστέγους (όπως αυτή του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών), αλλά και η Εκκλησία, η οποία μπορεί ποικιλοτρόπως να βοηθήσει ή και να πρωτοστατήσει σε σχετικές δράσεις.
Δυστυχώς, όμως, παρά το γεγονός ότι η κρίση βαθαίνει μέρα με τη μέρα, το θέμα των αστέγων βλέπουμε να έχει μείνει εκτός της ατζέντας και των πολιτικών που χαράσσονται τοπικά.
Κι ας ρημάζουν τόσα κτήρια από την εγκατάλειψη.
Κι ας προστέθηκε χθες ένας ακόμα νεκρός άστεγος στην Ελλάδα του 2013…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.