Μουσείο Τυπογραφείας

Εκθεση με στρατιωτικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

“Ζωή” στο παλιό σχολείο του χωριού προσπαθούν να δώσουν οι κάτοικοι του Αμυγδαλοκεφαλίου Κισσάμου, που με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού τους Συλλόγου δημιούργησαν μια έκθεση με στρατιωτικό υλικό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στρατιωτικό υλικό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού

Στρατιωτικό υλικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού

Στρατιωτικό υλικό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού

Στρατιωτικό υλικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού

Στόχος τους είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου και να το κάνουν και πάλι σημείο αναφοράς για την περιοχή τους.

Οι κ. Θ. Χαϊδεμενάκης (αριστερά) και Μ. Μαρτσάκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλοκεφαλίου

Οι κ. Θ. Χαϊδεμενάκης (αριστερά) και Μ. Μαρτσάκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλοκεφαλίου

«Το σχολείο αυτό είναι ιερός τόπος για μας. Εδώ διδαχθήκαμε τα πρώτα γράμματα, εδώ κάναμε τις φιλίες και τις παρέες μας. Μπορεί να έκλεισε εδώ και χρόνια αλλά προσπαθούμε να το κρατάμε ανοικτό με εκδηλώσεις, με υλικό του σχολείου που το διατηρούμε αλλά και παράλληλα φέραμε και στρατιωτικό υλικό εποχής το οποίο και εκθέτουμε» , μας λέει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού κ. Θρασύβουλος Χαιδεμενάκης.
Νάρκες θαλάσσης και υλικό από τα φυλάκια των Γερμανών στην περιοχή της Δυτικής Κισάμου βρίσκονται στο χώρο του σχολείου. Το υλικό είναι καλοσυντηρημένο, φρεσκοβαμμένο, σχεδόν σε άριστη κατάσταση.
«Βρήκαμε πολλά πράγματα, από την περιοχή μας, τα συντηρήσαμε, τα βάψαμε για να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι. Όπως π.χ. η βάση του αντιαεροπορικού πυροβόλου που βρίσκονταν στη θέση “Προφήτης Ηλίας”. Το είχε πάρει ένας θείος μου για να το κόψει και να φτιάξει εργαλεία. Τελικά δεν το έκανε και διατηρήθηκε. Επίσης νάρκες θαλάσσης που είχαν ριχτεί στο Ελαφονήσι, κάνιστρα και άλλα είδη από τα φυλάκια. Επίσης η αυθεντική σημαία που ήταν στο χωριό και την έσπασαν οι Γερμανοί το 1943», αναφέρει ο κ. Χαιδεμενάκης.
Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχάλης Μαρτσάκης επισημαίνει πως
«κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια εδώ και μερικά χρόνια για να λειτουργήσει σωστά ο Σύλλογος και να διατηρηθεί η ζωή στο χωριό μας. Από κοινού με το διπλανό χωριό που παλιά ήμασταν μια κοινότητα, τα Λιβάδια, κάνουμε ότι το καλύτερο μπορούμε».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.