Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκθεση για την Υγεία στα κράτη της Ε.Ε.

To προφίλ υγείας των 28 κρατών – μελών της ΕΕ μαζί με τη συνοδευτική έκθεση, δημοσιεύθηκε χθές από την Κομισιόν. Η έκθεση αναλύει σε βάθος τα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ. Εξετάζει επίσης την υγεία του πληθυσμού και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι «η κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού παρουσίασε συνεχή βελτίωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά θα περάσουν μερικά χρόνια έως ότου εκδηλωθούν οι πλήρεις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην υγεία.
Σημαντικές μεταβολές στο σύστημα υγείας έχουν συντελεστεί ως αποτέλεσμα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας, αλλά, παρά τα σχέδια για μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, το σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης».
Τα προφίλ υγείας ανά χώρα εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας. Στη συνοδευτική έκθεση διατυπώθηκαν πέντε οριζόντια συμπεράσματα:
• Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη των ασθενειών οδηγούν σε αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο σύστημα υγείας. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο οι ανισοβαρείς επενδύσεις στην πρόληψη, αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες, όπως φαίνεται από τις διαφορές ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου ή τη σωματική άσκηση μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο και χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο.
• Η ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη καθοδηγεί αποτελεσματικά τους ασθενείς μέσα στο σύστημα υγείας και συμβάλλει στην αποφυγή αλόγιστων δαπανών. Το 27 % των ασθενών απευθύνεται στις μονάδες επειγόντων περιστατικών λόγω ανεπαρκούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μόνο 14 χώρες της ΕΕ απαιτούν παραπεμπτικό από την πρωτοβάθμια περίθαλψη για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό. Άλλες 9 χώρες παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τα παραπεμπτικά.
• Η ολοκληρωμένη περίθαλψη εξασφαλίζει ότι ο ασθενής λαμβάνει σφαιρική φροντίδα. Έτσι αποφεύγεται η κατάσταση που διαπιστώνουμε σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, όπου η υγειονομική φροντίδα είναι κατακερματισμένη και οι ασθενείς αναγκάζονται να βρουν μόνοι τον δρόμο τους μέσα στον λαβύρινθο των υπηρεσιών φροντίδας.
• Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός και οι προβλέψεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας καθιστούν τα συστήματα υγείας ανθεκτικά στις μελλοντικές εξελίξεις. Η ΕΕ έχει 18 εκατομμύρια επαγγελματίες του τομέα της υγείας ενώ 1,8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας θα έχουν δημιουργηθεί έως το 2025. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό τους για τις επικείμενες αλλαγές: τη γήρανση του πληθυσμού και την πολυνοσηρότητα, την ανάγκη συνετών πολιτικών όσον αφορά τις προσλήψεις, καθώς και τις νέες δεξιότητες και την τεχνολογική καινοτομία.
• Οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης γενιάς καλύτερων δεδομένων υγείας για τη χάραξη πολιτικών και την κατάρτιση πρακτικών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας και της περίθαλψης βοηθά στην αποτύπωση των πραγματικών αποτελεσμάτων και εμπειριών που έχουν σημασία για τους ασθενείς, κάτι που μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα