Μουσείο Τυπογραφείας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Έπειτα από τρεις επιτυχημένες Προσομοιώσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Το πρόγραμμα διοργανώνεται όπως τις προηγούμενες χρονιές από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο επιδιώκει την εξοικείωση των νέων επιστημόνων με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την προώθηση της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας μέσω της ενεργούς ενασχόλησης με τα κοινά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο παρόν πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από το πεδίο και το αντικείμενο σπουδών του. Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), καθώς και σε αποφοίτους. Οι συμμετέχοντες έχοντας υποβάλλει αίτηση θα επιλεχθούν να προσομοιώσουν θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και να επιχειρηματολογήσουν για θέματα που αφορούν μία εικονική περιφέρεια, τα οποία έχουν τεθεί στην ημερήσια ατζέντα. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο www.ppscrete.gr .

Η θεματολογία του Προγράμματος

Για τις ανάγκες του προγράμματος επιλέγονται θέματα επικαιρότητας που δεν ταυτίζονται όμως με μια συγκεκριμένη Περιφέρεια. Έτσι, συστάθηκαν δυο υποθετικές επιτροπές:

Α)Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Κοινωνικής Συνοχής

Λήψη απόφασης για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναφορικά με την λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας για κακοποιημένες γυναίκες και θύματα ενδοοικογενειακής βία.
Λήψη απόφασης για έγκριση ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική συνείδηση.
Έγκριση προγράμματος χρηματοδότησης και υλοποίησης της διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος mini football.
Έγκριση συμβάσεων μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη χωρική αρμοδιότητα κάθε Δήμου της Περιφέρειας.

Β)Επιτροπή Οικονομικών και Ανάπτυξης

Λήψη απόφασης για έγκριση προγράμματος ΕΣΠΑ ενημέρωσης και χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.
Γνωμοδότηση για την επέκταση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.
Γνωμοδότηση στο αρμόδιο υπουργείο για την έναρξη διαδικασιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έγκριση χρηματοδότησης κατασκευής φράγματος.

Απόψεις

Ο Δημήτρης Κρήτας, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής έχει τονίσει ότι οι νέοι επιστήμονες εξοικειώνονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα προωθούνται οι ιδέες και οι προτάσεις τους, ενώ η Μαρία Αρναουτάκη, Συντονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό και παραγωγικό από το να ακούγονται τόσες διαφορετικές απόψεις σε μία μόνο αίθουσα. Την άποψη τους για την εμπειρία της Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου μοιράζονται και τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Η Μαριάντζελα Αθανασοπούλου υποστηρίζει πως πέρα από τις γνώσεις που αποκτούν οι συμμετέχοντες, δημιουργούν φιλίες και μοιράζονται στιγμές που θα θυμούνται για πάντα, χαρακτηρίζοντας την Προσομοίωση ως μια εμπειρία ζωής, με την Ζωή Ατσιπουλιανάκη να συμπληρώνει πως οι νέοι επιστήμονες με το να έρχονται σε επαφή με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης κατανοούν εις βάθος τις λειτουργίες τους. Τέλος, η Μαρία Σωτηροπούλου ενθαρρύνει τους νέους να στηρίξουν την άποψη τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εξοικειωθούν με τη δημόσια ομιλία. Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης είναι η κατάλληλη περίσταση που θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θες να γίνεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.