Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Εκλεψε” τις εντυπώσεις το Μουσείο Τυπογραφίας

Εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο των εκθεμάτων, το μοναδικό “πάντρεμα” της τεχνολογίας με την τέχνη και τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που έχει αναπτύξει το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”, δήλωσαν σύνεδροι που συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας που διεξάγεται στα Χανιά.

Oι σύνεδροι, ακαδημαϊκοί, υπεύθυνοι μουσείων, ερευνητές, τυπογράφοι και άνθρωποι των γραφικών τεχνών, που ήρθαν στα Χανιά από πολλές χώρες του εξωτερικού και την Αθήνα, επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Σούδας χθες νωρίς το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Εκεί τους υποδέχθηκε ο εμπνευστής του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό ίδρυσης του Μουσείου και στον πολιτιστικό ρόλο που διαδραματίζει, ενώ αμέσως μετά η υπεύθυνη του Μουσείου Έλια Κουμή ξενάγησε τους επισκέπτες στον χώρο.
Τα “Χανιώτικα νέα” μίλησαν με συνέδρους για την αίσθηση που τους άφησε η επίσκεψη στο Μουσείο και τον παιδευτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μουσειακοί χώροι στη σύγχρονη εποχή.

Υποδειγματικό μουσείο

Alan Marshall πρόεδρος Δ.Σ. Του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας
Alan Marshall
πρόεδρος Δ.Σ. Του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας

Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι μια υποδειγματική προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από συνέπεια και επιμονή για τον εμπλουτισμό της συλλογής, την κάλυψη των ελλείψεων που κάθε μουσείο έχει.
Παράλληλα, καλύπτει την ιδιαιτερότητα της τοπικής, κρητικής και ελληνικής παράδοσης στην τυπογραφία και το βιβλίο, ενώ μέσα από τα μηχανήματα – εκθέματα επικοινωνεί με τις ιστορικές εξελίξεις άλλων χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία κ.ά. Είναι, λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ιδιωτικού μουσείου, από τις πιο σημαντικές ως προς έκταση των εκθεμάτων (…) και νομίζω ότι μέσα από το μουσείο οι Έλληνες μπορούν να εκτιμήσουν το ενδιαφέρον που έχει η σύνθετη και περίπλοκη ιστορία της τυπογραφίας στην Ελλάδα αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι τις διαφορές που υπήρξαν στην ιστορική εξέλιξη σε σχέση με τις δικές τους χώρες.

Ένα παράθυρο στο παρελθόν

Andreas Muller καθηγητής Πανεπιστημίου – βυζαντινολόγος
Andreas Muller καθηγητής Πανεπιστημίου – βυζαντινολόγος

Είναι καταπληκτικό να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρει κανείς. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό που υπάρχει για τα Χανιά και τον τόπο. Σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Επίσης, ως εκπαιδευτικός, νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν να πάρουν πολλά από αυτό γιατί το μουσείο λειτουργεί ως ένα παράθυρο στο παρελθόν για μια τεχνολογία που κάποτε ήταν πολύ σημαντική και παραμένει αφού η εξέλιξη του βιβλίου μέχρι σήμερα και ευρύτερα της κοινωνίας και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών βασίζεται σε αυτή.

Μοναδικό στο είδος του

Αναστάσιος Πολίτης, τεχνολόγος γραφικών τεχνών καθηγητής στο ΤΕΙ Αθηνών – αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
Αναστάσιος Πολίτης,
τεχνολόγος γραφικών τεχνών καθηγητής στο ΤΕΙ Αθηνών – αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Έχοντας την εμπειρία από τη συλλογή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τυπογραφείο του Στρατού, το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων είναι μια μοναδική εγκατάσταση τόσο σαν χώρος και εκθέματα όσο και σαν οργάνωση και δομή. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ειλικρινά είμαι ευτυχής που το επισκέφθηκα. Επίσης, οι νέοι άνθρωποι που το επισκέπτονται έχουν να κερδίσουν πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύγχρονη οπτική επικοινωνία και τα μέσα έχουν σαν βάση την τυπογραφία και τις αρχές της. Υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια και δεν φτάσαμε στο σήμερα και την ψηφιακή εποχή με παρθενογένεση.

Μαγικό!

Sonja Neumann Υπεύθυνη συλλογών του Deutsches Museum
Sonja Neumann
Υπεύθυνη συλλογών του Deutsches Museum

Είναι ένα εξαιρετικό, μαγικό μέρος! Δεν περιμένεις να συναντήσεις ένα τέτοιο μουσείο σε μια μικρή πόλη όπως τα Χανιά! Ο επισκέπτης του χώρου νοιώθει το πάθος των ανθρώπων που δημιούργησαν αυτό το μουσείο. Επίσης είναι ενδιαφέρον πως συνδυάζει τα μηχανήματα και την τεχνολογία με την τέχνη και την καλλιτεχνική προσέγγιση της γραφής. Αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο καθώς συνήθως διαχωρίζουν αυτά τα δύο πεδία.

Ισορροπημένο και πλήρες

Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών
Γιώργος Ματθιόπουλος,
καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών

Η συλλογή του Μουσείου είναι εξαιρετικά ισορροπημένη, ιστορικά και τεχνολογικά, μεθοδολογικά κι έτσι ο επισκέπτης παίρνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να καταλάβει την ιστορία της τυπογραφίας, της τεχνολογικής εξέλιξής της αλλά ακόμα και των εργασιακών σχέσεων που επικρατούσαν σε κάθε εποχή. Νομίζω ότι το Μουσείο παρουσιάζει μια μεγάλη πληρότητα και ακόμα κι ένας ειδικός δεν μπορεί εύκολα να βρει κενά. Παράλληλα είναι σημαντική η εκπαιδευτική διάσταση του Μουσείου το οποίο προσφέρει την εικόνα της συνέχειας. Άλλωστε εκπαίδευση σημαίνει να ξέρεις από που έρχεσαι και που πας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα