Μουσείο Τυπογραφείας

Έκλεψαν τα απολιθωμένα ίχνη βάδισης στο Καστέλι

Stitched PanoramaΕρωτηματικά προκαλεί η κλοπή των απολιθωμένων ιχνών βάδισης – τα συγκεκριμένα ίχνη υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας…. 5,7 εκατομμυρίων χρόνων- από το Καστέλι. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις αρχές του μήνα είχε δημοσιευτεί μελέτη από περιοδικό του οίκου Elsevier  και την οποία υπέγραφαν εξειδικευμένοι επιστήμονες, στην οποία υποστηρίζονταν ότι τα ίχνη βάδισης προέρχονται μάλλον από κάποιο πρόγονο του ανθρώπου ή πίθηκο  καθώς φαίνονταν ότι ήταν από κάποιο δίποδο ζώο.

Η ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας : 

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας κος Χαρ. Φασουλάς μετέβη εχθές στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. Ο κος Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.
Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.
Το ΜΦΙΚ καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

1 σχολιο

  • [anna kapa] ~ 14 Σεπτεμβρίου 2017 ~ 13:38 ~ Απάντηση

    φυλαξη αρχαιολογικου χωρου; λεω ‘γω τωρα… με την ανεργια να θεριζει θα ηταν πολυ ασκοπο να προσληφθουν φυλακες; με νυκτερινη βαρδια; θα μου πειτε εδω κλεινουν το ενα μετα το αλλο τα περιβαλοντικα και αρχαιολογικα σημεια, φυλακες θα προσλαβουμε; … δε βαριεσαι;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.