Μουσείο Τυπογραφείας

Εκδηλώσεις μνήμης στο Ναγκασάκι για την 70ή επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από την πυρηνική επίθεση που ισοπέδωσε την πόλη αυτή της δυτικής Ιαπωνίας και σκότωσε 74.000 ανθρώπους. Την 9η Αυγούστου 1945 στις 11:02 η ατομική βόμβα κατέστρεψε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ανάμεσά τους και τον γνωστό ναό Ουρακάμι, 500 μέτρα από το σημείο όπου εξερράγη.

Οι ανεξίτηλα σημαδεμένες από τους βομβαρδισμούς πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι με τις εκδηλώσεις που διεξάγονται σε αυτές και επανερχόμενες εκστρατείες βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και συνεχίζουν να υπενθυμίζουν την καταστροφή που προκάλεσαν, παρότι οι χιμπακούσα, οι επιζώντες των δύο επιθέσεων, πλέον λιγοστεύουν όλο και περισσότερο με την πάροδο των ετών.

Εξάλλου, σήμερα ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Τομιχίσα Τάουε, κάλεσε τους αρχηγούς των παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφθούν την πόλη του και τη Χιροσίμα για να δουν από κοντά το αποτέλεσμα από την πυρηνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το 1945.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.