Μουσείο Τυπογραφείας

Εκδηλώσεις μνήμης – 95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Ξεκινούν την Παρασκευή στα Χανιά

  • Από αριστερά η κα Στέλλα Γκοζάνη - Χαριτάκη, η κα Βαρβάρα Περράκη, ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Λιονάκης και ο κ. Σήφης Μαρκάκης.

Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες θα ”ξυπνήσουν” μέσα από τις επετειακές εκδηλώσεις Εθνικής Τιμής και Μνήμης για τα 95 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά.
Πρόκειται για ένα ευλαβικό αφιέρωμα στην πανέμορφη προγονική γη της Ιωνίας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και θα συνεχιστεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 9.30 στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας και 18.30 στο Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και θα ολοκληρωθεί με την κεντρική εκδήλωση στις 11 Οκτωβρίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν.Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος».
Κάλεσμα συμμετοχής του κόσμου στις εκδηλώσεις απηύθυναν χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων οι διοργανωτές.
Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Λιονάκης, Πρωτοσύγγελος Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, επεσήμανε ότι «η τοπική εκκλησία μακαρίζει όλους εκείνους που έπεσαν θύματα στην Μικρασιατική καταστροφή… Γι΄ αυτό συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος». Καλούμε όλους τους ανθρώπους να αποτίσουν φόρους τιμής στην μνήμη των προσώπων που χάθηκαν κατά την Μικρασιατική καταστροφή».
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη σημείωσε ότι «οι Μικρασιάτες ήρθαν στην μητέρα πατρίδα και συνέβαλαν παρά τις δυσκολίες της υποδοχής και της προσαρμογής στην κοινωνική, στην οικονομική και στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Δήμος Χανίων είναι συνδιοργανωτής σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης με τους ανθρώπους και τους φορείς που επιμένουν να  διατηρούν, να προάγουν, να αξιοποιούν, να διαδίδουν και να τιμούν την γη της Ιωνίας, τον Μικρασιατικό Ελληνισμό».
Η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος» Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη επεσήμανε ότι « 95 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας και της Μικρασιατικής καταστροφής, την τραγικότερη σελίδα της ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και εθνικής μνήμης διοργανώνουμε και φέτος εκδηλώσεις προς τιμήν των προγόνων μας. Οι Μικρασιάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αγωνιζόμαστε μέσα από τις δραστηριότητες μας να διατηρήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την Μικρασιατική Ιδέα, τον θαυμαστό τρισχιλιόχρονο πολιτισμό μας και τον πλούσιο λαογραφικό μας θησαυρό… Οι μνήμες φυλάνε πατρίδες και τις πατρίδες τις κουβαλάμε μέσα μας όπου κι αν πάμε, όπου κι αν είμαστε».
Στ πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο ειδικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Σήφης Μαρκάκης, καλώντας τους Χανιώτες να συμμετέχουν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
•Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου συναυλία με Σμυρνέικα Τραγούδια, με τους: Ηλία Παλιουδάκη, Αρετούσα, Γιάννη Μελαμπιανάκη, Μανώλη Κανακάκη, Μαρίτζια Κατσούνα (είσοδος με εισιτήριο).
•Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας, «μνημόσυνο για τους νεκρούς της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους νεκρούς αδελφούς μας, που στάθηκαν με τιμή στην προσφυγιά» και ολιγόλεπτη ομιλία από το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας, κα Ηλέκτρα Τσίκα-Μαράκη. Επίσης, στις 6.30 μ.μ. στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής (στη συμβολή των οδών Κισάμου & Μάρκου Μπότσαρη): Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, αφιέρωμα μνήμης από την Χορωδία της Αδελφότητας  Μικρασιατών Χανίων.
•Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «1922» (είσοδος ελεύθερη).
•Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Μουσικό Ωδείο Χανίων κεντρική εκδήλωση με χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές και μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα μνήμης από τη Χορωδία της  Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων (είσοδος ελεύθερη).

ΣΤΟ ΚΑΜ
Εξάλλου, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη – η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης», διάρκειας 87΄,  τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι).

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.