Μουσείο Τυπογραφείας

Εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών του Βορειοηπειρωτικού αγώνα

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, την Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» και την Κίνηση για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου, διοργάνωσε και πραγματοποίησε στο μέγαρό της, εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών του Βορειοηπειρωτικού αγώνα (1912-1914), το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019.

Οπως αναφέρει η σχετική εκδήλωση «παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας, γέμισε με μέλη και φίλους των αδελφών σωματείων, που προσήλθαν για να τιμήσουν τους πρόγονους τους, που έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της Ηπείρου.
Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση, ιστορικού ενδιαφέροντος την οποία παρουσίασε η Αντιπρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Α.-Μ. Ντουντουνάκη και χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κκ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης και οι Πρόεδροι: της Αδελφότητας κ. Θ. Τσόντος, του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά, κ. Δ. Λένης, της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», κ. Στ. Βοϊδονικόλας και της Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου, κ. Δ. Περδίκης, ενώ μίλησαν οι Αντιπροέδροι: του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά, κ. Κ. Μάτσας, της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», κ. Θ. Παπαδάκος και εκ μέρους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ο κ. Γ. Καρτσώνης. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν Νομικός-Ιστορικός, κ. Κ. Κυριακού.
Οι ηρωικές σελίδες του παρελθόντος, ζωντάνεψαν μέσα στο ιστορικό σωματείο που την εποχή εκείνη είχε γίνει στρατόπεδο προετοιμασίας μαχητών, έτοιμων να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στο σήμερα και στα προβλήματα της ομογένειας, πάνω στα οποία είναι απαραίτητο, να σκύψουν οι ηγεσίες για να εξασφαλιστεί ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια.
Ενδιάμεσα το κλαρίνο συνάντησε τη λύρα, τα Ηπειρώτικα και τα Μανιάτικα τραγούδια, αντάμωσαν τις μαντινάδες, σε μια μοναδική μουσική συνεύρεση των χορευτών, που εκπροσώπησαν τις παραδόσεις των τριών ηρωικών τόπων.
Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε όλους τους χορευτές πιασμένους χέρι χέρι σ’έναν μεγάλο κύκλο, που συμβόλιζε την αδελφοσύνη στους κοινούς αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου και την αγάπη χωρίς αρχή και τέλος για την πατρίδα τους.
Ακολούθησε κέρασμα στο ισόγειο του κτιρίου.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι, φίλοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.