Μουσείο Τυπογραφείας

Αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του μαστού

Αύξηση των περιστατικών καρκίνων του μαστού με παράλληλη μείωση της ηλικίας των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο, διαπιστώνουν οι γιατροί με βάση τα εμπειρικά περιστατικά που αντιμετωπίζουν στο Νοσοκομείο Χανίων.
Την ίδια ώρα πάντως σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική τόσο η μαστεκτομή όσο και η πλαστική χειρουργική για την αντιμετώπιση της επέμβασης.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία έδωσαν χθες ειδικοί γιατροί στην εκδήλωση του τοπικού παραρτήματος του συλλόγου “Καλλιπάτειρα” στο καφέ Κήπος.
«Τα ποσοστά καρκίνων του μαστού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γενικότερα και στα Χανιά επίσης. Αυτό παρατηρούμε από την εμπειρία των τελευταίων ετών. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένο ποσοστό αλλά έχει αυξηθεί το ποσοστό ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες και αυτό παρατηρείται χωρίς δεύτερη κουβέντα» δήλωσε η κ. Χαρά Αντωνίου γενικός χειρουργός και υπεύθυνη του ιατρείου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Αφού σημείωσε πως οι αιτίες του καρκίνου είναι πολλές αφού αποτελεί
Πολυπαραγοντική νόσος τόνισε την ανάγκη της πρόληψης. «Δυστυχώς δεν εφαρμόζονται από τη γυναίκες τα μέτρα πρόληψης που είναι η έγκαιρη διάγνωση που οδηγεί στην οριστική θεραπεία. Ο καρκίνος του μαστού είναι αλήθεια πως αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί τελείως. Είναι παράξενο που όλες οι γυναίκες δεν κάνουν τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο και δεν εξετάζονται από ειδικό γιατρό και ορισμένες γυναίκες δεν κάνουν ούτε αυτο-ψηλάφιση ! Εκτός από τη μαστογραφία πρέπει να γίνεται και κλινική ψηλάφηση και πολλές φορές και υπέρηχος» είπε η κ. Αντωνίου.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Αναφορικά με την αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή μίλησε ο κ.
Κωνσταντίνος Τσιμπώνης πλαστικός χειρουργός στο Νοσοκομείο Χανίων και στο Ναυτικό Νοσοκομείο.
«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να σκέφτεται ότι χάνει κάτι από τη θηλυπρέπεια της ή από τον εαυτό της κάνοντας μια μαστεκτομή ή μια επέμβαση στο μαστό. Ίσα-ίσα αυτό που έπρεπε να κάνει είναι η πρόληψη για να αποφύγει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επεμβάσεις ώστε να είναι υγιής. Σήμερα υπάρχουν
πολλοί τρόποι αποκατάστασης, να φτιάξουμε το μαστό από την αρχή, έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας» είπε ο κ. Τσιμπώνης.
Ο πλαστικός χειρούργος επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί αρκετά τα περιστατικά και δυστυχώς έχουν μειωθεί οι ηλικίες γυναικών που χρειάστηκαν μαστεκτομή.
Στη σημασία της πρόληψης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η κ.
Δροσούλα Καμηλάκη γιατρός ακτινοδιαγνώστης , παρατηρώντας επίσης πως ενώ 18 ευρωπαικές χώρες έχουν δημόσια προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού η χώρα μας δεν έχει ακόμα κάτι ανάλογο.
«Παρότι δεν υπάρχει κρατικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου ένα ποσοστό 50% των γυναικών συμμορφώνονται κάνουν τακτικούς ελέγχους. Υπάρχει όμως ακόμα πολύ δουλειά και οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

1 σχολιο

  • [Aggelidaki litsa] ~ 11 Νοεμβρίου 2018 ~ 08:41 ~ Απάντηση

    Sixaritiria gia tin enimerosi pou kanere. …prepi h gynekes na kanoun ton elexno tous kathe xrono. …eimai kai ego me karkino sto masto. …kano ximiotherapies. ….as to proladoun ….me tin policy. ….😊😊

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.