Μουσείο Τυπογραφείας

Εκδηλώσεις για το 1821

Στο κοινό συντονισμό για ποιοτικές εκδηλώσεις που θα συμβαδίζουν με το πνεύμα της επανάστασης του 1821 προσανατολίζονται οι τοπικοί φορείς που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα μια πρώτη συνάντηση, κατά την οποία αναδείχθηκε η ανάγκη για ουσιαστική οικονομική στήριξη των εκδηλώσεων από Περιφέρεια, Δήμους και άλλους φορείς.
Στη συνάντηση που οργάνωσε η Π.Ε. Χανίων συμμετείχαν φορείς που έχουν καταθέσει ήδη προτάσεις για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια για την επανάσταση που θα γίνουν το 2021. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.
Η περιφ. σύμβουλος κ. Σοφία Κρασουδάκη- Μαλανδράκη σημείωσε ότι αναμένονταν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τις δράσεις που όμως μετά την πανδημία ακυρώθηκαν καθώς δόθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τόνισε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού ώστε να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις.
«Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε, έχοντας ένα συντονιστικό ρόλο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πρέπει να έχει βγει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» επισήμανε ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης. Παράλληλα τόνισε πως επειδή τον Μάιο του 2021 θα γίνονται και οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης θα πρέπει την περίοδο αυτές να είναι λιγότερες οι εκδηλώσεις για το 1821 αυτήν την περίοδο.
Η υπεύθυνη πολιτισμού της Π.Ε. Χανίων κα Αθανασία Ζώτου υπογράμμισε πως δεν θα δοθούν χρήματα από το κεντρικό κράτος και ότι η Περιφέρεια θα κάνει δύο εκδηλώσεις σε επίπεδο νησιού και η κάθε Π.Ε. θα κάνει τις δικές της. Την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων από μέρους της Ορθόδοξης Ακαδημίας ανακοίνωσε ο διευθυντής της κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ενώ την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τη “ναυτική επανάσταση του 1821” στο Νεώριο Μόρο σημείωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου κ. Μανώλης Πετράκης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Τη σημασία να αναδειχθεί ότι η επανάσταση του 1821 «ήταν ένα τεράστιο γεγονός της εποχής εκείνης, εμπνεόμενη από το Ευρωπαικό διαφωτισμό και να μην μείνουμε μόνο στον πολιτισμό» πρόταξε ο Αντώνης Σκαμνάκης από το “Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου” που μαζί με το “Μουσείο Τυπογραφίας” κατέθεσαν πρόταση για τριήμερο συνέδριο για το ρόλο του Τύπου στην επανάσταση. Ο ίδιος ζήτησε στην επόμενη συνάντηση να είναι παρόντες και ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι και να δεσμευτούν για οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων.
Τοποθετήσεις έκαναν και εκπρόσωποι του Δήμου Χανίων, του Ιδρύματος Καψωμένου, της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών , της ΙΛΑΕΚ, του Συλλόγου Φιλολόγων, του Συλλόγου “Ίρις”, της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κισάμου κα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.