Μουσείο Τυπογραφείας

Εγκαινιάζεται απόψε η ομαδική έκθεση “Σωσίες” στο Κ.Α.Μ.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση Φωτογραφίας «Σωσίες» σήμερα Σάββατο  στις 21:00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Πλατεία Κατεχάκη & Ακτή Τομπάζη, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Γεωργία Ματσαμάκη και Dan Ponting σε επιμέλεια του ιστορικού της φωτογραφίας Γιάννη Σταθάτου και του εικαστικού επιμελητή Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00 μέχρι τις 9 Μαΐου 2019 με ελεύθερη είσοδο.
Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος σημειώνει: «Υπάρχουν έννοιες που διαπερνούν χρονικά και τοπικά, την ανθρώπινη σκέψη. Ο διπλός εαυτός, είναι μια τέτοια νοητική σύλληψη. Ο άνθρωπος που διαλέγουμε να είμαστε, φαίνεται πως αυτόματα δημιουργεί στο νου μας, έναν σκοτεινό διπλό εαυτό, τον άνθρωπο που δεν θέλουμε να είμαστε. Η σκιερή φιγούρα που μας ακολουθεί, σε όλη μας την ζωή.
Αυτή η σκιά, το είδωλο, ο αντικαθρεπτισμός, η συμβολική έννοια της ψυχής, σε πολλούς πολιτισμούς, εξελίσσεται και στην υπόθεση της αυτονομίας της, της απόσχισης από το εγώ μας. Πρόκειται για το κλασσικό «ka», τη διπλή Ψυχή στην Αρχαία Αίγυπτο, το διπλό φάντασμα των Σκανδιναβικών μύθων, το doppelganger των Γερμανικών μύθων και τον κλώνο αντίγραφο που αναφέρουν οι ψυχωσικοί ασθενείς με παραλήρημα καταδίωξης.
Το θέμα του διπλού εαυτού, εντάσσεται από τον Φρόιντ, στην ιδέα του ανοίκειου. Το ανοίκειο, είναι εκείνη η μορφή του τρόμου που οδηγεί πίσω σε κάτι πολύ γνωστό σε εμάς, αφού κάποτε ήταν πολύ οικείο, αλλά έχει καταστεί τρομακτικό διότι αντιστοιχεί σε κάτι καταπιεσμένο που έχει επιστρέψει. Ο διπλός εαυτός έχει γίνει μια εικόνα του τρόμου, όπως ακριβώς, μετά την κατάρρευση της θρησκείας τους, οι θεοί μετατρέπονται σε δαίμονες».
Η έκθεση εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2019, αποτελεί μέρος της διοργάνωσης “Φωτογραφικές Συναντήσεις 2019” που θα παρουσιαστούν από τις 2 μέχρι τις 5 Μαΐου 2019 στα Χανιά και είναι συμπαραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Δήμου Πλατανιά, της ArtΒeat Gallery Brussels και της αίθουσας τέχνης Match More σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.