Μουσείο Τυπογραφείας

Εγκαινιάζεται αναστηλωμένη ιστορική μονή στον Γάλλο

moni pavlou (6)Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Παύλου στον Γάλλο είναι από τις πιο ιστορικές μονές στο Ρέθυμνο, αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονή Αρκαδίου και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου πρόκειται να εγκαινιαστεί μετά από την αναστήλωση που της έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος και ο Ιεροεπιστάτης του Μετοχίου του Αγίου Αποστόλου Παύλου Γάλλου Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης προσκαλούν τους ρεθυμνιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τα Εγκαίνια του Ναού του Αγίου ενδόξου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου του Ιερού Μετοχίου.

Η μονή είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε, όμως καταγράφεται ήδη από το 1637. Η πρόσφατη αναστήλωση της έγινε με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, υπό τη μέριμνα του Μητροπολίτη Ρεθύμνου, κ. Ευγενίου, με την αγάπη και τη φροντίδα του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Μαντζουράκη και με την οικονομική ενίσχυση του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, την έμπρακτη συμπαράσταση της κας Ελένης Κεφαλογιάννη και την ενίσχυση πολλών ακόμα δωρητών.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ

Όπως αναφέρει το Goodnet, η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Γάλλου αποτελεί Μετόχιον της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

Δεν είναι γνωστή η περίοδος ίδρυσης της. Στην απογραφή των ορθοδόξων ναών του Ρεθύμνου του έτους 1637, η Μονή απογράφεται από τον μοναχό Νικάνορα Βιδάλη για λογαριασμό του σινιόρ Ζόρζι Μανολέσσου και σ’ αυτήν εγκαταβιούν 10 μοναχοί και εργάτες. Κατά την ενετική περίοδο, το έτος 1645, η Μονή αναφέρεται στη διαθήκη της Καλής Βαρδοπούλας. Στο Οθωμανικό Κτηματολόγιο, το έτος 1670, φαίνεται να αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού Καλοείδαινας. Μόνο το έτος 1856 μας είναι γνωστό από το Κτηματολόγιο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ότι αποτελεί πλέον Μετόχι της.

Τη δεκαετία του 1980 πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης του ναού, ενώ κατά το έτος 1995 γίνεται μερική αποκατάσταση των υπολοίπων κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου. Το έτος 2004 ανασυστήνεται ως Μετόχι της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και από το 2011 επαναλειτουργεί κανονικά.

Από το έτος 2016, με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, πραγματοποιείται η αποκατάσταση του Καθολικού και του υπόλοιπου μοναστηριακού συγκροτήματος με δαπάνες του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και άλλων ευλαβών δωρητών και την ουσιαστική συμπαράσταση της κας Ελένης Κεφαλογιάννη. Η Μονή έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.