Μουσείο Τυπογραφείας

Εγκαίνια αποκαταστημένου Ιερού Ναού

32bΕγκαινιάστηκε στη Χώρα Σφακίων ο παλαιός ανακατασκευασμένος Ιερός Ναός Δώδεκα Αποστόλων του 16ου αιώνα, στον οποίο τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λάμπης- Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.
Στο εξαιρετικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς  έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός και μέλη του Δ.Σ., η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, o τέως Προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ Μιχάλης Ανδριανάκης, η αρχαιολόγος Νατάσα Αποστολάκη, ο Αρχιτεχνίτης Αρχαιολογίας Χανίων Μανώλης Τσιτσιρίδης, ο τέως Νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπατζέλης Ιωάννης, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων χτίστηκε από κατοίκους του Καλλικράτη και ήταν η τελευταία από τις 45 που χτίστηκαν την ίδια περίοδο στην περιοχή. Αναστηλώθηκε για πρώτη φορά μετά την γερμανική κατοχή ενώ οι εκτεταμένες φθορές και ο κίνδυνος άμεσης κατάρρευσής της, οδήγησαν τον εφημέριο Χώρας Σφακίων π. Αθανάσιο Κουκουναρη  να απευθυνθεί στον δήμαρχο Σφακίων κ. Ζερβό, ο οποίος υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Παπαδοπούλου, δρομολογώντας τις διαδικασίες για την διάσωσή και αναστήλωσης του ναού από τον Αρχαιολογία Χανίων.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή δημοτών, ακόμα και Σφακιανών κατοίκων εξωτερικού, όπου δώρισαν εκκλησιαστικά αντικείμενα του Ναού.
Μετά το πέρας των εγκαινίων και της Θείας λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλικράτη, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στους φορείς από την Ενορία και το Δήμο Σφακίων, σε κατάστημα της περιοχής.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.