Μουσείο Τυπογραφείας

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αυξάνεται συνεχώς

Τους πρώτους έξι μήνες του 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστάθηκαν 102 ηλιακά πάρκα μεγάλης κλίμακας -φωτοβολταϊκά και συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV) συνολικής ισχύος 1,13 Γιγαβάτ, σύμφωνα με την έκθεση Energy Infrastructure Update της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (FERC).

Μπορεί η νέα ηλιακή ισχύς μεγάλης κλίμακας να είναι μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2013, ωστόσο αντιστοιχεί στο 32% της νέας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος κατά το πρώτο εξάμηνο.

Τα μηνιαία στατιστικά της FERC δεν περιλαμβάνουν τα ηλιακά συστήματα, οικιακά και εμπορικά, που λειτουργούν σε καθεστώς αυτοπαραγωγής. Υπολογίζεται ότι μαζί με αυτά τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 50% της νέας ισχύος κατά το πρώτο μισό του έτους.

Στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής την πρώτη θέση εξακολουθεί να καταλαμβάνει το φυσικό αέριο με 1,55 Γιγαβάτ νέας ισχύος κατά το πρώτο εξάμηνο ή 44% επί του συνόλου.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένει ότι η τάση θα συνεχιστεί με το φυσικό αέριο να αποτελεί τη βασική πηγή νέας ηλεκτρικής ισχύος στη χώρα μέχρι το 2040, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα διατηρηθεί στη δεύτερη θέση.

Προβλέπει ακόμα ότι η αγορά ηλιακής ενέργειας θα καταρρεύσει μόλις λήξει το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας το 2016 και ότι θα εγκαθίστανται μόλις 1,5 ηλιακά Γιγαβάτ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται σε αισιόδοξες προβλέψεις για τα απολήψιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, αλλά και στην πρόγνωση ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου με τη μέθοδο της σχιστολιθικής ρωγμάτωσης (fracking) θα συνεχίσει να είναι πολιτικά αποδεκτή στη χώρα παρά τις μεγάλες απελευθερώσεις αερίου μεθανίου που συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη του φορέας αειφορίας CERES και της εταιρείας ερευνών Clean Edge, 32 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών πωλήσεων ρεύματος στη χώρα, αντλούν το 5% της παραγωγής τους από ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή: www.econews.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.