Μουσείο Τυπογραφείας

Εγκαίνια έκθεσης “Μελίνα Μερκούρη”

Του σκιτσογράφου Γεωργίου Ψαρρόπουλου

Το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού σκιτσογράφου και φίλου Γιώργη Ψαρρόπουλου στο μουσείο “της πόλεως των Αθηνών” στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Ο Γιώργης Ψαρρόπουλος είναι όπως ισχυρίζεται, ένας γνήσιος Αθηναίος. Γεννήθηκε, όπως μας είπε, κάπου στην αρχή της Ιεράς Οδού, του δρόμου που συνέδεε την κλασσική Αθήνα με την ιερή πόλη της Δήμητρας, την Ελευσίνα, με τα γνωστά μυστήρια.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της πόλεως των Αθηνών, που βρίσκεται στην οδό Παπαρρηγοπούλου 5-7, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το μουσείο της πόλεως των Αθηνών στεγάζεται στο πάλαι ποτέ “παλιό παλάτι” της Αθήνας. Εδώ βρήκε στέγη ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Οθωνας, το 1836, και έμεινε μέχρι το 1843, όταν κτίστηκε το νέο παλάτι, σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Ο τελευταίος κάτοικος του κτηρίου, Λάμπρος Ευταξίας, υπουργός της κυβέρνησης Κων/νου Καραμανλή, υπήρξε μανιώδης μεγαλοσυλλέκτης και διέθεσε το αρχοντικό το 1980 για να στεγαστεί το μουσείο της πόλεως των Αθηνών.
Το μουσείο διαθέτει σπάνια εκθέματα (πίνακες – γλυπτά – γκραβούρες – αντικείμενα του Όθωνα και της Αμαλίας). Υπάρχουν επίσης και εκτεθειμένες φορεσιές της βασίλισσας Αμαλίας. Το «παλιό παλάτι» κτίστηκε από γερμανούς αρχιτέκτονες, ενώ το διπλανό κτήριο κτίστηκε από τον Ελληνα αρχιτέκτονα Μεταξά που έκτισε και το σπίτι του Βενιζέλου στη Βασιλίσσης Σοφίας (Αγγλική πρεσβεία).
Το μουσείο της πόλεως των Αθηνών καλύπτει και τα δύο κτήρια και συνδέεται εσωτερικά. Στο κομψό και πανέμορφο αμφιθέατρο του μουσείου γεμάτο -περίπου, αν υπολόγισα καλά, γύρω στα 200 άτομα- έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, που προλόγισε ο πρόεδρος οτυ μουσείου, κος Αντώνης Βογιατζής, τονίζοντας το σημαντικό καλλιτεχνικό έργο του Γιώργη Ψαρρόπουλου. Ανάμεσα στους καλεσμένους του, διέκρινα παλιές δόξες του αθλητισμού, και ειδικά του Παναθηναϊκού, στον οποίο και ο Ψαρρόπουλος υπήρξε πρωταθλητής του. Διέκρινα επίσης εκπροσώπους της εκκλησίας, του κοινοβουλίου, ολυμπιονίκες και αθλητικά στελέχη. Ανάμεσά τους τον αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον πρώην υπουργό κ. Γιαννόπουλο, το γενικό γραμματέα αθλητισμού κ. Μαυρωτά, τον πρώην υπουργό, κ. Βιρβιδάκη, τον πρώην βουλευτή, κ. Πρασιανάκη, τον αιδεσιμώτατο πατέρα Δημήτριο, εκπρόσωπο του αρχιεπισκόπου, τον πρώην υπουργό, κ. Λιάνη, τον πρύτανη, κ. Φορτσάκη, τον εκπρόσωπο του αρχηγού ΓΕΝ ναυάρχου κ. Πετράκη, παλιούς ολυμπιονίκες όπως τον Στέλιο Μυγιάκη και Πέτρο Γαλακτόπουλο. Μετά και την ομιλία του τιμώμενου κ. Ψαρρόπουλου, που μας ανέλυσε το έργο του, ξεναγηθήκαμε και θαυμάσαμε τα έργα του καλλιτέχνη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.