Μουσείο Τυπογραφείας

Ευτυχώς που υπάρχουν τα παιδιά…

«Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν, χωρίς να κάνουν τίποτα», έγραφαν σε πανό οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας για το “Νέο Λύκειο” χθες στα Χανιά.
Τα παιδιά είπαν μια πικρή αλήθεια: Δεν αντιδρούμε οι Ελληνες σε κάτι που συμβαίνει, εάν αυτό δεν μας αφορά ή νομίζουμε ότι δεν μας αφορά. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, όπως πολύ σωστά γράφουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, γινόμαστε “συνένοχοι”.
Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει τις εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε κάθε τάξη του Λυκείου, τη στείρα παπαγαλία και όχι τη σκέψη, την παραπαιδεία. Η απέραντη διδακτέα και εξεταστέα ύλη έχουν δημιουργήσει “ασφυξία” στους μαθητές, οικονομική αφαίμαξη στους γονείς, με κέρδη, παράλληλα, για τους ιδιώτες της παιδείας.
Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, στο πλευρό των μαθητών, σε κοινό αγώνα για ένα καλύτερο σχολείο που παρέχει δωρεάν το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, θα έπρεπε να βρίσκεται όλη η κοινωνία.
Και πρώτοι από όλους οι γονείς. Γιατί το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι ένα θέμα μόνο της μαθητικής κοινωνίας, αλλά των ίδιων των γονέων. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να κατέβουν εκείνοι στους δρόμους, δίπλα στα παιδιά τους.
«Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας δίκαιος. Θα νικήσουμε. Τα όνειρά μας δεν τα διαπραγματευόμαστε», γράφουν στα πανό οι μαθητές.
Δεν μπορεί κανείς να μην αφουγκράζεται αυτήν τους την αγωνία. Γι’ αυτήν την αγωνία της νέας γενιάς θα έπρεπε όλη η ελληνική κοινωνία να συμπαραταχθεί μαζί τους, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.