Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Εύθραυστη η οικονομική πρόοδος»

Τέσσερις μεταβλητές θα κρίνουν τη διατήρηση των όσων έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή σε μια ανάπτυξη διαρκείας. Αυτές είναι: Η ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, η πολιτική σταθερότητα και οι απότομες εξωτερικές διακυμάνσεις. Πρόκειται για επισημάνσεις από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι:
• Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές και εξωτερικό περιβάλλον σαν να είναι πάνω σε «κινούμενη άμμο».
• Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ρευστή όπως δείχνει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί και ανακοινωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το μνημόνιο.
• Με τον τρόπο που έχει τεθεί το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο στη δημόσια συζήτηση, δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομία δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, ενώ προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση των πάσης φύσεως απαιτήσεων και τροφοδοτείται επίσης (εσφαλμένα) η εντύπωση ότι έγινε ως τώρα ήταν λάθος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει ότι σε κάθε περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας και διατηρήσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίζεται σε φθηνούς πόρους που θα προέρχονται από τον ΕΜΣ, την Ε.Κ.Τ. και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για αυτό και η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι απολύτως απαραίτητη τονίζεται στην έκθεση. Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4% του Α.Ε.Π. το 2014 (με στόχο 1,5% του Α.Ε.Π.) ενώ χαρακτηρίζεται αισιόδοξη η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015. Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι η επιτευχθείσα μακροοικονομική ισορροπία είναι εύθραυστη και ότι αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα τα κοινωνικά προβλήματα θα απειλήσουν την όποια οικονομική πρόοδο έχει επιτευχθεί. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους σημειώνεται ότι « ανοιχτό μένει το ερώτημα αν θα έπρεπε να προηγηθεί της εξόδου στις αγορές η αναδιάρθρωση του χρέους» με την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τις προοπτικές της χώρας, την πιστοληπτική αξιολόγηση και θα οδηγούσε σε μείωση των επιτοκίων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τα πηγαίνει καλά ούτε μέσα, ούτε έξω, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Στο εξωτερικό αν και επιθυμούσε μια γρήγορη πολιτική λύση για το θέμα του Μνημονίου προκειμένου να διαμορφώσει τις συνθήκες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν βρήκε σύμφωνες ούτε τις αγορές, ούτε τους πιστωτές, ούτε τους διεθνείς οργανισμούς. Και όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή η λύση, αλλά γι’ αυτή την πολιτική σκοπιμότητα θυσίασε και το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του χρέους. Λέγοντας ότι το χρέος είναι ήδη βιώσιμο ή ότι βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας, υποβάθμισε τη σημασία του. Αυτό αναγνωρίζεται και από την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία από τη μια πλευρά ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και από την άλλη καθιστά τη βιωσιμότητα του χρέους ως το βασικό παράγοντα για μια βιώσιμη ανάπτυξη». Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Τις υπεραισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, τους αναποτελεσματικούς σχεδιασμούς και τις λανθασμένες πολιτικές επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επιβεβαιώνοντας παρεμβάσεις και εκτιμήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι επισημάνσεις για την ανυπαρξία ενός εθνικού προγράμματος για την εποχή μετά το «μνημόνιο» με συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα και αιτιολογήσεις, όπως και οι αβεβαιότητες που διατυπώνονται ως προς το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους, αποσταθεροποιούν τις ακλόνητες κυβερνητικές παραδοχές. Παράλληλα, οι αναφορές στο ατελέσφορο των σχεδιασμών και ανασχεδιασμών, πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν συζήτηση Βουλή για τις αναγκαίες αλλαγές πολιτικών». «Κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος το πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. «Μετά από αυτό, το μόνο που απομένει, είναι η άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Καμμένος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα